Fiola Attilának most a boldogság okozott szörnyű éjszakát

A magyar válogatott szombaton 1-1-et játszott a világbajnok franciákkal. A mérkőzés egyik hőse a gólszerző Fiola Attila volt, aki másnap elmondta, képtelen volt elaludni, legalább háromszázszor megnézte a gólját, és nem is tudja szavakba foglalni, mit érzett, amikor a Puskás Aréna gyepén magához ölelhette a kisfiát. Ezután beszélt még a kommentekről, a sérülések miatti nehéz évekről és a szerdai, németek elleni mérkőzésről is.

2021. 06. 20. 18:08
null
Budapest 20210619 Labdarúgás EURO 2020 EB Magyarország Franciaország mérkõzés Foto Nemzeti Sport - Balogh László A képen: Fiola Attila öröm Fotó: Nemzeti Sport/Balogh László
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

a héten egyszer már kiállt az újságírók elé. Akkor ez nem volt túl hálás szerep, mert egy nappal a portugáloktól elszenvedett 3-0-s vereség után kellett nyilatkoznia. Akkor azt mondta, hogy szörnyű éjszakája volt, szinte semmit sem aludt, annyira bosszantotta az utolsó percekben bekapott három gól és a kezükből kicsúszott egy pont. Adódott a kérdés, hogy vajon hogyan telt az éjszaka a franciák elleni 1-1 és a pontot érő gól után.

– Ha úgy vesszük, megint szörnyen – válaszolta. – Talán másfél-két órát aludtam, sehogy sem jött rám az álom. Szerintem háromszázszor megnéztem a gólomat, néhányszor az egész meccset is, és nem tudtam betelni egyikkel sem. Szerintem nálam többször senki sem látta ennyiszer azt, ami történt. Rendkívül érzelemdús volt az este és az éjszaka is, és csak azt tudom erről mondani, hogy hihetetlenül büszke vagyok. Nem magamra, hanem arra, hogy tagja lehetek ennek a csapatnak. Az, ami szombaton történt, egyelőre felfoghatatlan, és talán hónapok vagy évek kellenek majd ahhoz, hogy mindez a helyére kerüljön. Képtelen vagyok szavakba foglalni azt a hangulatot, amelyben lejátszottuk a meccset, utána három órán át fájt a fejem a folyamatos zajtól.

Fiola Attila ünnepel, az előtérben szomorkodik (Fotó: Mirkó István)

Ahogy úgy Fiola Attila is élete egyik legszebb napjának tartja ezt a szombatot. A televízió is mutatta, hogy még a stadionban, a pálya szélén magához ölelhette a kisfiát, mert a családja is a lelátón szurkolt neki és a magyar válogatottnak.

– Lehetetlen megmondani, hogy melyik volt a legszebb pillanat, a gólom vagy pedig a kisfiam ölelése. Az ő születése az egyik legszebb pillanata az életemnek, ez a gól, illetve a mérkőzés a másik, és a kettő ott és akkor együtt volt, szóval ezt hívják fokozhatatlan boldogságnak.

A góllal csak a gólöröm veheti fel a versenyt, mindkettő bejárta a világsajtót. Különösen az, hogy ráijesztett Szalay Editre, a Puskás Aréna műsorközlőjére, ami miatt vasárnap délután az MLSZ közösségi felületén bocsánatot is kért a hölgytől. A különleges öröm története pedig a következő: Amikor láttam, hogy a labda a hálóban köt ki, egy pillanat erejéig teljes sötétség borult rám. Eredetileg a kapu mögé akartam szaladni, de eszembe jutott, hogy ott a francia szurkolók ülnek, és nem lenne szerencsés előttük ünnepelni. Emiatt oldalra indultam el, átugrottam a terelő szalagot, és azt láttam, hogy egy fiatal hölgy ott ül egy asztalnál, és lefelé néz, mintha nem érdekelné a meccs. Ezért csaptam rá az asztalra, hogy hahó, ébresztő, gólt szereztünk, aztán megérkeztek a többiek. Később tudtam meg, hogy a hölgy kicsoda, és azt is, hogy éppen a fülhallgatóját kereste, amit elejtett. Nagyon sajnálom, ha ráijesztettem, itt is bocsánatot kérek tőle.

A felejthetetlen gól pillanata, Fiola Attila éppen lőni készül, Varane már tehetetlen
Fotó: Nemzeti Sport/Szabó Miklós

Fiola Attila az öt évvel ezelőtti Európa-bajnokságon az első, osztrákok elleni meccsen megsérült, és többet nem léphetett pályára Franciaországban. Utána évekig küszködött, még az is megfordult a fejében, hogy abbahagyja a futballt, ám végül kitartott. Mondhatnánk, az élet most kárpótolta, de ő ezt ennél bonyolultabban látja: – Ha onnan nézem, hogy a második Európa-bajnokságomon szerepelhetek, és szombaton gólt lőttem a világbajnoknak, akkor igen, visszakaptam valamit az élettől. Másrészt viszont éppen akkor kellett roppant kemény három évet átélnem, amikor a korom alapján a legtöbb szép élmény érhetett volna, több lehetőség is bezárult előttem, például az is, hogy más bajnokságban is kipróbálhassam magamat. Ám ezzel nincs mit tenni, most nagyon boldog vagyok, és ez a legfontosabb.

El kell ismerni, Fiola Attila sohasem tartozott a válogatott legnagyobb sztárjai közé, és itthon sem ő a legnépszerűbb futballista. Az Európa-bajnokság kezdete előtt alighanem kevesen fogadtak volna arra, hogy hőssé válik, sőt néhány médium kimondottan a gyenge pontok közé sorolta.

– Fiola Attilát kevesen ismerik közelről, és akik ismerik, azok szeretik – reagált erre a védő. – Amikor a Vidivel elmegyünk idegenbe, én valamiért mindig megkapom a szurkolóktól a magamét, már hozzászoktam. Bevallom, nem szoktam kommenteket és portálokat olvasni, megkímélem magamat tőlük. Valaki mondta, hogy az egyik tekintélyes külföldi internetes oldal szerint szombaton fél órán át én voltam Európa leghíresebb futballistája, ezt sem láttam, de ez egyáltalán nem gond a számomra.

Természetesen szóba kerültek a további esélyek is, hiszen ha sikerülne Münchenben legyőzni a németeket, és a portugálok kikapnak a franciáktól, akkor egész biztosan továbbjutnánk az Eb legnehezebb csoportjából.

– A portugálok elleni vereség után rendkívül bosszúsak voltunk, mert úgy éreztük, elveszítettünk egy pontot, a franciák elleni döntetlen viszont kellő önbizalommal vértez fel minket. A csapatunk mentális erejét nagyon jól érzékelteti, hogy sikerült a kudarcból felállnunk. Münchenben nem mi leszünk az esélyesek, de az biztos, mindenki százötven százalékot ad majd ki magából, és ismét megpróbáljuk a lehetetlent.

Kövesse a magyar válogatott szereplését és az Európa-bajnokságot ITT!

(Borítókép forrása: Nemzeti Sport/Balogh László)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.