A Manchester City kapusa duplán készül a büntetőkre

Ederson három éve már volt hős Chelsea elleni tizenegyespárbajban, a BL-döntő előtt viszont nemcsak a büntetők védését, hanem a végrehajtását is gyakorolta.

Magyar Nemzet
2021. 05. 29. 10:28
Ederson
Manchester City's Brazilian goalkeeper Ederson reacts during the English Premier League football match between Manchester City and Tottenham Hotspur at the Etihad Stadium in Manchester, north west England, on August 17, 2019. (Photo by Oli SCARFF / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No video emulation. Social media in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No use in betting publications, games or single club/league/player publications. / (Photo credit should read OLI SCARFF/AFP/Getty Images) Fotó: OLI SCARFF Forrás: AFP/Getty Images
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európa-liga döntője már megmutatta, hogy a kapusoknak nem csak a védés lehet a szerepük a tizenegyespárbajban. A győztes kilétéről döntő szétlövés ritkán jut el a tizenegyedik párig, de a Bajnokok Ligája-finálé előtt a Manchester City hálóőre, gyakorolta a büntetőlövést, és sokkal hamarabb is szóhoz juthat egy esetleges tizenegyespárbajban.

– Ott vagyok a lehetséges végrehajtók listáján. Azt hiszem, a döntő, ötödik lövést vállalom – mondta magabiztosan a brazil kapus, aki 2018-ban már volt hős a Chelsea ellen. Akkor a Ligakupa döntőjében csapott össze a két csapat, és a gól nélküli 120 perc után Ederson kivédte Jorginho lövését, a Manchester City pedig megnyerte a trófeát. Lövést abban a párbajban nem vállalt a brazil kapus.

Az a Ligakupa-döntő a Chelsea kapusa, Kepa Arrizabalaga számára is emlékezetes, miután nem hagyta magát lecseréltetni a párbaj előtt. Szombat este várhatóan eleve a kispadon kezd a világ legdrágább kapusa, bár Édouard Mendy kisebb sérüléssel bajlódott az elmúlt napokban.

Volt büntető a két csapat legutóbbi, bajnoki meccsén is, balul elsült panenkázása után nem biztos, hogy távozása előtti búcsúmeccsén szóhoz jutna egy esetleges tizenegyespárbajban. Ederson már ősszel is kijelentette, hogy ő a legjobb tizenegyeslövő a Cityben, viszont profi pályafutása során tétmeccsen ezt még sosem bizonyíthatta. Idén a manchesteri csapat játékosai közül Agüero mellett és is hibázott már a büntetőpontról. A Dortmund elleni BL-negyeddöntőben Rijad Mahrez viszont kulcsfontosságú szituációban értékesítette a maga büntetőjét.

Bajnokok Ligája-fináléban eddig egyetlen kapus lőtt tizenegyest, éppen a Chelsea ellen: Manuel Neuer 2012-ben betalált, de a londoni csapat ennek ellenére megnyerte azt a finálét.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.