A presztízs a tét: vissza tudnak-e vágni a horvátok a franciáknak

2018-ban még Moszkvában, 78 ezer néző előtt, a labdarúgó-világbajnokság döntőjében játszott egymás ellen Franciaország és Horvátország. Kedden 20.45-től (tv: Sport 1) Párizsban, zárt kapuk mögött, a Nemzetek Ligájában következik a „visszavágó”.

2020. 09. 08. 7:15
Griezmann, Antoine
Képes lesz Griezmann csapata vezéregyéniségévé válni? Fotó: Facundo Arrizabalaga Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idei Bayern München–PSG Bajnokok Ligája-döntő alatt tízezer embert vicceltek meg az interneten azzal, hogy a fináléval egyidőben elkezdték leadni a két csapat 2017 decemberi csoportmeccsét, mintha az menne élőben. (Az ismert videómegosztón így próbálva feliratkozókat gyűjteni). Ha ugyanezt eljátszanák a kedd esti francia-horváttal, a 2018-as vb-döntőt beadva, nem biztos, hogy rosszul járnánk. Didier Deschamps csapatának 4-2-es győzelme ugyanis 1966 óta a gólokban leginkább gazdag aranymeccs volt világbajnokságokon.

A Nemzetek Ligájában (NL) – különösen az erős csapatoknak – csekély a tét, a szövetségi kapitányok bátran kísérletezhetnek, ezért akár most is potyoghatnak majd a gólok.

Az első forduló alapján a vb-címvédő franciák haladnak jobb úton, hiszen nehéz meccsen 1-0-ra nyertek Svédországban. A győztes gólt szerezte, aki a 2018-as vb-döntőben is betalált a horvát kapuba, s Pelé után a másodikként talált be tinédzser létére vb-fináléban. A legutóbbi hét válogatott meccsén négy gólt és három gólpasszt hozott össze, 21 évesen született vezérként viselkedik a pályán. Emlékezhetünk rá, Mbappé szereplése a Bajnokok Ligája rájátszásában sokáig kérdéses volt bokasérülése miatt; Svédországban aztán rúgást kapott a bokájára, ami miatt le is kellett cserélni. Ma esti játéka azonban nem emiatt került veszélybe, sőt vált lehetetlenné, hanem mert ő is megfertőződött a koronavírussal.

Hiányában újra lehet a vezér. Az egyébként gólerős támadó pályafutása talán legrosszabb idényén van túl Barcelonában. Nem találta meg a helyét a katalánoknál, 2013 óta nem szerzett ilyen kevés gólt (15) egy évadban. A válogatottban sem javult az önbizalma, hiszen Svédországban kihagyott egy tizenegyest.

Deschamps kísérletezett Stockholmban, Marco Rossihoz hasonlóan háromvédős szisztémát alkalmazott, amit először tavaly, az Európa-bajnoki selejtezők utolsó mérkőzésén próbált ki Albánia ellen. Jól debütált a rendszer, 2-0-ra győztek a franciák. Úgy tűnik, megérte kitartani e felállás mellett, hiszen Mbappéék Svédországban újabb kapott gól nélküli győzelmet arattak. Persze még vannak gyermekbetegségei az új taktikának: az újonc Dayot Upamecano – és csapattársa Lipcsében – és a nemzetközi színtéren jóval rutinosabb Raphaël Varane is bizonytalankodott, amiből két komoly gólszerzési lehetőség is adódott a svédek előtt.

Képes lesz Griezmann átvenni Mbappé helyét?
Fotó: MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga

Horvátországban Zlatko Dalić is a csapatépítésnek rendeli alá a Nemzetek Ligáját, ez már a sorozat első kiírásában is látszott. Akkor Spanyolországban például 6-0-s vereségbe szaladtak bele a horvátok, most pedig 4-1-re kaptak ki Portugáliában az első fordulóban – pedig a hazaiaknál nem is játszott méhcsípés miatt.

Dalić az ilyen vereségeknek nem tulajdonít különösebb jelentőséget. Az előző, gyengén sikerült NL-szezon után simán kijutott a vb-ezüstérmes az Európa-bajnokságra. Egyetlen vereségét éppen Magyarországon szenvedte el a selejtezőkön. Most újra kísérletezik a horvát szövetségi kapitány, a két legnagyobb sztár, Luka Modrić és Ivan Rakitić például az első két meccsre pihenőt kapott. Így kerülhet reflektorfénybe a 22 éves irányító, Nikola Vlašić, a horvátok egyik legnagyobb tehetsége, aki a vb-ről még lemaradt. (Szerencsére tavaly ősszel a Ferencváros elleni Európa-liga meccseken nem volt megállíthatatlan a CSZKA Moszkva színeiben.)

Párizsban nemcsak Vlašićnak, hanem Horvátországnak is lesz mit bizonyítania. Még soha nem tudták legyőzni a franciákat, hat mérkőzésből két döntetlen mellett négyet is elveszítettek. Legutóbb, ugye, a 2018-as világbajnoki döntőben. Kedd este kiderül, megszakad-e a rossz sorozat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.