A magyar válogatott pontot szerzett a világbajnok ellen! + videó

Bravúros eredményt ért el a magyar válogatott az Európa-bajnokságon: a világbajnok Franciaország ellen 1-1 lett a végeredmény. A magyar együttes ezúttal jóval bátrabban futballozott, mint a portugálok ellen, és az első félidő hosszabbításában Fiola Attila góljával vezetést szerzett. A szünet után is jól játszott Marco Rossi csapata, ám egy kontra végén a franciák kiegyenlítettek. A magyar válogatott megérdemelten szerzett pontot, nagyon megdolgozott érte.

2021. 06. 19. 15:53
FIOLA Attila
Budapest, 2021. június 19. Fiola Attila ünnepel, miután gólt szerzett Franciaország ellen a koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság F csoportjának második fordulójában játszott Magyarország - Franciaország mérkõzésen a Puskás Arénában 2021. június 19-én. MTI/AP/EPA/Pool/Illyés Tibor Fotó: Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Régen látott már Budapest ekkora sztárparádét. Nem volt olyan, hogy ízelítő, azaz a francia válogatott erejét érzékeltetve szemezgetünk a nevek között: a kezdő tizenegy minden tagja tényleg óriási klasszis… És akkor a kispadon ott ült még Lenglet, Giroud, Dembélé, Sissoko, Hernández, Thuram – a világ szinte minden válogatottjában vitathatatlan lenne a helyük a csapatban.

aki szinte lehetetlen küldetésnek nevezte a világbajnok elleni találkozót, egy helyen változtatott a kezdőcsapatán a portugálok elleni mérkőzéshez képest, Lovrencsics Gergő helyett az a Loic Nego került be, aki az U19-es korosztályban még a francia válogatott tagjaként szerepelt Európa-bajnokságon, és akkor a szobatársa egy bizonyos volt. Nego a pénteki sajtótájékoztatón elmondta, már jó ideje nem beszélt a barátjával, de reméli, most a pályán összefutnak, és ez is meg is adatott neki. Griezmann egyébként megszakítás nélkül ötvenedszer lépett pályára, a magyar együttesben pedig ünnepelhette az ötvenedik válogatottságát.

 

A szurkolók már a meccs előtt remek hangulatot teremtettek
Fotó: Bach Máté

 

Amikor a két csapat a gyepen melegített, a Puskás Aréna környékén – már mondhatni – hagyományosan színes kavalkád fogadta az érkezőket. Néhány francia csoport felbukkanásakor az egyik magyar szurkoló egyenesen Emmanuel Macron köztársasági elnöknek címezve azt kurjongatta folyamatosan, hogy ma nagyon kikap a csapata, a magyar válogatott egy négyest szór neki, ám Asterix és Obelix ezt nem értette, derűsen mosolyogva söröztek tovább a bizonyára izzasztó jelmezben. Óriási volt a hőség, a hőmérők higanyszála harminc fok fölé kúszott, és különösen a napsütötte gyepen lehetett roppant erős a kánikula.

Ismét hátborzongató volt meghallgatni csaknem hatvanezer torokból a Himnuszt, és ismét parádés hangulatban kezdődött el e mérkőzés. Azonnal érződött, hogy a magyar csapat ezúttal nem akar kizárólag védekezni, nagy lendülettel vetette bele magát a játékba, és a szurkolók a legkisebb szerelést vagy jó passzt üdvrivalgással fogadtak. Tíz perc elteltével aztán a franciák átvették az irányítást türelmes labdatartással, és hamarosan Gulácsira volt szükség a gól elkerüléséhez, Benzema 17 méteres lövését ütötte ki, majd Griezmann közeli próbálkozását is hárította, ám utóbbi lesről próbálkozott, nem sokkal később pedig Mbappé fejese csak centikkel kerülte el bal alsó sarkot. A félidő derekára már a portugálok elleni meccset idézte a játék képe: zömmel a magyar térfélen tartózkodott a labda, és a francia csapat próbált rést találni a szervezett magyar védelmen.

 

(jobbra) a góljának örül, Kleinheisler László fut felé ünnepelni
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

 

A 26. percben megsérült, és Nikolics Nemanja állt be a helyére. Öt perccel később talán a nap helyzete maradt ki, Mbappé mesterien tálalt Benzema elé, aki 11 méterről a bal kapufa mellé helyezett. Ebben az időszakban csak másodpercekre sikerült megőrizni a labdát, az ellenfél nyomasztó fölényben futballozott. És ennek ellenére a hosszabbítás harmadik percében felrobbanhatott a stadion: a bal oldalon Fiola Attila kényszerítőzött Sallaival, a visszakapott labdát maga elé tette, majd higgadtan a jobb alsó sarokba lőtte – 1-0!

A magyar válogatott vezető gólja videón IDE kattintva tekinthető meg!

A francia együttes az első félidőben 67 százalékban birtokolta a labdát, de csak egy kaput találó kísérlete volt, igaz, kihagyott néhány ziccert. Várható volt, hogy a szünet után még erősebben akar majd irányítani a világbajnok, próbálkozott is, ám a védekezés továbbra is nagyszerűen működött. Beállt Dembélé, és rögtön telibe is találta a bal kapufát, és tette ezt kontrából, mert a magyar csapat olykor bátran és tetszetősen is támadott. És sajnos éppen egy ilyen ellentámadás végén egyenlített a világbajnok a 66. percben: Lloris kézből messzire kirúgta a labdát, Nagy és Nego is elvétette, Mbappé szerezte meg, laposan középre adott, ahol Orbán még bele tudott érni, de így lett jó Griezmannak, aki hét méterről a kapu bal oldalába bombázott – 1-1.

 

Ez a magyar gól pillanata, itt hagyja el a labda Fiola Attila lábát Fotó: Mirkó István

 

Az iram erősen visszaesett, ami a nagy hőségben cseppet sem számított meglepetésnek. A franciák óvatosan akarták a győzelmet, de azért szükség volt Gulácsi jó védéseire, a magyar csapat pedig szemlátomást nem szerette volna kockára tenni az egy pontot. Izgalmasan teltek az utolsó percek, de sikerült megőrizni a döntetlent, azaz Magyarország pontot szerzett a világbajnoktól az Európa-bajnokságon!

 

 

Európa-bajnokság, F csoport, 2. forduló

Magyarország–Franciaország 1-1 (1-0)

Budapest, Puskás Aréna, 60 000 néző, játékvezető: Michael Oliver (angol). Gólszerző: Fiola (45+3.), illetve Griezmann (66.).

Magyarország: Gulácsi – Botka, Orbán, Szalai A. – Nego, Kleinheisler (Lovrencsics 84.), Nagy Á., Schäfer (Cseri 76.), Fiola – Szalai Á. (Nikolics 26.), Sallai.

Franciaország: Lloris – Pavard, Varane, Kimpembe, Digne – Pogba (Tolisso 76.), Kanté, Rabiot (Dembélé 57., Lamar 87.) – Griezmann – Benzema (Giroud 76.), Mbappé.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.