A Zengő elbénázta, Tassi majdnem megszerezte a pole pozíciót

Michelisz Norbertet műszaki hiba hátráltatta az időmérőn, így nem volt esélye a legjobbak közé kerülni, de így is magyarok voltak a főszereplők a túraautó-világkupa (WTCR) szombati napján a Hungaroringen. A Zengő Motorsport furcsa hibából nagy esélyt szalasztott el, Tassi Attila viszont a pole pozícióért harcolt.

Magyar Nemzet
2020. 10. 17. 17:04
AUTO - WTCR 2020 - RACE OF HUNGARY
TASSI Attila (hun), ALL-INKL.DE Munnich Motorsport, Honda Civic TCR, portrait during the 2020 FIA WTCR Race of Hungary, 4th round of the 2020 FIA World Touring Car Cup, on the Hungaroring, from October 16 to 18, 2020 in Mogyoród, near Budapest, Hungary - Photo Xavi Bonilla / DPPI Fotó: Xavi Bonilla
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Még nem tudjuk, hogy pontosan mi okozta a problémát, de holnapra ki kell derítenünk, hogy versenyképesek legyünk a futamokon – szomorkodott aki gyújtáskimaradást emlegetett a WTCR időmérője után a Hungaroringen. – Nagyon sajnálom, hogy így alakult, mert ott lehettünk volna a Q2-ben, de vannak ilyen napok, amikor nem jönnek össze a dolgok.

A WTCR magyar bajnoka a legjobb ötbe jutást tűzte ki célul a hungaroringi forduló előtt az időmérőn, de erre tulajdonképpen egy pillanatra sem volt esélye. Feltűnő volt, hogy valami nem stimmel az autójával, ugyanis a végsebessége négy-öt km/h-val elmaradt a mezőny nagy részétől. Emiatt Michelisz csak a 16. helyen zárta a kvalifikációt a Hungaroringen, így innen kell rajtolnia mindhárom vasárnapi versenyen.

Michelisz Norbertnek nem volt elég a végsebessége a Hungaroringen Fotó: Xavi Bonilla / DPPI

Egyébként egyetlen Hyundai sem jutott be a legjobb tizenkettőbe, azaz a dél-koreai márka alaposan megszenvedte az esős körülményeket. Mint ismert, a Hyundai bojkottálta a németországi fordulót, amelyen a többi csapat tapasztalatokat szerzett az idén bevezetett Goodyear gumik esős változatáról. Ez is hiányozhatott a Hyundainak a Hungaroringen.

Michelisz nélkül is maradt magyar érdekeltség az időmérő második és harmadik szakaszában, amelyben a Zengő Motorsport spanyol pilótája, Mikel Azcona volt a leggyorsabb, aki a szabadedzéseken is dominált, így a magyar csapat tagjai már dörzsölhették a tenyerüket, hogy a pole pozícióra is van esélyük. Amióta Michelisz eligazolt a Zengőtől, most először jutott be a csapat egyik versenyzője a Q3-ba, ám ott Azconát rosszkor küldték ki a boxutcából, aki így már piros jelzést kapott.

Szürreális volt, ahogy megállt a boxutca végén, és nem tudta, mitévő legyen, miközben mögötte már a következő versenyzőnek szólt a zöld lámpa.

Tassi Attila (jobbra) csapattársával, a korábbi Formula–1-es Tiago Monteiróval – Fotó: Xavi Bonilla / DPPI

Azcona így nem futhatott gyors kört az időmérős győzelemért, ám az esélyt, amit a Zengő elszalasztott, Tassi Attila kis híján megragadta. A zengős Cuprán kívül csupa Honda jutott be a Q3-ba, így házi versenyben dőlt el a pole pozíció, amiért a legvégéig Tassi állt nyerő helyzetben. Csakhogy az utolsó gyors körben Esteban Guerrieri megjavította az idejét, így az argentin szerezte meg az első helyet, a Honda magyarja pedig a második helyen zárt.

Azért a Zengőnek is összejött egy első soros rajthely a vasárnapi futamokra, hiszen az első versenyen a Q1 eredménye alapján dől el a rajtsorrend, így Azcona a második helyről rajtolhat, a másik két futamon pedig ötödik és hatodik lesz. Tassi ötödik, kilencedik és második helyről indul majd vasárnap.

A mezőny további magyar tagjai közül a Zengő másik két versenyzője, Boldizs Bence 11., Kismarty-Lechner Gábor 22. lett az időmérőn, ők mindhárom versenyt innen kezdik. A vasárnapi futamokat 9.15-kor, 12.15-kor és 16.15-kor rendezik a Hungaroringen.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.