Akár egy lokomotív, átgázolt a DVSC a DEAC-on

Az utóbbi évek NB II-es nézőcsúcsát hozta a labdarúgó NB II második fordulójában a cívis derbi a pályaválasztó Debreceni Egyetem Atlétikai Club (DEAC) és a Debreceni Vasutas Sport Club (DVSC) csapatai között. A másfél hónapja még NB I-es, és ugyanoda visszatérni vágyó Loki magabiztosan intézte el a második vonal újoncát.

Ch. Gáll András
2020. 08. 05. 18:50
null
Bárány Donát a Loki egyik nagy reménysége. Fotók: Mirkó István Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bő öt hét telt el a június 27-i gyásznap óta, amikor a Paks elleni 1-1 a kiesést jelentette a DVSC számára, de máris sereglett a nép a Nagyerdei Stadionba az NB II-es városi derbire, amelyen a DEAC a Lokit fogadta. Ötvenkilenc év után először…

Hiába, igaza volt Sepp Herbergernek, az 1954-es nyugatnémet válogatott halhatatlan mesterének. Nach dem Spiel is vor dem Spiel. Nincs meccs után, csak meccs előtt…

Debrecenben vallás a foci, nem sport, függetlenül attól, hogy a kedvencek, a piros-fehérek az élvonalban küzdenek a bajnoki címért – eddig hétszer sikeresen –, vagy az NB II-ben. Most az utóbbiban. A szerdai mérkőzés pályaválasztója azonban az egyetemi gárda volt, amely derekasan fel is készült az összecsapásra. Például a DEAC Cheerleaders tánckarával, amelynek tagjai valamennyien a Debreceni Egyetem hallgatói:

Odakint, a stadion előtt sorba álltak a szurkolók a kolbászsütőpultnál, komoly bevételt produkált a vállalkozó.

A stadion kocsmája előtt egy remek fúvószenekar, a Kelet Brass Band húzta, azaz fújta a talpalávalót.

A kezdőrúgást az 1961. szeptember 3-i DEAC–DVSC NB II-es mérkőzés két részt vevője, két legenda, Temesvári Miklós (DEAC) és Puskás Lajos (DVSC) végezte el. A vártnál kevesebben voltak a nézőtéren, amikor elkezdődött a meccs, nem lehettek többen háromezernél, azért ennél többre számítottunk, talán szerencsésebb lett volna a délután öt órainál későbbre tenni a kezdési időpontot. Persze televízió nagy úr…

A pályaválasztónál minden második játékos Loki-nevelés volt – Szabados kapustól Spitzmüller csapatkapitányon át Nagy Zoltán jobbhátvédig –, de ők sem tudták megakadályozni, hogy a kötelezően szerepeltetett 18 éves Pintér Ádám (muszáj legalább egy 2001. január 1. után született játékost pályára küldeni) már a 6. percben megszerezze a vezetést: a rálőtt labda visszapattant elé, és másodszorra már 13 méterről lazán a jobb sarokba helyezett, 0-1. Még jó, hogy kötelező…

A Loki uralta a játékot, folyton a „hazai” kapu előtt pattogott a labda. A vendégeknél végre ott volt a kezdő tizenegyben a két nagy visszatérő, Korhut Mihály és Varga József, ketten együtt 56 válogatottságot számlálnak. A 18. percben Nagy Zoltán két kézzel ellökte Bárányt az egyetemisták ötösén, tizenegyes. A büntetőt már a 19. percben Bódi Ádám értékesítette, 0-2.

A 30. percben Belényesi majdnem szépített, de közeli lövése elakadt Zöldesi kapusban. A 33. percben Szatmári Csaba, a Loki védője keményen hasba rúgta Burait, erre Hanyecz Bence játékvezető óriási meglepetésre kifelé ítélt szabadrúgást. Ekkor már szépen sokasodtak a lelátón, ki is írták a hivatalos nézőszámot, a 6187-et.

Az iram amolyan öregesnek tűnt, a Loki kényelmesen focizott, de ez is bőven elég volt. A félidő utolsó percében megrázta magát a DVSC. Kusnyir egyből centerezett, Bárány bevetődve tűzte kapura a labdát, amely a lécet súrolva ment fölé.

A második félidőt Kinyik bombája vezette be, a Loki jobbhátvédje tíz méterről a lécet lőtte telibe az 50. percben. Percenként került veszélybe a hazai kapu, de egyelőre állta a sarat Szabados kapus és a védelem. Aztán Tischler Patrik is pályára lépett – hát, ilyen erős a Loki kerete, hogy még egy ilyen sztárjátékos is a kispadra szorul. Még jó, hogy nem szorult… A 76. percben ugyanis Bódi a jobb oldalról a tizenegyes pontra ívelte a labdát, és Tischler félfordulattal a bal felső sarokba bombázott. Ha ezt a gólt, mondjuk, Ronaldo rúgja, akkor megvan a Puskás-díj idei nyertese.

NB II, 2. forduló: DEAC–DVSC 0-3 (0-2), Nagyerdei Stadion, 6187 néző, jv.: Hanyecz. Gólok: Pintér (6.), Bódi (19., 11-esből), Tischler (76.).

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.