Áprilisban lesz a teniszezők közgyűlése

Tavaly szeptemberben az elmúlt évtizedek legnépesebb teniszközgyűlésén a klubok szinte egyhangúlag (164:1 arányban) a Szűcs Lajos elnök vezette szövetségi álláspont és program mögé sorakoztak fel. Kisvártatva a Magyar Teniszszövetség felmondta Fucsovics Márton edzőjével, Sávolt Attilával fennálló megbízási jogviszonyát. A helyzet azóta sokat változott: Sávolt és Fucsovics útjai különváltak, ám az elnök és az ellenzéke továbbra sem eszik egymás tenyeréből. Az elégedetlenkedők hétfőn nyílt levelet küldtek Szűcs Lajosnak.

2019. 03. 19. 12:42
FUCSOVICS Márton
Fucsovics Márton a reformerek oldalán áll Fotó: MTI/EPA/John G. Mabanglo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Teniszszövetség jogszabályi kötelezettségének eleget téve kitűzte az évi rendes közgyűlés időpontját. A tagszervezetek képviselői április 16-án a Hotel Intercontinental rendezvénytermében szavaznak az elmúlt év szakmai beszámolójáról és megválasztják a nemrég lemondott elnökségi tag, Bogyó László utódját. A napirendi pontok között nem szerepel a teljes tisztújítás, Szűcs Lajos elnök mandátuma egyébként 2020-ig érvényes.

A szövetség reformszárnya többször is jelezte, hogy új vezetéssel képzeli el a jövőt. Ennek jegyében fogant Hamar Gábor és körének húszpontos programja, amely az utánpótlás teljes horizontján át egészen és válogatottba történő visszatérését tartalmazza, és persze az átláthatóbb gazdálkodást, amiben továbbra sincs egyetértés a szemben álló felek között. Mintha csak egy párhuzamos univerzumban élnének a szereplők; Richter Attila, a szövetség főtitkára a múlt héten lapunknak jelezte, transzparensen működik a szövetség. A vezetőség ellenzéke, a Markovits László, Temesvári Andrea és Sávolt Attila, valamint a sportág két honi élharcosa, Fucsovics és Babos nevével fémjelzett alkalmi koalíció ennek épp az ellenkezőjéről van meggyőződve.

Fucsovics Márton a reformerek oldalán áll
Fotó: MTI/EPA/John G. Mabanglo

A kommunikációs offenzíva hétfőn a nyilvánosság bevonásával folytatódott. Hétfőn kilenc tagszervezet intézett kérdéseket a Szűcs Lajos elnöknek címzett nyílt levélben. Két fő csapásirány, az infrastrukturális fejlesztés, valamint az ehhez kapcsolódó állami támogatás és a Budapestre tervezett, azóta visszamondott füves pályás teniszverseny mentén várja a válaszokat a kilenc egyesület, többek között a Hamar Gábor nevéhez köthető Budai Tenisz Centrum és a Markovits ­László Vasas-elnökhöz kötődő Körmöczy Zsuzsa Teniszakadémia.

A tagszervezetek ragaszkodnak ahhoz, hogy a húsz (!) kérdésre kapott válaszokat saját honlapján publikálja a Magyar Teniszszövetség. Mivel a kérés megtagadása semmilyen jogkövetkezménnyel nem jár, így nem valószínű, hogy a nyílt levél komoly hullámokat kavarna a Mikoviny úti MTSZ-székházban. Bár a felek reak­ciókészségét ismerve arra is mérget vehetünk, hogy hamarosan Szűcs Lajos és stábja is előrukkol valamivel. Talán április 16-a után megnyugodnak a kedélyek; a közvélemény jelentős része addig a sötétben tapogatózik, és szomorúan konstatálja, hogy nem a Mexikóban párosban tornát nyert Stollár Fanny, valamint Fucsovics Márton és Babos Tímea sikereiről szól a magyar tenisz, hanem valami egészen másról.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.