Bach maradt a NOB elnöke, aki leszögezte: lesz idén olimpia

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagjai szerdán újra bizalmat szavaztak Thomas Bachnak, a német sportdiplomata így nyolc esztendő után további négy évig vezetheti az ötkarikás szervezetet. Az olimpiai bajnok tőrvívónak nem volt a posztra kihívója. Bach még a megválasztása előtt leszögezte: lesz idén olimpia.

Magyar Nemzet
2021. 03. 10. 17:31
BACH, Thomas
Thomas Bach, a NOB elnöke egyelőre kitart az 50. paragrafus mellett Fotó: Jean-Christophe Bott Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság 137. kongresszusának Athén adott volna otthont, de a járvány miatt a svájci Lausanne-ban, online kerül sor az eseményre március 10. és 12. között; az elnökválasztást pedig az első nap délutánján tartották. A regnáló elnök, Thomas Bach az egyetlen jelölt volt, s a kilencvennégy szavazóból kilencvenhárom a támogatásáról biztosította.

– Mindenki számára elnök szerettem volna lenni, és ez a második, egyben utolsó ciklusomban is így marad. Az ajtóm, a fülem és a szívem is mindenki számára nyitva marad. Remélem, számíthatok az önök elköteleződésére és barátságára az elkövetkezendő négy évben – mondta a régi-új elnök a megválasztását követően.

A 67 éves Thomas Bach a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) kilencedik, egyben nyolcadik európai elnöke. A NOB 2020. december 1-jén a honlapján számolt be arról, hogy a német sportdiplomata az egyedüli jelölt a posztra, így minden bizonnyal nem lesz kihívója a tisztújító kongresszuson. Így is történt.

Thomas Bachot 2013. szeptember 10-én választották meg először elnöknek, a NOB 125., Buenos Aires-i közgyűlésén, a belga Jacques Rogge utódául. A NOB tagjai akkor hat sportdiplomata közül választottak: Vu Csing-kuo, a NOB végrehajtó bizottságának tagja, a Nemzetközi Amatőr Ökölvívó Szövetség (AIBA) tajvani elnöke, Dennis Oswald, a Nemzetközi Evezős Szövetség (FISA) első számú vezetője, Szerhij Bubka olimpia és világbajnok rúdugró, harmincötszörös világcsúcstartó, az Ukrán Olimpiai Bizottság elnöke, Ng Ser Miang, a NOB szingapúri alelnöke, a Puerto Ricó-i Richard Carrion, a NOB pénzügyi bizottságának vezetője, valamint a NOB-ban akkor alelnök Thomas Bach közül lett utóbbi az ötkarikás szervezete vezetője – emlékeztet a Magyar Olimpiai Bizottság honlapja.

A tőrvívásban az 1976-os montreali olimpián, valamint az 1976-os és 1977-es világbajnokságon is csapatban aranyérmes, jogász végzettségű sportvezető újabb hivatali ideje 2025-ig tart, így a 2024-es párizsi nyári játékokat is magába foglalja.

Thomas Bach újabb hivatali ideje 2025-ig tart
Fotó: MTI

Thomas Bach még az újraválasztása előtt kijelentette: nincs kétsége afelől, hogy megrendezik az idén nyárra halasztott tokiói olimpiát.

– A kérdés az, hogyan; nem az, hogy lesz-e – szögezte le az online kongresszuson nyitóbeszédében az elnök. Bach kiemelte, hogy a világjárvány ellenére szeptember óta 270 nagy nemzetközi versenyt, világkupákat, de világbajnokságokat is rendeztek, amelyeken harmincezer sportolón több mint 200 ezer koronavírus-tesztet végeztek el.

– Egyetlen eseményen sem szabadult el a vírus. Ez nyilvánvaló bizonyíték arra, hogy egy nemzetközi esemény megszervezhető mindenki egészségének megóvása mellett – fogalmazott Thomas Bach, és utalt arra, hogy a tokiói olimpia előnyben van az eddigi eseményekkel szemben, mivel mostanra elérhetővé váltak az oltások.

A tokiói olimpiára a tervek szerint július 23. és augusztus 8. között kerül sor.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.