Bemutatott a norvég sznúkerjátékos – a vb eddigi pillanata

Az első forduló elején ugyan a koronavírus miatt kizárták a nézőket a sznúkervilágbajnokságról, de a verseny eddigi legnagyobb pillanata így sem maradt titokban. Kurt Maflin a sportág etikettjétől merőben szokatlanul bemutatott – a fehér golyónak.

Magyar Nemzet
2020. 08. 03. 22:41
null
A hihetetlen pillanat: villan Maflin középső ujja Forrás: Eurosport
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szokott helyszínen, a sheffieldi Crucible színházban, a járvány miatt néző kizárásával zajló világbajnokságon az első fordulóban, a legjobb harminckettő között addig megy a meccse, amíg az egyik fél el nem éri a tizedik frame-t. A David Gilbert–Kurt Maflin találkozón 8-7 volt az állás előbbi javára, tehát kiélezett volt a találkozó. A 16. frame-ban a selejtezőből a főtáblára került Maflin közel állt minden sznúkerjátékos álmához, a maximumhoz, a 147 pontos brékhez.

Maflin már lerakott 13 piros golyót 13 feketével, csak két piros volt hátra. A 14. piros nehéz nyesés volt, de ez is beesett, utána azonban a fehér golyó elakadt a sárgában, így a norvégnak már nem volt rá esélye, hogy a feketére pozicionáljon. S ekkor következett a döbbenetes jelenet: Maflin a bal középső ujjával bemutatott – a fehér golyónak.

A tévéközvetítésben a mozdulat nem volt egyértelmű, csak a pillanatnyi zavart lehetett észlelni, s hogy a találkozó játékvezetője, Tatiana Woollaston magyaráz valamit Maflinnak. A felvételt alaposan újranézve már egyértelmű, hogy mi is történt.

– Először én sem értettem, hogy mit akar Tatiana, azt hittem, arra figyelmeztet, hogy kitűrődött az ingem – magyarázkodott a meccs után Maflin. – Nem akartam senkit sem megsérteni, ösztönös volt a mozdulat, leszállt a köd, s az ragadott el, hogy a p...ba. Mélyen elnézést kérek attól, akit netán megbántottam.

40 ezer font bónusz jár a maximumért

Az is kiderült, a játékvezető azt mondta neki, még egy ilyen jelenet, s elveszi tőle a frame-et. A szurkolók nem ilyen szőrős szívűek, a kommentelők többségének tetszett az ösztönös, őszinte megnyilvánulás a szigorú etikett szerint zajló sportágban. Hasonlóra még a sznúker fenegyereke, Ronnie O'Sullivan sem ragadtatta magát soha.

A világbajnokságon nyolc éve nem lökött senki sem maximumot, amiért 40 ezer font bónusz jár. Valahol tehát érthető a norvég játékos reakciója, még ha merőben idegen is a sznúker világától.

A találkozó végén azonban vigasztalódott: rendkívül kiélezett küzdelemben, 10-9-re legyőzte az esélyesebb Gilbertet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.