O’Sullivan, az első ezredes

A zseniknek tényleg csak megszületni nehéz. Mint például Ronnie O’Sullivannek. Hogy kinek? Igen, érezzük, ezen a ponton magyarázkodnunk kell.

2019. 03. 12. 11:15
BetVictor Welsh Open Final
Nem csak jobb, ha kell, bal kézzel is beüti a golyókat Fotó: Reuters Staff Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A zseniknek tényleg csak megszületni nehéz. Mint például Ronnie O’Sullivannek. Hogy kinek? Igen, érezzük, ezen a ponton magyarázkodnunk kell. O’Sullivan a sznúker legnagyobb játékosa, vagy inkább művésze. A sznúkeré… Mely sportág – vagy inkább játék – talán még sohasem szerepelt eme hasábokon, s ígérjük, a jövőben sem sűrűn fog, hiszen alapvetően az a kötelességünk, hogy a honi preferenciákat szem előtt tartva a labdarúgással és az olimpiai sportágakkal foglalkozzunk.

Most mégis kivételt teszünk. Egyrészt azért, mert O’Sullivan olyan mérföldkőhöz ért el, amilyenhez korábban senki sem, másrészt azért, ahogy ezt teljesítette.

Nem untatjuk a tisztelt olvasót a sznúker szabályaival. A lényeg, hogy a piros és a színes golyókat felváltva kell a hat lyukba beütni. Összesen egy játékban vagy szettben, a sznúker nyelvén frame-ben egyvégtében egy brék során maximálisan 147 pontot lehet szerezni. Az egy huzamban elért legalább százpontos sorozatokról külön statisztikát vezetnek. O’Sullivan a játék történetében elsőként érte el az ezres határt. A Players Championship nevű torna döntőjében, annak is az utolsó frame-jében… Ott, Prestonban, ahol pályafutása első sikerét aratta, még 1993-ban. egy héttel ezelőtti, századik ATP-tornagyőzelmét említhetjük párhuzamként, csak a svájci fenomén nem a lába között ütötte be az utolsó poént…

Nem
csak jobb, ha kell, bal kézzel is beüti a golyókat
Fotó: Reuters

A sznúkerversenyek miliője a sakkéhoz hasonló, ám O’Sullivan vasárnap este ováció közepette fejezte be a mérkőzést. A „százashoz” szükséges utolsó poént – naná – bal kézzel ütötte be, bár ez tőle nem szokatlan, azért is ő a legjobb, mert a gyengébbik kezével is magabiztosan bánik a dákóval. A közönség felállva ujjongott. Még a legyőzött fél, az egyébként kétszeres világbajnok, ausztrál Neil Robertson is boldog volt, hogy részese lehetett a történelmi pillanatnak.

Ronnie O’Sullivan nem könnyű eset. Kétszer vált el, második feleségével a névtelen narkotikumfüggők között ismerkedett meg, depresszió miatt többször leállt a játékkal, megosztó személyiség a sznúkeresek táborában, vagy rajonganak érte, vagy ki nem állhatják. Azt azonban kevesen vitatják, hogy minden idők talán legjobbja.

Egyetlen – egykori – vetélytárs kívánkozhat elé, Stephen Hendry. Aki hétszeres világbajnok és 36 nagy tornán diadalmaskodott. Utóbbit tekintve O’Sullivan 35-nél jár, nem is kérdés, hogy befogja, sőt le is hagyja a nagy elődöt, de hogy nyer-e még két vb-címet a jelenlegi öt mellé, arra bátorság lenne fogadni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.