BL-döntő magyar szereplővel

Az utóbbi időszakban többek között Csányi Sándor MLSZ-elnök jelentős pozíciói, az Európai és a Nemzetközi Labdarúgó-szövetségben vállalt tisztségei irányították rá a figyelmet a magyar futballra. A hosszú távú sportágfejlesztés egyik látható eredményeként Budapest rendezi a női Bajnokok Ligája-döntőt. Éppen szülőhazájában lehet négyszeres BL-győztes a német válogatott és a világ egyik legjobb játékosa, Marozsán Dzsenifer, a Lyon irányítója.

2019. 05. 18. 12:55
null
A 27 éves irányító (középen) régi álma vált valóra a budapesti mérkőzéssel Fotó: MTI/Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Színültig megtelt a Groupama Aréna sajtóterme, a szokásos protokoll szerint előre ismertette a kötelező, a mérkőzés napját megelőző hivatalos sajtótájékoztatót levezető moderátor, hogy kizárólag angolul, franciául vagy spanyol nyelven lehet kérdezni az asztalnál ülőket, a Lyon edzőjét (korábbi kiváló csatárát), Reynald Pedrost, a csapatkapitány, Wendie Renard-t és Marozsán Dzsenifert. Nincs kétség, a világ legjobb játékosának 2016-ban és 2018-ban is megválasztott magyar származású labdarúgó kiválóan beszél angolul.

A 27 éves irányító – a négyszeres válogatott siófoki középpályás, Marozsán János lánya – négyéves volt, amikor a család külföldre költözött, azóta javarészt Németországban élt. Minden idők legfiatalabb játékosa, majd legfia­talabb gólszerzője lett a női Bundesligában a Saarbrücken színeiben. Később a Frankfurtot erősítette, amellyel egyszer megnyerte (2015), egyszer elveszítette (2012) a BL döntőjét, Lyonban pedig 2016 óta futballozik, és további két alkalommal nyert BL-t (2017, 2018).

Marozsán a német válogatottban 2010 óta 89 mérkőzésen 63 gólt szerzett. A 2013-as Európa-bajnokságon és a 2016-os olimpián is tagja volt a győztes csapatnak. Nem akárkiről van tehát szó, és elég gyorsan kiderült, hogy érzelmes labdarúgót láthatunk ma este 18 órától a Barcelona elleni Bajnokok Ligája-döntőn (tv: M4 Sport). „Tökéletes és rendkívüli érzelmekkel teli számomra, hogy itt lesz a finálé, amely a legkülönlegesebb lesz számomra. Az volt az álmom, hogy itthon játszhassak a családom előtt, s ez végre megadatik.

Nagyon izgatott vagyok” – fogalmazott lapunk kérdésére a női labdarúgás korszakos alakja. Kiderült, rengeteg üzenetet kapott a magyar szurkolóktól az elmúlt időszakban, a BL-döntő lesz az első igazán fontos mérkőzése a szülőföldjén, már alig várja, hogy a családja és több magyar drukker előtt futballozzon. Marozsán és a női futballban egyeduralkodó, az elmúlt három szezon győztese, a Lyon ma este történelmet írhat a Groupama Arénában. „Nagy motiváció számunkra, hogy sorozatban negyedszer nyerhetünk, hiszen ilyen korábban nem volt” – mondta a lyoni 10-es.

A 27 éves irányító (középen) régi álma vált valóra a budapesti mérkőzéssel
Fotó: MTI/Illyés Tibor

A ma esti ellenfél, a Barcelona ellen szól, hogy eddig még egy egyesület sem tudott férfi és női BL-t is nyerni. A szombati döntő két csapata eddig kétszer találkozott egymással, a tavalyi negyeddöntőben a Lyon házigazdaként és idegenben is legyőzte a Barcát. Idén is a címvédő tűnik esélyesebbnek, lyoni győzelem esetén Marozsán lesz az első magyar származású labdarúgó – megelőzve a Real Madriddal három BEK-et nyert Puskás Ferencet –, aki négy BEK/BL-diadalt tud felmutatni.

A Lyon német válogatott irányítója, Marozsán Dzsenifer a magyar szurkolók számára is érdekeltté teheti a tizedik női BL-döntőt, az elsőt, amit a férfiak fináléjától független időpontban és városban rendeznek. Történelmi mérkőzés következik, magyar érdekeltséggel.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.