Bognár György kiütéses győzelemmel debütált a Paks kispadján

Több mint másfél évtized után tért vissza edzőként az NB I-be Bognár György, és új csapatával, a Pakssal azt az MTK-t győzte le, amelyben játékosként a legnagyobb sikereket aratta, és amelynek ült a kispadján is. Azzal, hogy a Paks nyerni tudott 3-0-ra, nincs már nyeretlen csapat a magyar élvonalban.

2020. 09. 26. 16:33
null
20200926_Paks_PFC-MTK labdarúgás NB.I._Molnár Gyula_TN Fotó: Tolnai Népújság/Molnár Gyula
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Előzetesen volt a meccs sztárja. Az egykori ötvenszeres válogatott futballista edzőként is ígéretesen mutatkozott be még a kilencvenes években, ám 2004 december 29-e óta – akkor kellett elhagynia a Bp. Honvédot – nem dolgozott az élvonalban. Alacsonyabb osztályban, főleg az NB II-ben annál többet, a héten például onnan, a Budaörs kispadjáról csábította el a Paks Osztermajer Gábor helyére, akit és a segítőit a klub nem menesztett, új beosztást kapnak vélhetően az utánpótlásban.

– Annak idején a tévézés miatt elhatároztam, nem vállalok NB I-es kispadot, de a szerepléseknek már másfél éve vége – mondta a papírok aláírását követően Bognár György. – Régóta szimpatizálunk egymással, és sokszor volt szó az esetleges közös munkáról. Több lehetőséget is látok, és nagyon tetszik a klub felfogása, identitása is. Úgy gondolom, velem meg tud újulni a csapat, és komoly sanszot látok a jobb eredményekre.

Nem vállalt könnyű feladatot, hiszen a Paks az eddig lezajlott négy fordulóban egyetlen árva pontot szerzett – igaz, azt éppen a Fehérvár ellen idegenben –, és a tabella utolsó helyén állva kezdte el az MTK elleni meccset. Ez egyébként több szempontból is sajátos lehetett Bognár György számára, hiszen felnőtt labdarúgóként itthon az MTK-ban futott be, ott lett válogatott, ugyancsak ott dolgozott először önállóan vezetőedzőként az élvonalban. A feladat nehézségét pedig fokozta, hogy több játékosára, köztük Bognár Istvánra, a saját fiára nem számíthatott a koronavírus-fertőzés miatt.

Több mint fél órán keresztül szinte semmi érdemleges nem történt, a 37. percben viszont egyszerre több is. Az MTK csapatkapitánya, Baki Ákos két percen belül két sárga lapot szedett össze, a másodikat azért, mert a tizenhatoson belül szabálytalankodott Hahn Jánossal szemben. Ő így piros lapot is kapott, a Paks pedig tizenegyeshez jutott, amelyet Hahn higgadtan értékesített – 1-0.

 

 

Hiába jött a szünet, az MTK nem tudta összeszedni magát, sok volt neki, hogy a létszámot és az eredményt tekintve is hátrányban folytatta a mérkőzést. Az 52. percben Herrera ügyetlenkedett, Bertus elvette tőle a labdát, majd amikor középre passzolt, a csereként beállt Szakály Dénes közelről a jobb alsó sarokba lőtt – 2-0. Öt perccel később Ikenne-King buktatta a tizenhatoson belül Bertust, az újabb tizenegyest is Hahn értékesítette – 3-0.

 

 

Úgy tűnt, csak az maradt kérdésnek, hogy az MTK megússza-e a katasztrofális vereséget, ám neki is sikerült ráijesztenie a házigazdára, amikor a 67. percben Ikenne-King beadását Gera a keresztlécre fejelte, majd később Mezei szabadrúgásánál Hegedűs kapus bravúrra kényszerült. Ám a kiütést mégsem kerülte el a fővárosi csapat, mert a montenegrói válogatott kapusa, Milan Mijatović hatalmasat hibázott a 80. percben: rosszul vett át egy ártalmatlant hazaadást, a rárontó Hahn elcsente tőle, majd közelről az üres kapuba bombázta – 4-0.

 

 

Bognár György eddig kétszer meccselt korábbi csapata, az MTK ellen, és egy döntetlen mellett egy vereség volt a mérlege – a jó bemutatkozás mellett ezen is sikerült egy győzelemmel javítania. Az MTK roppant kilátástalan teljesítményt nyújtott a kiállításig is, utána pedig esélye sem nyílt a pontszerzésre, hamar megadta magát.

 

NB I, 5. forduló

Péntek

Puskás Akadémia–Mezőkövesd 1-0 (0-0), Felcsút, Pancho Aréna, 782 néző, jv.: Bogár G. Gólszerző: Baluta (59.)

Szombat

Paks–MTK 4-0 (1-0), Paks, 1398 néző, jv.: Erdős. Gólszerző: Hahn (37., 57., mindkettő tizenegyesből, 80.), Szakály D. (52.). Kiállítva: Baki (37.)

Zalaegerszeg–Diósgyőr 18.30. (tv.: M4 Sport)

A Budafok–Ferencváros mérkőzést az MLSZ 2021. január 27-re halasztotta.

Vasárnap

Bp. Honvéd–Újpest 18.00 (M4 Sport)

A Kisvárda–Mol Fehérvár mérkőzést az MLSZ elhalasztotta.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.