A Bohemian csak tizenegyesekkel adta meg magát a Fehérvárnak

A vártnál sokkal jobban megszenvedett a Mol Fehérvár az ír Bohemian ellen. A rendes játékidőben 1-1- volt az eredmény, a hosszabbításban sem esett gól. Következtek a tizenegyesek, a párbajt a magyar csapat 4-2-re megnyerte, és ezzel továbbjutott az Európa-liga selejtezőinek a 2. fordulójába.

2020. 08. 27. 21:18
null
Székesfehérvár, 2020. augusztus 27. Alef (fent), a fehérvári (b) és Keith Buckley (k), az ír csapat játékosa a labdarúgó Európa-liga selejtezõjének 1. fordulójában játszott Fehérvár FC - Bohemians (ír) mérkõzésen Székesfehérváron 2020. augusztus 27-én. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Bohemian kellemetlen csapat – ebben megegyezett minden fehérvári. A válogatott csatár, Nikolics Nemanja a klub honlapján türelmes játékról beszélt, Márton Gábor vezetőedző viszont gyors gólban reménykedett, ám azt mindketten elmondták, hogy nehéz meccset várnak az ír csapat ellen. Ráadásul, ahogy mondani szokták, egy meccsen minden megtörténhet, és most éppen egy meccsen dőlt el a továbbjutás…

Márton Gábor nem beszélt a levegőbe: a Mol Fehérvár a kezdést jelző sípszó után azonnal nekiesett az ellenfelének. Egyre-másra dolgozta ki a helyzeteket, Stopira hatméteres fejese például a gólvonalon álló ír kapus lábáról vágódott ki, egymást követték a szögletek, azaz érett a gyors gól, ám azt kis híján a Bohemian szerezte meg. A 13. percben Ward lépett ki egyedül, a tizenhatoson belülre érve az őt követő és ajtó-ablak helyzetben érkező Wrigth-hoz akart adni, ám a labda elakadt a visszaloholó Nego lábfejében – alighanem ezen múlott az írek vezetése.

Enyhült a a Fehérvár szorítása, és ahogy eltűnt a vendégek elfogódottsága, eltűntek a hazai helyzetek is. A felbátorodott Ward pedig, ha már a gólpassz nem jött össze, a következő lehetőséget ő vállalta el: a 22. percben Twardek balról érkező lapos beadását hét méterről, középről, senkitől sem zavartatva úgy lőtte a bal alsó sarokba, hogy a vetődő Kovácsik beleért a labdába, de védeni nem tudott – 0-1!

Ez igazi hideg zuhany volt. Némi idő kellett is a házigazdáknak a megemésztéséhez, majd Stopira fejese bejutott a jobb alsó sarokba, ám a lesen álló Nikolics megzavarta a kapust, és ezért a játékvezető nem ítélt gólt. Aztán a 37. percben Cornwall a tizenhatoson belül a labda helyett Fiolát rúgta odébb, még az írek sem vitatták a büntető jogosságát. Nikolics végezte el a tizenegyest, és a bal felső sarokba bombázott – 1-1.

A szünetet követően rendkívül egyoldalú játék zajlott a pályán. A dublini játékosok visszahúzódtak mélyen a saját kapujuk elé, betömörültek, a fehérváriak pedig szorgalmas keresték a rést a tömegben, de hiába. Mindig akadt egy láb, egy test, amelyben elakadt a labda, a passzok sem sikerültek mind pontosra, inkább gyürkőzés volt ez, mint futball. A Bohemian lelkesedése jóval meghaladja a tudását, ezért erre épített, foggal-körömmel védekezve tartotta az eredményt. A labdarúgói fáradhatatlanul romboltak, mindenütt ott voltak, és a magyar együttes sehogy sem találta erre az ellenszert. A fehérváriak még távoli lövésekhez sem jutottak, mert mire lendült a láb, már ott feküdt a labda előtt egy ír. Hiányzott a mozgás, a ritmusváltás is a fehérváriak játékából, így említésre méltó események nélkül múltak a percek.

Így ment ez a 83. percig, amikor Ward balról túlcselezte magát több védőn is, majd 17 méterről a bal kapufa mellé lőtt – nem tőle vártuk a második félidő első veszélyes helyzetét… Ezt leszámítva a Bohemian lényegében el sem hagyta a saját térfelét ebben a játékrészben. A 90. percben Stopira állt közel a gólszerzéshez, de Petrjak szögletéből a földre fejelt labdája a léc felett perdült ki.

A hosszabbítás elején Petrjak lövése a kapufát súrolva ment ki, ami biztató volt, de nem követték újabb helyzetek. A Bohemian is meg-meglódult a hazai kapu elé, de többnyire továbbra is a házigazdák birtokolták többet a labdát, és továbbra is hiába. A tizenegyespárbajban Hodzic lövését McGuinness kivédte az első körben, majd Kovácsik is hárított, de a játékvezető szerint elmozdult, és az ismétlést már nem tudta hárítani. Casey azonban a harmadik körben a kapufát találta el, majd Twardek csúnyán mellédurrantott, így a Fehérváré lett az előny, amivel élt is: Houri pontos lövésével 4-2-re nyerte a párbajt, és továbbjutott.

Európa-liga, selejtezők, 1. kör: Mol Fehérvár–Bohemian (ír) 1-1 (1-1, 1-1 ), 11-esekkel a Fehérvár jutott tovább

Mol Aréna Sóstó, nézők nélkül, jv.: Christofi Timotheos (ciprusi). Gólszerző: Nikolics (11-esből 37.), illetve Ward (22.)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.