Ronnie O’Sullivan az asztalra csapott, az „idióta” világelső örülhet régi beszólásának

Kialakult az elődöntő mezőnye a Sheffieldben zajló sznúker-világbajnokságon. A négy elődöntős közül egyelőre egyedül Stuart Bingham mondhatja magát világbajnoknak, ő Ronnie O’Sullivan ellen nyert 13-10-re a negyeddöntőben. Ronnie O’Sullivan a vereség következtében elesett az idényen belüli tripla, valamint a nyolcadik világbajnoki cím lehetőségétől és elvesztette a világelsőségét is, a ranglista élére Mark Allen áll, aki már korábban kiesett a világbajnokságról.

2024. 05. 02. 6:05
Ronnie O’Sullivan sznúker Stuart Bingham Crucible világbajnokság
Ronnie O’Sullivan nem bírta idegekkel a Stuart Bingham elleni meccs hajráját Fotó: World Snooker Tour
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem lesz triplázás és nem lesz nyolcadik világbajnoki cím. Ronnie O’Sullivan lehetett volna a negyedik sznúkerjátékos, aki egy idényen belül megnyeri az Egyesült Királyság Bajnokságát, a Masterst és a vb-t is, azaz a három legfontosabb versenyt, és ő lehetett volna az első nyolcszoros világbajnok is a verseny modern kori történetében. A negyeddöntőben azonban Stuart Bingham megállította, aki az elődöntős mezőnyből az egyetlen korábbi bajnok. Bingham a walesi Jak Jones ellen játszik a fináléba jutásért, a másik ágon David Gilbert és Kyren Wilson csap össze. Annak ellenére, hogy Ronnie O’Sullivan elesett a több szempontból történelmi győzelem lehetőségétől, ráadásul a világelsőséget is elveszíti, pozitív érzésekkel zárja a tornát.

Stuart Bingham Ronnie O’Sullivan sznúker
Stuart Bingham megakadályozta Ronnie O’Sullivan csúcsdöntését, s 2015 után másodszor lehet világbajnok (Fotó: World Snooker Tour)

– Élveztem a tornát, úgy érzem, jó versenyt zárok. Két év óta a mostani volt az első alkalom, hogy igazán játszani akartam, hogy vártam, ahogy elővehetem a dákómat és hallhatom a golyók hangját. Ennek semmi köze a győzelmekhez. Stuart ma jobb volt, megérdemelten nyert – mondta O’Sullivan, aki az előző forduló után a szorongásáról és a gyógyszereiről vallott.

Ronnie O’Sullivan gondja az asztallal és a közönséggel

A meccs közben azért akadtak feszült pillanatok is. O’Sullivan és Bingham az egész mérkőzésen fej fej mellett haladtak, két frémnél nagyobb különbség csak a legvégén alakult ki. A sorsdöntő frém a huszonegyedik volt. 10-10-es állásnál Ronnie O’Sullivan hibázott egyet, ami után ököllel az asztalra csapott.

Nem sokkal később újabb közjáték következett: Binghaméknek várniuk kellett, mert a másik asztalnál – ahol Kyren Wilson végül 13-8-ra legyőzte a négyszeres világbajnok John Higginst – szünet következett, a nézők mozgolódása pedig zavaró volt Ronnie O’Sullivanéknek.

Bingham végül megnyerte a frémet, majd a következőben ismét a túloldalról érkező felhördülés után hibázott O’Sullivan. A Rakéta 12-10-es hátrányban mindenáron meg akart indulni, többször is nagyon pontatlan volt. Ennek ellenére volt még esélye a meccsben maradásra, de a negyedik elhibázott golyóbelökését Bingham már kihasználta, és lezárta a meccset.

Ronnie O’Sullivan helyett Mark Allen lesz a világelső

Bingham győzelmével és Judd Trump korábbi kiesésével eldőlt, hogy a világbajnokság után, az idény végén az északír Mark Allen áll a világranglista élére, noha ő az idei vb-n már a második fordulóban búcsúzott.

Ironikus, hogy éppen Bingham győzelmével lép a rangsor élére Allen, ugyanis ők ketten korábban komoly nyilatkozatháborút vívtak. A 2011-es világbajnokságon Bingham 12-9-es előnyről kapott ki 13-12-re a kínai Ting Csün-hujtól, ami után Mark Allen kifejtette, hogy Bingham alkalmatlan az igazán nagy sikerekre.

Bingham válasza sem késett, nemes egyszerűséggel idiótának nevezte Allent.

Később viszont Bingham az asztalnál is válaszolt az északírnek, 2015-ben világbajnok lett, míg Allen azóta sem játszhatott vb-döntőt. Bingham sikerei viszont segítettek abban, hogy elüljön a konfliktus, Allen beismerte, hogy tévedett, Bingham pedig a megnyert vb-döntő után köszönetet mondott Allennek, hogy a nyilatkozatával felpiszkálta, és végső soron többet hozott ki belőle. S most Allen is profitált abból, hogy Bingham képes volt egy újabb nagy győzelemre.

Stuart Bingham a sznúker-vb esélyese?

Visszatérve a Ronnie O’Sullivan elleni negyeddöntőre: az nem meglepő, hogy Bingham is élvezte a találkozót.

– Élveztem, hogy ilyen éles csatát vívtam a valaha volt legjobb sznúkeres ellen, és el se hiszem, hogy ebből én jöttem ki győztesen – örvendezett Bingham, aki a múltból kiindulva is jó előjelnek tekintheti a sikert. Egyszer ugyanis már legyőzte a vb-n O’Sullivan, 2015-ben is a negyeddöntőben, s akkor meg sem állt a trófeáig.

Bingham az utolsó állva maradt világbajnok a mezőnyben, de sietve leszögezte, hogy ettől még nem ő az esélyes.

– Ez nem sokat számít, mindenkinek megvan az esélye a végső sikerre. Jak Jones láthatóan nagyon jól érzi magát itt Sheffieldben, legyőzte Judd Trumpot. Amikor pedig Gibraltárban velem játszott, 4-0-ra elvert – tért ki már az elődöntőjére a negyvenhét éves játékos, aki ugyanúgy a selejtezőből indult, mint az első vb-elődöntőjére készülő Jones, valamint a másik ágon David Gilbert.

Legutóbbi az első, Crucible Színházban rendezett világbajnokságon, 1977-ben volt arra példa, hogy a négy elődöntősből hárman is a selejtezőből érkeztek.

Akkor végül egyikük sem nyerte el a trófeát, ezt a 12. kiemelt Kyren Wilson tekintheti jó előjelnek, aki messze a legkevesebb frémet vesztette eddig az idei tornán a négy elődöntős közül, mindössze tizenötöt. Bingham mellett ő a másik a versenyben maradt négy játékos közül, aki vívott már vb-döntőt, 2020-ban a fináléban már simán, 18-8-ra kikapott Ronnie O’Sullivantől. Az már biztos, hogy a Rakéta idén nem állíthatja meg Wilsont. Megteheti viszont Gilbert, aki 2019 után másodszor játszhat vb-elődöntőt, s akkor a negyeddöntőben éppen Kyren Wilson ellen nyert.

Sznúker-világbajnokság, negyeddöntők

David Gilbert (angol, 31.)–Stephen Maguire (skót, 28.) 13-8
Kyren Wilson (angol, 12.)–John Higgins (skót, 13.) 13-8
Jak Jones (walesi, 44.)–Judd Trump (angol, 3.) 13-9
Stuart Bingham (angol, 31.)–Ronnie O’Sullivan (angol, 2.) 13-10

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.