Bombameglepetés: Szalai Ádámék legyőzték Gulácsiékat

Három magyar labdarúgó is pályára lépett a Bundesliga 18. fordulójában a Mainz–RB Leipzig meccsen, amelyen a Szalai Ádámot is harcba küldő, utolsó előtti hazaiak nagy meglepetésre győztek 3-2-re a Gulácsi Péterrel és Willi Orbánnal felállt vendégek ellen. A bajnokaspiráns lipcseiek mellett a Leverkusen és a Dortmund is kikapott ebben a fordulóban, így vasárnap óriási ziccert használhat ki az éllovas Bayern München.

Magyar Nemzet
2021. 01. 23. 17:27
Gulácsi
Leipzig's Hungarian goalkeeper Peter Gulacsi (C) jumps to save the ball during the German first division Bundesliga football match between 1 FSV Mainz 05 and RB Leipzig in Mainz, western Germany, on January 23, 2021. (Photo by KAI PFAFFENBACH / POOL / AFP) / DFL REGULATIONS PROHIBIT ANY USE OF PHOTOGRAPHS AS IMAGE SEQUENCES AND/OR QUASI-VIDEO Fotó: KAI PFAFFENBACH Forrás: Europress/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Bundesliga magyar rangadóján válogatottunk két játékosa volt a pályán az elejétől, a kapuban, a kezdőben kapott helyet az RB Leipzigben, míg a Mainzban kispados volt – a lipcseiek harmadik magyarja, sérülése miatt továbbra sem bevethető még.

Mindkét csapat győzelmi kényszer alatt játszott, más-más okból. A Mainz hét pontjával az utolsó Schalkéval egyetemben a legkevesebb pontot gyűjtötte a meccsig, és a kiesés elkerülése érdekében nagyon igyekeznie kellett, a Leipzig pedig a dobogós helyeken vív kiélezett csatát. Mindez négy gólt eredményezett az első félidőben.

Gulácsi Péter nem tudott mindent megfogni Mainzban Fotó: Europress/AFP

Az esélyesebb vendégek már a 15. percben megszerezték a vezetést, Sabitzer bombája a felső lécről a gólvonalra vágódott, onnan kifelé pattant a labda, amelyet Adams továbbított a kapuba. Nem sokáig örülhettek a lipcseiek, a 24. percben egyenlített a Mainz: egy szabadrúgás után az ötösről csúsztatták kapura a labdát, amely egy védőn irányt változtatott, Gulácsi reflexből védett, de a róla kipattant labdát Niakhaté belőtte – 1-1.

Hamarosan újabb gyors gólváltás következett. A 30. percben újra a Leipzig került előnybe, ezúttal Halstenberg használta ki a kavarodást a mainzi tizenhatoson belül, majd öt perccel később egy szöglet után Niakhaté révén megint egyenlített a Mainz. Gulácsi korábban nyolc, kapott gól nélküli meccset hozott le, és az összesen 14-szer kapitulált lipcsei védelem volt a legjobb a bajnokságban, de az idény egyik leggyengébb együttese ezúttal egy félidő alatt kétszer is mattolta.

Julian Nagelsmann edzőnek nem sikerült rendet tennie a lipcsei fejekben a szünetben, az 50. percben már a Mainz vezetett: Da Costa futott el a jobb szélen az alapvonalig, ahonnan középre centerezett, Barreiro pedig a röviden a védőjét és Gulácsit is megelőzve lőtt a kapuba – 3-2.

Így már hazai vezetésnél lépett pályára a Mainzban Szalai a 66. percben. A magyar válogatott csatára a januári visszatérése óta egyre több lehetőséget kapott: sorrendben 1, 5, 11 és 16 percet töltött a pályán a legutóbbi négy bajnokin, most pedig folytatódott a pozitív tendencia, hiszen ezúttal csaknem fél órát kapott.

Próbálkozott a Leipzig, amelyben Gulácsi és Orbán végig a pályán maradt, de nem tudott egyenlíteni, a Mainz pedig a győzelmével visszakapta a hitet a bennmaradásért folytatott harcban. Nemcsak a lipcseiek kaptak ki az élmezőnyben, hanem a harmadik Leverkusen is a Wolfsburgtól, a Dortmund pedig még pénteken veszített a Mönchengladbach otthonában. Így a Bayern München óriási ziccer előtt áll: ha vasárnap legyőzi az utolsó Schalkét, három pontot ver az összes nagy riválisára.

A Freiburgban bokasérülés miatt nem került be a meccskeretbe, miután szerdán gólt szerzett a Köln elleni bajnokin. Csapata nélküle 2-1-re nyert a Stuttgart ellen hazai pályán. A többi mérkőzésen főleg a Frankfurt volt elemében, amely 5-1-re kiütötte a Bielefeldet idegenben, és a Real Madridtól visszatért Luka Jović ezúttal is eredményes volt, három Bundesliga-meccsen három gólja van az idényben.

Bundesliga, 18. forduló

Péntek

Mönchengladbach–Dortmund 4-2

Szombat

Mainz–RB Leipzig 3-2

Freiburg–Stuttgart 2-1

Leverkusen–Wolfsburg 0-1

Augsburg–Union Berlin 2-1

Bielefeld–Frankfurt 1-5

Hertha–Werder Bremen 18.30 (tv.: Sport 2)

Vasárnap

Schalke–Bayern München 15.30 (tv.: Sport 2)

Hoffenheim–Köln 18.00 (tv.: Sport 2)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.