Buzsáky Ákos edzőként térhet vissza a magyar futballba

A Premier League-et is megjárt, játékosként húsz válogatottságig jutott Buzsáky Ákos két és fél éve váratlanul tűnt el a magyar labdarúgásból és a nyilvánosság elől. Fél évvel később beszélt az okokról, most pedig új lehetőséget kap: az NB III-ban szereplő BVSC szerződtette vezetőedzőnek. Úgy érzi, a komoly ambícióinak megfelelő tökéletes helyen van tökéletes időben.

2021. 07. 28. 13:01
null
Buzsáky Ákos azt mondja, tökéletes helyen van a tökéletes időben
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Buzsáky Ákos visszatért. Nem egy régi klubjához, hanem abba a futballba, amelyből 2019. február végén egyik napról a másikra eltűnt. A III. Kerületi TVE vezetőedzőjeként dolgozott akkoriban, emellett az M4 Sport szakértőjeként is gyakran feltűnt a képernyőn, ám mindkettőt hirtelen abbahagyta. Az M4 Sport akkor ezt a közleményt adta ki: „Buzsáky Ákos családi okokra hivatkozva jelezte, hogy egy ideig ne hívjuk műsorainkba szakérteni. Ákos úgy vélte, hogy nem tudna olyan szinten felkészülni, ahogyan szeretne, és nem tudnánk rá úgy számítani, ahogyan azt a műsoraink megkívánják. Az M4 Sport elégedett volt a munkájával, amit ezúton is köszönünk neki.”

A III. Kerületi TVE egészségügyi okokkal indokolta a vezetőedző hirtelen távozását, a futball berkein belül pedig súlyos pletykák terjedtek el a hússzoros válogatott korábbi futballistáról, amelyek kábítószerekkel hozták összefüggésbe. Végül fél évvel később, 2019. szeptember 11-én adott interjút a Nemzeti Sportnak, amelyben többek között ez olvasható:

– Kokain?

– Erős első kérdés – mondta Buzsáky Ákos 37 éves, korábbi 20-szoros válogatott labdarúgó, akiről februárban hallhattunk, amikor különös körülmények között menesztették a harmadosztályú III. kerület kispadjáról, mielőbbi gyógyulást kívánva neki. Az egykori játékos akkor nem reagált, a szurkolók között pedig elterjedt: a hajdani középpályás rossz útra tévedt. De most kisimulva, jó benyomást keltve ült le nyilatkozni. – Tisztában vagyok vele, miért kérdez ilyet, noha sosem foglalkoztam azzal, ki milyen véleménnyel van rólam, ki mit terjeszt velem kapcsolatban, ám azért tavasszal hozzám is eljutottak a híresztelések. Kétségtelen, voltak nagy mélypontjaim. De azért hiba mindent készpénznek venni. Ha azoknak a mocskos pletykáknak, az engem támadó lejáratáscunaminak a fele igaz lett volna, most aligha ülök itt önnel.

– Nézze, félelmetes hírek jöttek a futball berkein belülről, az interneten durvábbnál durvább dolgokat olvashatott az ember, most már nincs értelme kerülgetni a témát.

– Higgye el, azért ez nem fekete vagy fehér. Volt egy nehéz időszakom, benne magánéleti problémákkal, rossz üzleti döntésekkel. Ezeket sem könnyű megemészteni, de a krízis igazából ott kezdődött, amikor befejeztem a futballt. Mélyen, legbelül nem tudtam feldolgozni, hogy alig túl a harmincon ilyen körülmények között kellett abbahagynom. Négyéves koromtól ebben éltem, azért dolgoztam, hogy minél jobb legyek, el is értem egy szintre, de a vége…

(A teljes interjút ide kattintva olvashatja el)

Buzsáky Ákos elmondta azt is, edzőként képzeli el magát a jövőben, és erre most kerül sor, most tér vissza a futballba: az NB III-ban szereplő BVSC szerződtette, és ad neki ezzel nagy lehetőséget. Nem akárki ő a magyar futballban, ha nincsenek a sorozatos sérülései, nagyon sokra vihette volna. Volt nagy kedvenc Portugáliában, Angliában, ahol a Queens Park Rangers játékosaként tizenötször a Premier League-ben is pályára léphetett, és két gólt szerzett. A BVSC célja az NB II-be kerülés, amiről a legutóbb csak kevéssel csúszott le.

 

Buzsáky Ákos azt mondja, tökéletes helyen van a tökéletes időben

 

– Talán vissza nem térő alkalom egy olyan ember számára, aki céltudatos és éhes a sikerre – mondta Buzsáky Ákos a Magyar Nemzetnek. – Tudatosan készültem arra, hogy edzőként dolgozom majd, Angliában nemsokára befejezem a képzés negyedik szintjét, de azt nem hittem volna, hogy már ezen a nyáron lehetőséget kapok. Nem volt semmi előjele, és amikor Kisteleki István, a BVSC szakmai igazgatója másfél hete megkeresett, azonnal igent mondtam neki, mert tudtam, ez a nekem való feladat. Nem számít, hogy ez a harmadosztály, mert az edzői pályán sem mindig egyenesen vezet az út felfelé, ráadásul olyan klubhoz kerültem, amelynek a felépítése, a szervezettsége és az infrastruktúrája túlmutat a csapat jelenlegi helyzetén. Komoly edzői ambícióim vannak, és ehhez a tökéletes időpontban vagyok a tökéletes helyen.

Kisteleki István arra a kérdésre, hogy miként jutott az eszébe a futballból eltűnt Buzsáky Ákost szerződtetni, ezt felelte:

– Amikor az MLSZ elnöke voltam, Ákos játszott a válogatottban, és nagyon tetszett a mentalitása. Korábban a III. Kerületi TVE-nél láttam az edzéseit, és azok nagyon jók voltak. Rengeteg ideig játszott külföldön igen magas szinten, nagyon sok tapasztalatot gyűjtött össze, amit nem szabad hagyni elveszni. Figyelem a munkáját, és bátran mondhatom, az elmúlt tíz napban a játékosaink többet tanultak a futballról és a futballból, mint korábban tíz év alatt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.