Drámai közjáték után meglepő finn győzelem

Christian Eriksen a finnek elleni mérkőzés első félidejének hajrájában összeesett a pályán, újra kellett éleszteni. Több mint másfél órára félbeszakadt a találkozó, amely végül az Eb-debütáns Finnország győzelmét hozta.

2021. 06. 12. 19:04
Eriksen új
Christian Eriksen már jól van Fotó: Europress/AFP/Friedemann Vogel
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A labdarúgó Európa-bajnokság harmadik mérkőzésén, a Dánia–Finnország találkozón drámai jelenetek játszódtak le. Az első félidő hajrájában összeesett a dánok sztárja, az életéért küzdenek.

Mindez a 43. percben történt. Eriksen éppen labdát kapott, nem volt ellenfél a közelében, tehát senki sem bántotta. Látszott, hogy furcsán mozgott, majd hirtelen arccal előre összeesett. A kamera még éppen elkapta a tekintetét, lehetett látni, ahogy fennakadnak a szemei. Szörnyű látvány volt. A dán orvosi stáb azonnal a pályára rohant és szívmasszást alkalmazott. Paravánnal vették körbe Eriksent, majd így is vitték le a pályáról.

Drámai jelenetek. Az orvosok nyilvánvalóan a dán játékos életéért küzdöttek a pályán, Eriksent újra kellett éleszteni.

Néhány perccel később a helyszínről érkező információk alapján Eriksen stabil állapotban hagyta el a stadiont, és egy fotó szerint már magánál volt.

Fotó: Europress/AFP/Friedemann Vogel

Ezt az Európa-bajnokság hivatalos Twitter-oldala is megerősítette, Eriksen eszméleténél volt, amikor elhagyta a koppenhágai stadiont. Az orvosok pedig feltartott hüvelykujjal adtak pozitív üzenetet az állapotáról. A dán középpályást a mindössze egy kilométerre fekvő kórházba szállították.

Eriksen ügynöke beszélt a futballista édesapjával, aki megerősítette, hogy Christian lélegzik és beszél. A dán labdarúgó-szövetség elnöke, Peter Møller később elárulta, hogy Eriksen a csapattársaival is beszélt.

Talán ez is közrejátszott abban, hogy a játékosok kérésére az UEFA úgy döntött, hogy folytatódik a találkozó. A másfél órás kényszerszünet alatt a finn és a dán szurkolók közösen éltették Eriksent.

Christian Eriksen a dán válogatott talán legnagyobb sztárja. Éveken át a Tottenham vezéregyénisége volt, az elmúlt évadot az Internazionaléban játszotta végig, amellyel megnyerte az olasz bajnokságot. 29 éves, most van pályafutása csúcsán.

A felesége is ott volt a stadionban, akivel két kisgyermeket nevelnek. Sabrinát Eriksen csapattársai próbálták vigasztalni. Közülük a csapatkapitány, Simon Kjær szaladt oda határozottan Eriksenhez, és ő segített életben tartani a középpályást.

A mérkőzés majd egyórás várakozás után folytatódott. Előbb lejátszották az első félidőből megmaradt négy percet, majd öt perc szünet után következik a második félidő.

Bár a találkozót a dánok irányították, mégis a finnek szereztek vezetést: Joel Pohjanpalo közeli fejese kifogott Kasper Schmeichelen. A Leverkusen támadója reflexből ünnepelni kezdett, majd Eriksenre gondolva azonnal visszafogta magát, hiába szerezte Finnország történetének első Eb-találatát.

Pohjanpalo fejel... (Fotó: Stuart Franklin / MTI/EPA/Getty pool)

A dánok a 75. percben büntetőből egyenlíthettek volna, miután a Yussuf Poulsen nagyot esett a tizenhatoson belül. Pierre-Emile Højbjerg lövését azonban Lukáš Hrádecký kapus megfogta.

Finnország váratlan győzelmet aratott Eb-debütálásán, és ezt még akkor is rögzítik majd a történelemkönyvek, ha ezen a mérkőzésen mindenkiben tudatosult, hogy a futballnál vannak fontosabb dolgok is a világon.

Labdarúgó Európa-bajnokság, B csoport, Koppenhága: Dánia–Finnország 0-1 (0-0), gólszerző: Pohjanpalo (60.)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.