Ronaldo hálás lehet Elek Ákosnak, amiért pár centit tévedett

Elek Ákos válogatott pályafutása két meghatározó pillanatát mindannyian fel tudjuk idézni. 2010-ben Helsinkiben a finnek elleni Eb-selejtezőn egész pályás szólója végén adott gólpasszt Dzsudzsák Balázsnak, az előző Európa-bajnokságon, öt éve Franciaországban 3-3-nál kapufát lőtt Portugália ellen. Ha Lyonban pár centivel beljebb megy a labda, Cristiano Ronaldo ma nem biztos, hogy Európa-bajnok labdarúgó, és talán Elek Ákos sem a Mol Fehérvár tartalékcsapatában futballozna.

Szilágyi
2021. 06. 15. 6:55
Elek
Elek remekül játszott a 2016-os csoportmeccsen Fotó: Hegedüs Gábor Forrás: Nemzeti_Sport
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Gyakran kérdezik még a portugálok elleni kis híján sorsfordító lövésről?

– Sorsfordító lett volna? Ezen még nem is gondolkoztam, de most, hogy mondja, az biztos, hogy ha pár centivel beljebb megy a labda , akkor kevesebb lenne egy Eb-győzelemmel – mondta lapunknak a tavaly nyár óta a Mol Fehérvár második csapatában futballozó labdarúgó. – De hogy az én karrieremet ez a pár centi menyire befolyásolta?

A 2016-os mérkőzés összefoglalója, 9. perctől Elek helyzete:

Érdekes kérdés. Ha abból indulok ki, hogy abban a reményben igazoltam Kínából Diósgyőrbe, hogy egy jól sikerült Eb-szereplés után sikerüljön újra külföldre szerződnöm, akkor nincs hiányérzetem. Ugyan fél év késéssel, de összejött a klubváltás: a kazah Kajrat Almatinál kötöttem ki. Ha bemegy a lövésem a portugálok ellen, akkor lehet, hogy nem kellett volna várnom fél évet a légióséletre, talán korábban megvalósul az álmom, és más európai csapatnál is felmerül a nevem.

Pályafutása legemlékezetesebb mérkőzésének tekinti a lyoni 3-3-mat
Fotó: Nemzeti Sport/Hegedüs Gábor

Eszébe jut az öt évvel ezelőtti meccs?

– Nem csak nekem jut az eszembe, a családom és a barátaim is néha felhozzák ezt a találkozót. Az volt az eddigi legemlékezetesebb mérkőzés a karrieremben. Valljuk meg, nem gyakran adatik meg egy magyar labdarúgó életében, hogy Európa-bajnokságon játsszon. Nekem megadatott, és ez hatalmas élmény volt. Ami pedig a konkrét meccset illeti, szerintem a 2016-os Eb legjobb mérkőzése volt a lyoni 3-3 a portugál válogatott ellen.

A mostani portugál válogatottat Cristiano Ronaldóval azonosítja?

– Ezt nem mondanám. Ronaldo meghatározó egyéniség a világfutballban, ugyanakkor a portugál keretben hemzsegnek a topjátékosok, akik jó szezont futottak a klubjaikban. A Manchester United középpályását, Bruno Fernandest többször választották meg a hónap legjobb játékosának a Premier League-ben. Szerintem a mostani portugál válogatott erősebb, mint az öt évvel ezelőtti.

Idén is lehet esélyünk meglepetést szerezni?

– Mindig van esély. Az első mérkőzéseken a portugálok nem szoktak ezer százalékon pörögni, de most ez másképp lesz, hiszen nem engedhetik meg maguknak, hogy lekezeljenek minket. Győzniük kell ahhoz, hogy legyen esélyük a továbbjutásra a halálcsoportból. Mi különösebb teher nélkül játszhatunk, biztos vagyok benne, hogy lesznek lehetőségeink, és ezeket ki kell használnunk.

Kövesse a magyar válogatott szereplését és az Európa-bajnokságot ITT!

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.