Csipes Ferenc, a női négyes professzora

Kopasz Bálinté mellett a női négyes győzelme volt a vasárnap véget ért szegedi kajak-kenu világbajnokság másik katartikus pillanata.

2019. 08. 28. 17:16
null
Csipes Ferenc 1986-ban 10 000 méteren világbajnok volt Fotó: Tumbász Hédi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kopasz Bálinté mellett a női négyes győzelme volt a vasárnap véget ért szegedi kajak-kenu világbajnokság másik katartikus pillanata. A magyar hajó sikerének értékét emeli, hogy és Kárász Anna nélkül, Gazsó Alida Dorka, Medveczky Erika, Bodonyi Dóra felállásban lett aranyérmes. Igaz, 2009 óta, amióta tart a magyar hajó egyeduralma a nemzetközi vizeken, mindig változott az összetétele – egyetlen biztos pontot leszámítva: évről évre Csipes Ferenc (képünkön) csiszolja össze a lányokat.

Ha egészen mélyre ásunk a múlt kútjában, megszakítva a németek hegemóniáját, a magyar hölgyek először 1986-ban nyertek négyesben világbajnoki aranyérmet. Amit 1992-ben olimpiai arany követett, majd ismét csend. 1997 és 2007 között aztán a magyar lányok hét vb-címből ötöt is bezsebeltek, ám az olimpián 2000-ben, 2004-ben és 2008-ban is a németek diadalmaskodtak. 2009-ben új időszámítás kezdődött. Azóta a magyar négyes verhetetlen – egyetlen esztendőt, 2015-öt leszámítva.

Pedig abban az évben is roppant erős, Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Kárász Anna, Fazekas Krisztina összetételben indult a magyar hajó. Más hibádzott. Akkor nem Csipes Ferenc készítette fel a lányokat. Helyesebben, 2009 óta az volt az egyetlen év, amikor nem ő végezte el a munkának az utolsó fázisát, amelyet ma előszeretettel emlegetnek angolszász hatásra finomhangolásnak.

Fotó: Tumbász Hédi

Az olimpiai bajnok kajakos már versenyzőként is arról volt híres, hogy szeret babrálni a hajójával, az ülést, a lábtámaszt milliméter pontosságúra beállítani, aminek a kvartett esetében különös jelentősége van. És hát azon edzők közé tartozik, akik „belülről” is láttak már négyest. Három olimpián, 1988-ban, 1992-ben és 1996-ban is ő sztrókolta a hajót, s egy arany, valamint két ezüst a bizonyíték arra, hogy kimondottan jól tette a dolgát.

Amikor arról faggattam, mi a titka, azt felelte jellegzetes stílusában, talán ért valamit hozzá. Idén az volt a legfontosabb feladat, hogy a vb-újonc Gazsó Alida Dóra helyét kellett megtalálni. Félő volt, a csupán 19 éves kajakost agyonnyomja a teher, hogy ő legyen a vezérevezős, de Csipes a kísérletezés után arra jutott, a fiatal tehetség az első „lyukban” képes magasan a legjobb teljesítményre, ezért maradt az eredeti elgondolásnál. Az 54 éves tréner korainak tartja azt találgatni, hogy jövőre, az olimpián melyik lehet az üdvözítő felállás, ismerve őt a helyezkedés nem is foglalkoztatja. Az ő ideje akkor jön el, amikor kiválasztották a négy lányt, akiket össze kell gyúrni. S a tapasztalat azt mutatja, ebből a munkából hiba lenne őt kihagyni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.