Defektes gumi vagy lefejelt korlát a győzelemért

A milánói időfutammal véget ért a 2021-es Giro d’Italia. Egan Bernal összetett győzelme nem forgott veszélyben az utolsó versenynapon, Valter Attila viszont javított egy helyet, 14. lett az olasz körversenyen. A záró szakaszt defektje ellenére Filippo Ganna nyerte, igaz, a közvetlen riválisai is pórul jártak.

2021. 05. 30. 17:47
Filippo Ganna
Forrás: Twitter/Giro d'Italia
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Filippo Ganna (Ineos Grenadiers) történelmet írt. Az olasz időfutam-világbajnok tavaly mind a három egyenkénti indításos szakaszt megnyerte a Giro d’Italián, és idén sem talált legyőzőre az első szakasz után az olasz körversenyt záró időfutamon sem. A Giro bő százéves történetében korábban senki sem tudott egymás után öt időfutamot is megnyerni, most Gannának sikerült.

Pedig nem volt problémamentes a tekerése, hátsó defektet kapott. Ganna a lapos kerékkel is tekert tovább, amíg a csapata felkészült a tartalék kerékpárral.

Az olasz kerekes ennek ellenére átvette a vezetést, és igazán csak egy riválisától kellett tartania. Rémi Cavagna (Deceuninck–Quick-Step) nagyon közel lehetett volna Ganna idejéhez, az utolsó kanyarok egyikét azonban elmérte, a bukás után pedig épphogy beért a második helyre.

Cavagna második helye fél másodpercen múlott Edoardo Affinivel (Jumbo–Visma) szemben, de mindkettejüket megelőzhette volna Matteo Sobrero (Astana–Premier Tech), ha nem tartja fel a Groupama–FDJ csapatkocsija. Sobrero dühében ököllel vágott az autóra, maradt neki a negyedik hely.

Ganna csapattársának, Egan Bernalnak csak arra kellett figyelnie, hogy a fentiekhez hasonló epizódok kimaradjanak az időfutamából. Végül a 24. helyen ért célba az etapon, és bár veszített újabb fél percet Damiano Carusóval (Bahrain–Victorious) szemben, simán megőrizte a rózsaszín trikót. Bernal a 2019-es Tour de France után másodszor nyert háromhetest.

Hátrébb viszont több változás is történt az összetettben: számunkra a legfontosabb, hogy (Groupama–FDJ) megelőzte Lorenzo Fortunatót (Eolo–Kometa), így a tavalyi 27. hely után idén a 14. pozícióban zárta a Girót, amelyen három napon keresztül viselhette az összetett éllovasnak járó rózsaszín trikót. A legjobb tíz között két helyet is előrelépett az erős harmadik hetet záró João Almeida (Deceuninck–Quick Step).

Befejezte a Girót a másik magyar versenyző, Dina Márton (Eolo–Kometa) is, aki kereken a 100. pozícióban zárta élete első háromhetesét.

Egan Bernal a rózsaszín mellett a legjobb fiatalnak járó fehér trikót is megszerezte. A pontversenyt Peter Sagan (Bora–Hansgrohe), a hegyi összetettet Geoffrey Bouchard (Ag2r–Citroën) nyerte.

Giro d’Italia, utolsó szakasz

1. Filippo Ganna (Ineos Grenadiers) 33:48 perc

2. Rémi Cavagna (Deceuninck–Quick Step) 12 mp h.

3. Edoardo Affini (Jumbo–Visma) 13 mp h.

4. Matteo Sobrero (Astana–Premier Tech) 14 mp h.

5. João Almeida (Deceuninck–Quick Step) 27 mp h.

[...]

42. Valter Attila (Groupama–FDJ) 2:32 p h.

139. Dina Márton (Eolo–Kometa) 5:34 p h.

Az összetett végeredménye

1. Egan Bernal (Ineos Grenadiers) 86:17:28 óra

2. Damiano Caruso (Bahrain–Victorious) 1:29 p h.

3. Simon Yates (Bike Exchange) 4:15 p h.

4. Alekszandr Vlaszov (Astana–Premier Tech) 6:40 p h.

5. Daniel Martínez (Ineos Grenadiers) 7:24 p h.

6. João Almeida (Deceuninck–Quick Step) 7:24 p h.

7. Romain Bardet (DSM) 8:05 p h.

8. Hugh Carthy (EF Education–Nippo) 8:56 p h.

[...]

14. Valter Attila (Groupama–FDJ) 45:30 p h.

100. Dina Márton (Eolo–Kometa) 4:11:55 óra h.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.