Döntőt ért Andreescu gyilkos ösztöne

A román származású kanadai tinédzser és a nála 19 évvel idősebb amerikai szupersztár játssza idén a női egyes döntőt a US Openen.

2019. 09. 07. 11:36
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bianca Andreescu (képünkön) 2000. június 16-án született, ekkorra már Serena Williams két Grand Slam-tró­feát is begyűjtött. S hogy miért érdekes ez? A román származású kanadai tinédzser és a nála 19 évvel idősebb amerikai szupersztár játssza idén a női egyes döntőt a US Openen. Andreescu a svájci Belinda Bencic ellen győzött a legjobb négy között, pedig nem neki állt a zászló: az első szettben hatból hat bréklabdát – köztük egy játszmalabdát is – hárított.

Fotó: MTI/EPA

A folytatásban is nagy lelkierejének és kivételes koncentrációs képességének köszönhetően fordította a maga javára a játszmát. Bencic kétszer brékelt, de utána sorozatban négyszer is elvette a szervajátékát a 19 éves kanadai, aki végül 7:6, 7:5-re győzött. Edzője, ­Sylvain Bruneau nem győzte dicsérni a mérkőzés után. – Nagyon korán felfedeztem a benne levő gyilkos ösztönt, ami elengedhetetlen feltétele a sikereknek. Bianca született versenyzőtípus, ritka az ilyen. Mindig is tudtam, hogy óriási lehetőségek rejlenek benne, de ilyen gyors fejlődésre nem számítottam. Tavaly nem élte túl a kvalifikációt, idén pedig döntőt játszhat a US Openen. Elképesztő! – méltatta tanítványát a szakember.

Andreescu ellenfele, Serena Williams tizedszer fog döntőzni a US Openen. A 23-szoros GS-bajnok szintén két játszmában diadalmaskodott, az ő áldozata az ukrán Jelina Szvitolina volt. Sok mindent el lehet mondani a mérkőzésről, csak azt nem, hogy olyan hullámzó lett volna, mint az And­reescu–Bencic csata. Williams 6:3, 6:1-re győzött, és az elveszített wimbledoni döntő után újabb fináléban lesz érdekelt. A Szvitolina elleni volt a 101. győzelme a US Openen, ezzel beérte a lista élén Chris Evertet, s ha legyőzi a döntőben ­Andreescut, akkor utoléri Margaret Court-t a Grand Slam-győzelmek tekintetében.

Serena tavaly is eljutott a fináléig New Yorkban, de arra nem szívesen emlékszik. Edzője, Patrick Mouratoglou „coachingolt”, üzent neki a lelátóról, ezt kiszúrta a mérkőzésvezető, és megbüntette őt. Serena teljesen kivetkőzött magából: hazugnak nevezte a versenybírót. Ellenfele, Oszaka Naomi függetlenítette magát a körülményektől, és megnyerte a döntőt. Serena azóta többször is elnézést kért a kiborulása miatt.

Idén nem valószínű, hogy megismétlődik a tavalyi forgatókönyv. Bár a bajnoknő számára figyelmeztető jel lehet, hogy a naptári évben eddig hétből hét top 10-es versenyző ellen győzött Bianca Andreescu. A magyar idő szerint ma este tíz órakor kezdődő döntőben valamit ki kell találnia Serenának, ha nem akar ő is beállni a sorba.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.