Egy nyert szett után Fucsovics összeomlott

Fucsovics harmadszor találkozott Federerrel, most először sikerült elvenni szettet tőle, de nagy kérdés, adódik-e még alkalma arra, hogy le is győzze.

2020. 01. 27. 12:45
Tennis Australian Open 2020
epa08166478 Marton Fucsovics of Hungary (L) embraces Roger Federer of Switzerland following their fourth round match on day seven of the Australian Open tennis tournament at Melbourne Park in Melbourne, Australia, 26 January 2020. EPA/MICHAEL DODGE AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT Fotó: MICHAEL DODGE
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közép-európai idő szerint vasárnap úgy délelőtt tizenegytől Fucsovics Mártonon volt a világ szeme. Rendben, tudjuk, valójában Roger Federeren, de a tenisz már csak olyan sportág, hogy egyszerre két játékos van a pályán, s a tévéközvetítés mindkettőjüket mutatja. Milliós, sőt inkább tízmilliós nagyságrendben követték a nézők, amint a mérkőzés előtt az alábbi infografika (persze angolul) beterítette a pálya egyik felét: született Nyíregyháza, Magyarország. Nincs manapság olyan magyar sportoló – valószínűleg még sem –, aki ilyen magas fokú nézettség mellett emeli hazánk imázsát.

Már-már kezdtünk benne reménykedni, hogy az első számú magyar játékos csillaga ennél is magasabbra ragyog, hiszen az első szettet remek játékkal 6:4-re megnyerte minden idők legeredményesebb férfi teniszezője ellen. A szakaszsiker érthetetlenül őt billentette ki a nyugalmából, a folytatásban egyre többet hibázott – avagy Federer javult fel látványosan. Valószínűleg mindkét megközelítés helyes, mindenesetre a 20-szoros Grand Slam-torna-győztes nyomasztó fölénybe került. A második játszmát 6:1-re, a harmadikat 6:2-re nyerte. Amikor a negyedikben 4:2-es vezetésnél másodszor is brékelt, érdemben eldőlt a meccs. Fucsovics nem adta fel, két meccslabdát hárított, a harmadikat aztán beütötte Federer, s összességében simán, csupán két és fél óra alatt megnyerte a mérkőzést, s ő jutott be a legjobb nyolc közé az ausztrál nyílt bajnokságon. Pedig örömmel vettük volna, ha Amerikában arra ébrednek elkerekedett szemekkel, hogy egy magyar játékos kiveri a svájci legendát.

– Márton nagyszerűen kezdett, remekül ütött az alapvonalról, én pedig nehezen hangolódtam rá a meccsre a hűvös időben. A második szettben jobban variáltam a játékot, és sikerült fordítanom – mondta azon melegében a meccs után John McEnroe-nak nyilatkozva a svájci fenomén.

– Az öltözőben egy kicsit letört voltam, örülök, hogy nyertem egy szettet, de nem vagyok elégedett a játékommal – értékelt őszintén Fucsovics.

Fucsovics harmadszor találkozott Federerrel, most először sikerült elvenni szettet tőle, de nagy kérdés, adódik-e még alkalma arra, hogy le is győzze.

Nyolcaddöntő, érdekesebb eredmények, férfiak: Federer (svájci, 3.)–Fucsovics 4:6, 6:1, 6:2, 6:2, Đoković (szerb, 2.)–Schwartzman (argentin, 14.) 6:3, 6:4, 6:4, Sandgren (amerikai)–Fognini (olasz, 12.) 7:6 (7-5), 7:5, 6:7 (2-7), 6:4, Raonic (kanadai, 32.)-Cilic (horvát) 6:4, 6:3, 7:5; nők: Barty (ausztrál, 1.)–Riske (amerikai, 18.) 6:3, 1:6, 6:4, Kenin (amerikai, 14.)–Gauff (amerikai) 6:7 (5-7), 6:3, 6:0.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.