„Mintha háromkerekű biciklivel indultak volna a Formula–1-ben”

Több mint egy hónapja küzd a koronavírussal a Ferencváros női kézilabdacsapata. Elek Gábor vezetőedzőnek szinte teljesen le kellett mondania a tervezésről, viszont karrierjének egyik legszebb sikerét is elhozta ez az időszak.

2020. 10. 22. 7:30
Elek Gábor
Esbjerg, 2020. október 11. Elek Gábor, az FTC vezetőedzője (j3) a női kézilabda Bajnokok Ligája negyedik fordulójában, az A csoportban játszott FTC-Rail Cargo Hungaria – Team Esbjerg mérkőzésen Esbjergben 2020. október 11-én. MTI/EPA/Ritzau/John Randeris Fotó: John Randeris Forrás: MTI/EPA/Ritzau
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szeptember 17-én, Norvégiában mutatott először pozitív eredményt két ferencvárosi kézilabdázó koronavírustesztje. A Vipers elleni Bajnokok Ligája-mérkőzés elmaradt, a csapat hazajött, a két érintett játékos viszont csak a nyolcnapos karantén letelte után térhetett vissza Magyarországra. A többieket sem kerülte el a vírus: a csapatból összesen tízen fertőződtek meg.

– Azóta is sokat gondolkoztunk rajta, hogy mit csinálhattunk volna jobban, de lehetetlen volt megúszni az esetet. Itthon csak negatív PCR-teszteket produkáltunk, abban a hitben voltunk, hogy nincs semmi probléma, sokat voltunk együtt. Az érintettek valószínűleg sorra megfertőzték egymást, aki pedig nem kapta el a vírust, az csak a szerencsének, esetleg valamilyen, számunkra ismeretlen tudományos ténynek köszönheti – idézte fel a történteket Elek Gábor.

A Fradira karantén várt, az egészséges játékosok is csak tizenkét nap után edzhettek újra. Bajnokin azóta sem lépett pályára az FTC – a szerda estére tervezett, DVSC elleni találkozót is később rendezik meg –, a Bajnokok Ligáját viszont két halasztás után folytatni kellett. Dániában, az Esbjerg ellen nyolc mezőnyjátékossal játszotta végig a hatvan percet a magyar együttes és aratott bravúros, 24-21-es győzelmet.

A dániai siker biztosan a legelőkelőbb helyek egyikére kerül edzői pályafutásomban. A mai napig nem értem, hogy nyertük meg azt a meccset, hihetetlen meglepetés volt számomra is. Nem szeretem azt a fajta kézilabdát, amit ott játszottunk, de a váratlansága miatt eredményre vezethetett. A Bukarest már jobban fel tudott készülni rá, ezért ellenük nehezebb volt eladni ugyanazt a játékot.

A dániai győzelem és a románok elleni vereség után szombaton a Fradi a szlovén Krim Ljubljanát fogadja Érden. A taktikát viszont nem könnyű kidolgozni akkor, amikor a hadra fogható játékosok kiléte bizonytalan.

– A bukaresti meccs előtt egy nappal derült ki, hogy Julia Behnke is velünk tarthat. A folyamatos tesztek nemcsak a vírus jelenlétét mutatják ki, hanem különböző értékeket is, amelyek akkor bizakodásra adtak okot. Julia a videós felkészülésen részt is vett velünk, de valójában szinte az utolsó pillanatig nem lehettünk benne biztosak, hogy pályára léphet Romániában – mondta Elek.

A bukarestieknek is volt visszatérőjük a vasárnapi találkozón: Cristina Neagu szeptember 30-i pozitív tesztje után október 18-án már hat gólt dobott az FTC-nek.

– Én biztos, hogy nem vállaltam volna ezt fel, sem a játékos, sem az edző helyében. A fertőzés után olyan szövődmények léphetnek fel, amelyek kihathatnak a játékos pályafutására vagy akár a későbbi életére is. A klubbal, a szakosztállyal egyértelműen azon az oldalon állunk, hogy nem tesszük kockára egyik játékos életét sem egy vesztes meccs elkerülése reményében.

A foghíjas keretet viszont fel kellett tölteni, így olyan fiatal játékosok (Ballai Borbála, Bánfai Virág, Ferenczy Diána) mutatkoztak be a Bajnokok Ligájában, akiknek előtte NB I-es tapasztalatuk sem volt.

– Az ifibajnokságból beesni a BL-be olyan volt nekik, mintha háromkerekű biciklivel indultak volna a Formula–1-ben. Ballai Borbála nyár elejétől velünk készült, valamennyire fel tudta venni a sebességet, jobban értette az alapelveinket, mint az ificsapatból beeső játékosok. De így is mindannyian nagyon sokat segítettek nekünk, hálás vagyok nekik és az akadémia támogatásának.

A rövid távú munka kihívásai mellett a hosszabb távú tervezés egyelőre szinte szóba sem kerülhet.

– Nem tudom megmondani, hogy jövő héten miként alakul az életünk. Az edzésszakmának a lényege a tervezés. Mi ahhoz szoktunk, hogy két hónapra előre tudjuk, mikor edzünk, milyen terhelést adunk a játékosoknak. Persze egy-egy sérülés mindig boríthatja a programot, de nyolc játékos viszonylag ritkán sérül meg egyszerre. Meg kell oldani ezt is, de mindeközben a célkitűzés sem egyszerű. Idén semmire nincs garancia, arról nem is beszélve, hogy a sport szurkolók nélkül egyáltalán nem ugyanaz – tette hozzá Elek Gábor.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.