Fájdalmas döntésekkel kell szembesülniük a vívóknak

A Nemzetközi Vívó Szövetség (FIE) égisze alatt várhatóan novembertől rendeznek újra versenyeket, viszont 2020-ban nem rendezik meg a kadet, a junior és a veterán világbajnokságot sem – döntötte a FIE.

Magyar Nemzet
Forrás: hunfencing.hu2020. 07. 16. 9:36
null
Fotó: Copyright Marton_KOVACS Forrás: hunfencing.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzetközi Vívószövetség legmagasabb szintű döntéshozó bizottsága, a végrehajtó bizottság videokonferencián tartott ülést és hozott döntéseket koronavírus-járvány miatt kettétört versenyesztendővel kapcsolatosan – tájékoztatott honlapján a Magyar Vívószövetség.

Két, a sportág számára fájdalmas, de kényszerű intézkedést hoztak az illetékesek. (A testület magyar tagja Szabó Bence kétszeres olimpiai bajnok kardozó is.) Az áprilisra tervezett kadet és junior világbajnokságot ebben az esztendőben nem pótolják, és nem rendezik meg a veterán világbajnokságot sem. A fiatalok következő vb-je az eredeti tervek szerint 2021 áprilisában lesz Kairóban. Az idei rendezők az amerikaiak lettek volna, ők jelezték, hogy 2022-ben szívesen otthont adnak az eseménynek.

A következő, már 2020/21-es versenyszezon kezdetét a FIE novemberre tervezi, ami tulajdonképpen megfelel a korábbi évek rendszerének. Azzal a kivétellel, hogy a szeptember–októberi szatellit versenyeket nem tartják meg. A nemzetközi szervezet ismét hangsúlyozta közleményében, hogy abban az esetben lesznek hivatalos versenyek, amennyiben azt az egészségügyi helyzet lehetővé teszi, illetve nem esnek beutazási korlátozások alá az esetleges résztvevők.

Az ugyancsak félbeszakadt olimpiai kvalifikációk kapcsán az már korábban kiderült, hogy az elmaradt, de a kvótaszerzésben szerepet játszó versenyeket pótolják. Így az addigi eredmények, plusz a fegyvernemenkénti egy-egy hiányzó viadal alapján osztják a tokiói kvótákat. A novembertől rendezendő, további felnőtt versenyek számára úgynevezett párhuzamos ranglistát indítanak, amely az olimpiát követően válik hivatalossá.

Mint ismeretes, a magyar férfi kardcsapat és a női tőrcsapat már megszerezte az olimpiai kvótát, a női kardcsapat és a férfi párbajtőrcsapat az utolsó kvalifikációs versenyen teheti meg ugyanezt, míg férfi tőrben és női párbajtőrben csak egyéni indulásra maradt esély.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.