Fucsovics Márton legyőzte a világranglista ötödik helyezettjét a Roland Garroson

Fucsovics Márton 3 óra 17 perc alatt négy szettben 6:4, 7:6, 2:6, 6:1-re legyőzte a világranglista negyedik helyén álló orosz Danyiil Medvegyevet. a Roland Garros első fordulójában. A magyar játékos pályafutása során másodszor nyert mérkőzést a párizsi Grand Slam-torna főtábláján, és először győzött le top 10-es játékost Grand Slam-versenyen.

Magyar Nemzet
2020. 09. 28. 23:44
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

a negyedik helyen kiemelt orosz Danyiil Medvegyev ellen kezdett egyesben az idei Roland Garroson. A világranglista 61. helyen álló magyar és a US Open tavalyi döntőse az idei párizsi randevúig kétszer találkozott egymással: 2018-ban Monte Carlóban (salakos borításon) Medvegyev három játszmában győzött, tavaly a szófiai döntőben, kemény pályán két szett kellett az orosz sikeréhez. 2017-ben a hazai rendezésű Davis-kupa mérkőzésen Fucsovics Balázs Attilával párban legyőzte a Konsztantyin Kravcsuk, Danyiil Medvegyev kettőst.

Párizsban a világ egyik legjobb védekező játékosa várt Fucsovicsra. Az edzőváltás után új erőre kapó nyíregyházi játékos az idei US Openen három győztes meccset játszott, mutatott biztató jeleket. Medvegyev idei éve messze nem volt olyan kiemelkedő, mint a tavalyi. A ranglista-helyben megmutatkozó jelentős különbség (4. és 61.) ellenére sem lehetett előre leírni Fucsovicsot.

A pályán ugyanis remekül állta a sarat a magyar a Monacóban élő orosszal szemben. Az első fogadójátékban és a harmadikban is bréklabdákhoz jutott, sajnos ezeket kihasználatlanul hagyta, és a szervajátékaiban is becsúszott egy-két kettős hiba. De amit ezen kívül mutatott, az előtt le a kalappal: magabiztosan védekezett az alapvonal mögött, olykor látványosan rövidített. Koncentráltan, fegyelmezetten, főképp türelmesen játszott. Medvegyev nem is találta az ellenszerét, olyannyira nem, hogy 4:4-nél az orosz elveszítette a saját szervajátékát, Fucsovics pedig adogathatott a szettért. Sikerrel, 6:4-re megnyerte az első játszmát. Az első játszma statisztikájából kitűnik, hogy főleg az adogatásban és a hálónál volt meggyőzőbb a magyar az ellenfelénél.

Fucsovics remekül adogatott az első szettben
Fotó: Anne-Christine Poujoulat / AFP

És a második elején folytatódott a varázslat: a magyar teniszező rögtön egy brékkel kezdett. Kár, hogy Medvegyev azonnal visszavette az elvesztett szervajátékát. Fucsovicsnak nem szegte kedvét az orosz feltámadása, megismételte az előző hadi tettet. Megint megvolt a brékelőny, de utána bréklabdák tömkelegét kellett hárítania az előnye megtartásához. Ezt kitartó munkával és Medvegyev rengeteg hibájának köszönhetően sikerült. 23 percnyi játék után a második szettben 3:2-re vezetett Fucsovics, és ő készülhetett adogatni. Maratoni játékba keveredett, többször is lehetősége lett volna lezárni a game-et, de ez nem sikerült neki. Helyzetbe hozta az oroszt, aki lassan magára találva elvette az ő adogatását. Aztán újra megismétlődött a szereposztás: magyar brék után orosz brék. Medvegyev 5:4-es előnyre tett szert, Fucsovicsnak tehát a szettben maradásért kellett adogatnia. Megoldotta. Majd 5:6-nál szintén. Jöhetett a tie break: 5:3-nál Medvegyev rontott, három szettlabdához jutott volna a magyar játékos, de az orosz gondoskodott arról, hogy „rögtön” meglegyen a szett. A hibája után ugyanis dühében a földhöz vágta az ütőjét, amiért a mérkőzésbíró figyelmeztette, s mivel volt már korábbról egy figyelmeztetése, ezért büntetőpontot kapott. Azaz Fucsovics megnyerte a rövidítést, és egyben a második játszmát.

A folytatásban Medvegyev belekapaszkodott az utolsó szalmaszálba, egyben kihasználta a kissé fáradó Fucsovics hibáit, 6:2-re nyerte meg a harmadik szettet. Szépített. A negyedik játszma remekül kezdődött: a nyíregyházi játékos hozta az adogatását, majd brékelte ellenfelét. Egyszerű volt a képlet: ha hozza a hátralevő adogató játékát Fucsovics, akkor nem lehet gond. Úgy tűnt, nem is lesz, pillanatok 3:0-ra elhúzott, majd 5-1-re vezetett, miután elvette Medvegyev szervajátékát, ő adogathatott a mérkőzésért. És nem remegett meg a keze. Fucsovics Márton legyőzte a tavalyi US Open-döntős orosz Danyiil Medvegyevet, a következő fordulóban folytathatja. Az orosz elleni siker volt a második győzelme a Roland Garros főtábláján.

Roland Garros, 1. forduló: Fucsovics Márton–Danyiil Medvegyev 6:4, 7:6, 2:6, 6:1.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.