Füstölögnek a levegő miatt

A szokásos forróságon és ultraibolya-sugárzáson túl újabb nehezítő körülménnyel kell megküzdeniük a teniszezőknek Melbourne-ben: a szmoggal. A környékbeli bozóttüzek miatt füst- és porfelhő lepte el a várost, amelynek ez idő tájt az egész világon a legszennyezettebb a levegője. A játékosok hiába tiltakoznak, az Australian Open tegnap a selejtezőkkel megkezdődött; igaz, a szlovén Dalila Jakupović esete bejárta a világsajtót: köhögési roham jött rá, így feladta a mérkőzést.

2020. 01. 15. 7:06
ATP Cup
A brit Cameron Norrie az ászadogatásai után átutalt dollárokkal segíti a lángok áldozatait Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Attól féltem, hogy elájulok, ezért ereszkedtem négykézlábra, úgy könnyebben kaptam levegőt. Már korábban is voltak gondjaim, de aztán bíztam benne, hogy jobb lesz. Ám amikor hosszabb labdamenetek következtek, rosszul lettem – mondta Jakupović, hozzátéve, nem asztmás és kifejezetten kedveli a hőséget. A világranglistán 180. szlovén játékos a szervezőket hibáztatja, szerinte nem lett volna szabad hagyniuk, hogy folytatódjon a mérkőzése, amelyet így fel kellett adnia.

Mások is panaszkodtak a szennyezett levegőre. A szintén Melbourne-ben zajló Kooyong Classic elnevezésű bemutatótornán ugyancsak a szmog miatt szakadt félbe a második szett vége felé Marija Sarapova és a német Laura Siegemund találkozója. – Köhögési roham jött rám. Először azt gondoltam, a betegségem lehet az oka, amiből hetek óta nem tudok teljesen felépülni. De amikor hallottam, hogy Laura is panaszkodik a bíróknál, akkor leesett, hogy mi a gond. Nem volt tisztességes a szervezőktől, hogy több mint két órán át kitettek bennünket a füstködnek – mondta Sarapova.

A brit Cameron Norrie az ászadogatásai után átutalt dollárokkal segíti a lángok áldozatait
Fotó: Reuters

Többen a közösségi médiában fejezték ki a véleményüket. Alkalmasint szarkasztikus stílusban. – Ahogy akadt olyan orvos, aki szerint veszélytelen teniszezni 45 fokban és olyan bíró, aki szerint a nedves fű nem csúszik Wimbledonban, akkor most biztosan találunk olyan szakértőt is, aki szerint kielégítő a levegő minősége – posztolta a Twitteren a világranglista korábbi hatodik helyezettje, a francia Gilles Simon.

A közmédia megszólaltatta Bondár Annát, aki szintén az ausztrál nyílt bajnokság selejtezőjére készül. – Melbourne-ben ma látszott először nagyobb füst. Napközben talán picit javult, de nem annyira fényes a helyzet, egy-két játékos rosszul is lett, de nem nagyon volt beleszólásuk, hogy akarnak-e játszani – mondta a világranglista 222. helyezettje.

A szervezőkről leperegnek a panaszok. Pedig a globális levegőminőségi adatokat összesítő IQ Air Quality Visual adatai szerint jelenleg Ausztrália második legnagyobb városában a legrosszabb a levegő minősége az egész világon. Saját polgáraikat a melbourne-i hatóságok is igyekeznek megvédeni, egymást követő két nap nyilvánították veszélyesnek a város levegőjét, ezért felszólították a lakókat, hogy ne hagyják el otthonaikat, vigyék zárt helyre az állataikat és csukják be az ablakokat.

Az óvintézkedések a teniszezőkre nem érvényesek. Pedig Novak Đoković is felvetette, a szervezőknek meg kellene fontolniuk, hogy elhalasztják az Australian Open rajtját. S ezt nemcsak mint a világranglista második helyezettje, hanem az ATP Játékosok Tanácsának elnökeként nyilatkozta.

A szervezők egyelőre makacsul kitartanak amellett, hogy január 20-án, tehát jövő hétfőn megkezdődik a torna. Megnyugtatásul annyit közöltek, ha valóban rossz lesz a levegő minősége, fedett pályán rendezik a mérkőzéseket. A teniszezők egyelőre nem tehetnek mást, esőistenhez fohászkodnak. Ám a csapadék ilyenkor olyan ritka Ausztrália déli partjainál, mint az, hogy az elmúlt másfél évtizedben nem Đoković vagy Federer nyerte meg a viadalt…

Fucsovics feladta

első kiemeltként az első játszmában, az olasz Andrea Vavassori 5:4-es vezetésénél feladta keddi mérkőzését a bendigói kemény pályás Challenger-teniszversenyen Ausztráliában. Egyelőre nincs hír arról, hogy miért cselekedett így, Bendigóban jó a levegő minősége.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.