Hanga Ádám három év után felbukkant a válogatottnál

Júliusban a női kosárlabda-válogatott edzőtáborozott, most, augusztus elején a férfiakon a sor. A keret szokás szerint Kecskeméten dolgozik együtt, és az első napokat a többiekkel tölti a Barcelona klasszisa, Hanga Ádám is, akit meglátogatott Gereben Lívia, a leukémiából visszatérő 19 éves kosaras. A keddi edzés előtt lett papíron is hivatalos, hogy Ivkovics Sztojan marad a szövetségi kapitány.

2020. 08. 04. 14:21
null
Gereben Lívia és Hanga Ádám Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Benne van, hogy Kaposváron lehetek edző – kacsintott mosolyogva Ivkovics Sztojan, miután aláírta az új szerződését és odatolta Szalay Ferenc elé. A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének elnöke vette a lapot, ám kissé kényszeredettebben mosolygott a régi-új szövetségi kapitánynál. Mondta is, az a lényeg, hogy sikerült pontot tenni a fél éve húzódó ügy végére, és a férfiválogatott edzőtáborában továbbra is Ivkovics Sztojan vezetésével zajlik a felkészülés, az eredményei és a szakmai tudása alapján ezt nem is lehet megkérdőjelezni, ugyanakkor a szabályok mindenkire vonatkoznak, a most viccelődő kapitányra is. Ezzel arra utalt, hogy a mindenkori szövetségi kapitány továbbra sem vállalhat szakmai munkát felnőtt klubcsapatnál.

Ivkovics Sztojan és Szalay Ferenc
Fotó: Havran Zoltán

Annak idején többször is írtunk erről az ügyről: Ivkovics Sztojan a szerződését megszegve edzői állást vállalt Kaposvárott, ezt a szövetség elnöksége érthetően zokon vette, a kapitány felmondott, az elnökség ezt elfogadta, de igényt tartott a fél éves felmondási idejére, ami most járt le. Az élet megy tovább, mintha mi sem történt volna, csupán a forma kedvéért muszáj volt új szerződést kötni. Illetve annyi azért történt, hogy a válogatott közben remek játékkal megnyerte két-két ponttal az első két Európa-bajnoki selejtezőjét itthon a címvédő Szlovénia, majd idegenben Ukrajna ellen. Mivel a négy tagú csoportból három csapat jut ki a 2021-ről 2022-re halasztott Eb-ra, ha novemberben az osztrákokat is megveri, fél lábbal már ott lesz a kontinenstornán.

A másik érdekessége ennek az edzőtábornak megjelenése volt. Ő utoljára három éve az Európa-bajnokságon volt együtt a kerettel, eredetileg most sem szerepelt a benne, mert miután június végén véget ért a spanyol bajnokság, ő szabadságra ment és szólt, hogy szívesen együtt töltene néhány napot a többi játékossal. A Barcelona sztárja klubcsapatának Euroliga-szereplése miatt nem tud játszani az Eb-selejtezőkön, és most is csak pár napot tölthet Kecskeméten, mert jövő héten már Barcelonában kell munkára jelentkeznie.

– Sajnos, többnyire csak lélekben lehetek együtt a fiúkkal – mondta. – Ha van rá lehetőség, mindig megnézem élőben a válogatott meccseit és olyankor mindig fáj a szívem. A válogatott rengeteget fejlődött, nagyon jó munkát végez, és ha sikerül kijutni az Európa-bajnokságra, akkor remélem, ott csatlakozhatok a csapathoz.

Ezzel a reménnyel nincs egyedül, az Európa-klasszisnak számító kosaras szereplése biztosan nagyon sokat számítana. Ivkovics Sztojan ehhez hozzátette, hogy azért is örül Hanga Ádám megjelenésének, mert a felnőtt válogatott mellett az U20-as csapat is Kecskeméten készül, és a fiatalok testközelből láthatják a legjobb magyar játékos munkáját. A szövetségi kapitány elmondta azt is, hogy ezúttal hiányzik Keller Ákos, Filipovity Márkó és Rosco Allan, akik külföldi klubcsapataikban készülnek, de a selejtezőkön természetesen tagjai lesznek a keretnek.

Gereben Lívia és Hanga Ádám
Fotó: Havran Zoltán

Hanga Ádámnak egyébként akadt egy kellemes kötelezettsége. A Kecskeméten élő női válogatott Gereben Lívia miatta jött ki a csarnokba. Nála tavaly májusban dignosztizáltak leukémiát, hónapokig az életéért harcolt, és Hanga Ádám küldött neki egy mezt bátorításul. Gereben Lívia már a visszatérésén dolgozik, és eljött, hogy aláírassa azt a mezt a gazdájával: Hanga Ádám szemlátomást meghatódva teljesítette a kérést…

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.