Gólfesztiválok szerte a kontinensen

Öt csoport hétfőn este befejezte az Euró­pa-bajnoki selejtezők 4. fordulóját, és többségükben már most elég markánsan kirajzolódnak az erővonalak.

Magyar Nemzet
2019. 06. 12. 7:53
Spain vs Sweden
Álvaro Morata vigaszként kapta a tizenegyest Fotó: MTI/EPA/Rodrigo Jimenez
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Öt csoport hétfőn este befejezte az Euró­pa-bajnoki selejtezők 4. fordulóját, és többségükben már most elég markánsan kirajzolódnak az erővonalak. Látszatra az A jelű ötösben szoros az állás, ám itt a százszázalékos Anglia úgy áll az élen jobb gólkülönbségével megelőzve a cseheket, hogy egy meccsel kevesebbet játszott közvetlen vetélytársainál – ez Csehországot és Koszovót jelenti –, és amikor a mérkőzésszám kiegyenlítődik, alighanem ellép tőlük. Itt a nagy meglepetés egyébként Koszovó szereplése annak ellenére, hogy a csapat több mint másfél éve bizonyítja az erejét: 2017 októbere óta veretlen, és az azóta lejátszott tizennégy meccséből a kilencediket nyerte meg hétfőn Bulgáriában 3-2-re. Koszovó ráadásul hátrányból fordított, a győztes gólt pedig a 93. percben szerezte meg. Ezzel a fiatal ország válogatottja a harmadik helyen várja a folytatást, egy ponttal lemaradva a csehektől, akik hazai pályán Montenegrót verték meg simán 3-0-ra.

A B csoportból Ukrajna már most kiemelkedik a maga tíz pontjával, most a második helyen álló Luxemburg ellen nyert 1-0-ra. Szerbia a harmadik Litvánia legyőzését követően, a negyedik pedig a Nemzetek Ligájának a serlegét elhódító Portugália, amely eddig két pontot szerzett, ám két meccsel kevesebbet is tudott le az ukránoknál és a luxemburgiaknál is. A D csoportban kissé bonyolult a helyzet, mert bár a négymeccses Írország éppen meglógott a tíz pontjával a mezőnytől, ám az egy mérkőzéssel kevesebbet játszott Dánia ötpontos a grúzok elleni 5-1-es sikere után, a négypontos Svájc pedig még csak kétszer lépett pályára, és ha bepótolja a lemaradását, utolérheti az íreket, akik ezúttal Gibraltárt múlták felül mindössze 2-0-ra.

Álvaro Morata vigaszként kapta a tizenegyest
Fotó: MTI/EPA/Rodrigo Jimenez

Az F csoportban viszont nincs ok ilyen számolgatásra, itt mind az öt együttes maradéktalanul teljesítette a négy fordulót, és Spanyolország hibátlan mérleggel, öt-öt ponttal előzi meg a második Romániát és a harmadik Svédországot. Ebben a körben éppen a svédeket küldte haza 3-0-lal, a háromból két gól is tizenegyesből esett. Az elsőt az állandó ítélet-végrehajtó, Sergio Ramos értékesítette, a második előtt azonban váratlanul átadta a labdát Álvaro Moratának, akinek a házát a csapat pénteki, Feröer szigeteki meccse alatt fegyveresek rabolták ki az otthon tartózkodó felesége és gyermekei legnagyobb rémületére. Ebben a csoportban Norvégia Feröeren 2-0-ra, Máltán pedig Románia 4-0-ra győzött. Gólfesztivált hoztak a G csoport találkozói, a három meccsen tizennégyszer találtak egymás kapuiba a csapatok. A Lengyelország–Izrael összecsapás rangadónak ígérkezett, ám a házigazdák 4-0-ra kiütötték a vendégeket. Szlovénia Lettországban nyert 5-0-ra, Ausztria Észak-Macedóniában 4-1-re. Ebben az ötösben sincs elmaradt találkozó, a lengyelek százszázalékosan tizenkét pontot gyűjtöttek, Izrael héttel a második, Ausztria pedig hattal a harmadik a csoportban.

Érdekes eredmények szerdáról: Németország– Észtország 8-0, Izland–Törökország 2-1, Görögország–Örményország 2-3.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.