Gulácsi Péter Európa legjobb kapusai közé sorolja magát

A Bundesliga médiacsapatának adott interjút Németországban Gulácsi Péter, akitől a bajnokság közvetítésének magyar jogtulajdonosaként a Sport TV is kérdezhetett. Az RB Leipzig válogatott kapusa beszélt a kapott gólok nélküli meccsek jelentőségéről, a Bayern München üldözéséről, a nyári Európa-bajnokságról és a saját helyéről is a nemzetközi futballban.

Magyar Nemzet
Forrás: Sport 12021. 03. 11. 9:55
Puskás Aréna
Gulácsinak újra gondot okozhat Szalah Fotó: Nemzeti Sport/Török Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ugyan tegnap este a budapesti Puskás Arénában megrendezett nyolcaddöntőn kiesett a Bajnokok Ligájából az RB Leipzig a Liverpool ellen, de az előző idényben elődöntős német csapat kapusa, ettől függetlenül úgy látja, évről évre jobb lesz a klubja.

Tegnap Mohamed Szalah ellen is futballozott Gulácsi Péter Fotó: Nemzeti Sport/Török Attila

– Ha megnézzük az elmúlt néhány évadot, elmondható, hogy lépésről lépésre fejlődtünk – fogalmazott Gulácsi. – Például két éve is jó szezont futottunk, de azt legutóbb felülmúltuk, főleg a jó BL-szereplésünknek köszönhetően. Most megint egy kicsit jobbak vagyunk, mint az előző idényben, a bajnokságban több pontunk van például. Ha az RB Leipzig tudja tartani ezt a fejlődési ütemet, akkor igen, megvan annak a lehetősége, hogy a Bayern München egyik legnagyobb kihívója legyen.

Jelenleg igen szorosnak ígérkezik a bajnoki címért folytatott küzdelem a címvédő bajor sztárcsapat és a lipcsei együttes között, hiszen tíz fordulóval a vége előtt mindössze két pont a müncheniek előnye a tabella élén a második helyen álló Gulácsiék előtt. Ráadásul lesz még egy egymás elleni meccsük Lipcsében.

Amiben viszont Gulácsi személy szerint magabiztosan előzi bayernes kollégáját, Manuel Neuert, az a kapott gólok nélküli mérkőzések száma. Ebben az idényben a magyar kapus már 12 Bundesliga-találkozón van túl hibátlanul, s ezzel vezeti a rangsort a német élvonalban – Neuer holtversenyben csak az ötödik öt kapott gól nélküli meccsel.

– Mindig is mondtam, hogy nagyon nehéz összehasonlítani a kapusokat, mert az ő teljesítményük nagyban függ a csapat játékától, az általa követett stílustól, hogy a kapusnak milyen lövésekkel kell szembenéznie – árnyalta a képet Gulácsi. – Kizárólag statisztikai alapon nagyon bonyolult összevetni a kapusokat.

Ha az elmúlt néhány idényben nyújtott teljesítményemet veszem figyelembe, akkor talán bátran mondhatom, hogy Európa legjobb kapusai közé tartozom. Erre nagyon büszke vagyok.

Szóba került az interjúban a közelgő Európa-bajnokság is, amely természetesen Gulácsi Péter szemében is kiemelt jelentőséggel bír. Mivel a magyar válogatott Németországgal azonos csoportban szerepel (Franciaország és Portugália mellett), néhány lipcsei csapattársával is szembe kerülhet majd az Eb-n.

– A fő célunk az volt, hogy kijussunk az Európa-bajnokságra, mert ahogy a dolgok jelenleg állnak, Budapest is ott van a rendező városok között – emlékeztetett a harmincéves kapus. – Két meccset biztosan játszhatunk otthon, egyet pedig Németországban. Lukas Klostermann-nal és Marcel Halstenberggel már váltottunk pár szót az Eb-ről, de az még nagyon messze van.

Azt ugyanakkor nagyon hasznosnak tartja Gulácsi a válogatott szempontjából, hogy a klubjában is előtte szerepel a védelemben.

– Az, hogy Willivel ketten évek óta együtt játszunk, nagy szerencse. Egy kapus és egy középhátvéd kapcsolata különösen fontos, és ha ezt hétről hétre lehet ápolni, illetve alaposan ismered a közvetlenül előtted játszót, az nagy segítség a kapusnak, és abból a csapat sok hasznot húzhat. A válogatott szempontjából remek ez a partneri kapcsolat, az pedig főleg, hogy mostantól még egy honfitársunk lehet ott a pályán. Több lesz az automatizmus, amit rövid idő alatt át tudunk ültetni a válogatottba is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.