Halálos kiütés: a boksz veszélyes üzem

Csütörtökre virradóra belehalt agysérülésébe Patrick Day amerikai profi ökölvívó, aki szombaton szenvedett kiütéses vereséget Chicagóban.

Ch. Gáll András
2019. 10. 18. 9:09
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csütörtökre virradóra belehalt agysérülésébe Patrick Day amerikai profi ökölvívó, aki szombaton szenvedett kiütéses vereséget Chicagóban. A 27 éves bokszoló a Charles Conwell elleni kisközépsúlyú ütközet tizedik menetében KO-val kapott ki úgy, hogy előtte kétszer is padlóra került. Eszméletlen állapotban, a ringből vitték kórházba, ahol agyműtéten esett át. Négy napig feküdt kómában, de nem tudták megmenteni az életét.

A hírt Lou DiBella promóter jelentette be, aki Erdei Zsolt mérkőzéseit is szervezte Madár profi pályafutásának vége felé. A végzetes mérkőzésen Day a negyedik és a nyolcadik menetben került padlóra, de folytatta, ám a tizedikben Conwell két jobb-, majd egy balhoroggal tisztán eltalálta, s amikor az öklöző a padlóra zuhant, keményen beütötte a fejét. Celestino Ruiz mérkőzésvezető nem is számolt rá, hanem azonnal beszüntette a meccset. Conwell a 2016-os riói olimpián képviselte hazáját, aztán profinak állt, és még veretlen, de Day sem volt gyenge bunyós, majdnem kijutott a londoni olimpiára, 17 győzelem mellett négy vereség és egy döntetlen volt a profi mérlege.

– Sajnos valamennyi küzdősportra, így a bokszra is igaz, hogy veszélyes üzem – mondta lapunknak Somogyi Péter, a Magyar Ökölvívó Szakszövetség amatőr válogatottjának keretorvosa. – Nem véletlen, hogy évente sportorvosi vizsgálaton kell átes­niük a bokszolóknak, 18 éves kor alatt pedig félévente.

Az edzőnek kötelessége szakadatlanul monitorozni versenyzője állapotát meccs közben is. Dayt kétszer is padlóra küldték a végzetes kiütés előtt, nem sok esélye volt a győzelemre. Az edzőnek lehetősége bedobni a törülközőt, ha látja, hogy baj van. A felnőtt ökölvívásban nincs fejvédő, pedig ilyen esetekben az sokat segítene, ám a látványosság és egyéb okok miatt ennek használatát beszüntették.

Persze akár felvetődhetne ilyenkor a mérkőzésvezető felelőssége is, talán látnia kellett volna, hogy Day két padlózás után már nincs bunyóképes állapotban. – Az biztos, hogy gondosan fogják elemezni a mérkőzés minden kockáját, hiszen le kell vonni a konzekvenciákat – folytatta Somogyi doktor. – De azért lényeges megvizsgálni a korábbi meccseket is, hogy volt-e a versenyzőnek sérülése, megvizsgálni azt, hogy mennyire volt fáradt, mivel a profi sportban sokszor vannak a háttérben ilyen jellegű okok. És lehetnek szerencsétlen balesetek is…

– Nagyon fontos, hogy vegyük komolyan a sportorvosi, ezen belül is a neurológiai vizsgálatokat – így a keretorvos. – Ha valakit kiütnek, egy ideig nem bokszolhat, csakhogy vannak, akik próbálnak más küzdősportban szorítóba vagy tatamira lépni. Ezt nem könnyű kiszűrni. Magyarországon ringben előforduló halálesetről nem tudok, és ez az edzőink óvatosságának, figyelmének a dicsérete. A magyar bokszedzők és bíróink kiemelt figyelmet fordítanak a sérülésekre és azok megelőzésére. És ez így van rendjén. Mert a sportoló élete, egészsége mindennél fontosabb.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.