Halász megtörte a rémálmot Dohában

A még csak 22 éves versenyző véget vetett a dohai szenvedéseinknek, mert rögtön az első sorozatban 76,90-ig hajította a kalapácsot, így többet nem is kellett dobnia.

2019. 10. 02. 12:45
Doha 2019 IAAF World Championships
epa07886251 Bence Halasz of Hyngary competes in the men's Hammer Throw qualification during the IAAF World Athletics Championships 2019 at the Khalifa Stadium in Doha, Qatar, 01 October 2019. EPA/DIEGO AZUBEL Fotó: MTI/EPA/Diego Azubel
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha úgy indul számunkra a világbajnokság, hogy a férfi 50 km-es gyaloglásban egyik versenyzőnk a hőségben a kimerültségtől eszméletét veszti, női 3000 méter akadályon reprezentánsunk már az első akadályban felbukik, és mindenki más is sorban kipotyog a selejtezőben, az bizony rettenetes vesszőfutás, és Dohában tegnapig ebben volt részünk.

A sort pedig délután Pars Krisztián sem szakította meg. ­Olimpiai bajnok kalapácsvetőnk másfél éves eltiltása után idén tért vissza, térdsérüléssel bajlódva augusztusban 75,97 métert dobott, amivel csak 30. a világranglistán, és ez nem ígért sok jót. A szombathelyi Dobó SE 37 éves versenyzője vacillált is, hogy már szep­temberben átessen az elkerülhetetlen térdműtétjén vagy előtte induljon el a vb-n. Nos, tegnap a selejtezőben ­73,05-ig jutott, ezzel a 22. helyen zárt. Bár a döntőbe jutáshoz 76,50 méteres szintet határoztak meg, tizenkettedikként 76,22-vel is révbe lehetett érni.

– Úgy jöttem ki, hogy legalább hetvenöt métert szeretnék dobni, és megpróbáltam elindulni nagy sebességgel, a térdem azonban nem bírta, így beleemelni sem tudtam a dobásba. Hétfőn otthon megműtenek, nyolc-tíz hét után kezdhetem majd újra terhelni a lábam, decembertől pedig úgy edzhetek, hogy annak már lesz értelme. Bízom benne, hogy az olimpia előtt már visszakerülök a hetvennyolc méter közelébe vagy inkább a fölé. Most megpróbáltam a lehetetlent, de nem sikerült – summázott Pars Krisztián az M4 Sport kamerája előtt.

A fiatal dobó éremesélyes a katari fővárosban
Fotó: MTI/EPA/Diego Azubel

A kalapácsvetés selejtezője ezzel azonban nekünk sem ért véget, hiszen a második csoportban szólították olimpiai bajnokunk klubtársát, a tavalyi berlini Eb-n bronzérmes Halász Bencét, aki 78,54 méteres eredménnyel a világranglista hatodik helyezettjeként érkezett a vb-re. S a még csak 22 éves versenyző véget vetett a dohai szenvedéseinknek, mert rögtön az első sorozatban 76,90-ig hajította a kalapácsot, így többet nem is kellett dobnia.

– A 2015-ös junior Eb-t leszámítva minden világversenyemen az első dobásommal bejutottam a fináléba a selejtezőből, örülök, hogy ez most is sikerült. Ebben a dobásomban azért még nagyon sok maradt, de most csak az volt a feladat, hogy kerüljek be a döntőbe, az pedig egy másik verseny lesz – nyilatkozta a selejtezőt hatodik helyen záró Halász. Tegnap a legnagyobb dobás a lengyel Fajdeké volt 79,24-gyel, honfitársa, Nowicki 77,89-ig, a francia Bigot 77,44-ig jutott. Ám a végelszámolásnál, a mai döntő után akár Halász Bence is ott lehet az első három között.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.