Három olimpiai bajnokára emlékezett a Magyar Birkózó Szövetség

Két helyszínen három olimpiai bajnokára emlékezett csütörtökön a Magyar Birkózó Szövetség (MBSZ) vezetése.

Forrás: MTI2019. 08. 01. 19:10
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szervezet beszámolója szerint először a Budapesten zajló 15. Maccabi Európa Játékok alkalmából a sportág első magyar olimpiai aranyérmese (1908, London), Weisz Richárd és a hazai szabadfogású iskola megteremtője, az 1936-ban Berlinben győztes Kárpáti Károly új síremlékeinek felavatására került sor a Kozma utcai izraelita temetőben. Az eseményen jelen volt többek között Németh Szilárd, az MBSZ elnöke, Deutsch Tamás, az MTK és a Maccabi Európa Játékok védnöki testületének elnöke, a MOB alelnöke, Heisler András, a Mazsihisz elnöke, Szakács István, a Nemzeti Örökség Intézete igazgatója, Győr Béla, a Magyar Olimpiai Akadémia főtitkára, valamint a sportág számos kiválósága, például Varga János olimpiai, világ- és Európa-bajnok, a Nemzet Sportolója.

Beszédében Németh Szilárd részletesen bemutatta és méltatta mindkét zsidó származású legendás sportembert. „A sportág legnagyobbjai közé tartoztak, akiknek a szellemisége, öröksége ma is meghatározó. Ha alázattal viseltetsz a birkózás iránt, elismert bajnok leszel – ez a mottó szerepelt e fennkölt esemény meghívóján, s kijelenhetjük, Weisz Richárd és Kárpáti Károly alázata, elhivatottsága, sport- és birkózásszeretete, no meg szakmai tudása révén valóban a leginkább elismert bajnokaink közé emelkedett” – mondta, majd megköszönte az MTK vezetésének, hogy kezdeményezésüket felkarolva társukul szegődött két zsidó származású honfitárs, példakép síremlékének felújításakor.

Weisz Richárd budapesti lakásán alapították újjá az MTK-t 1945 februárjában, Kárpáti Károly pedig versenyzői pályafutása után évtizedeken át edzőként, sportvezetőként, szakkönyvíróként öregbítette a magyar birkózás hírnevét. A beszéd után Németh Szilárd és Deutsch Tamás leleplezték az új síremlékeket, majd mindenki elhelyezhette rajtuk az emlékezés köveit.

Ezt követően, már a Farkasréti temetőben a szintén 1936-os ötkarikás győztes Lőrincz Márton halálának 50. évfordulójára rendezett megemlékezés zajlott az Olimpiai Bajnokok Falánál. A Keresztes Lajos utáni második székely olimpiai bajnok, az 1969-ben Buenos Airesben elhunyt Lőrincz Korondon született, ezért az eseményt megtisztelte jelenlétével a község alpolgármestere, Ravasz Ferenc és a község menedzsere, Vágási Albert, valamint Kállay Kristóf, a MAC elnöke.

Németh Szilárd itteni beszédében a bajnok pályafutásának méltatása mellett leszögezte: „Lőrincz Mártont meg nem alkuvó, nyughatatlan természete, szívós kitartása mindig új kihívások felé hajtotta, és emberfeletti teljesítményekre sarkallta – a sportban és a mindennapi életben egyaránt. A berlini olimpián sok magyar sportolóhoz hasonlóan, emberi tartásból és hazafiságból is jelesre vizsgázott, és példát adott a jövő generációjának. Több vendégsportoló is náci karlendítéssel hallgatta még a saját nemzeti himnuszát is, de Lőrincz erre nem volt hajlandó.” fogalmazott a MBSZ elnöke.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.