Hatan még az életükért harcolnak

Két forduló van hátra a labdarúgó NB I-ből, és csupán három csapat számára dőltek el a legfontosabb kérdések, hárman harcolnak a dobogó harmadik fokáért és a nemzetközi szereplésért, a kiesés elleni harcban viszont még a mezőny fele, tehát hat együttes érdekelt. Összeállításunkban az érintettek megszólaltatásával térképezzük fel, mi várható az előttünk álló két hétvégén.

2019. 05. 10. 16:18
null
Luiz Felipe eddig remekül védte a Kisvárda kapuját, sok múlhat rajta Pakson is Fotó: Nemzeti Sport/Kovács Anikó
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az arany- és az ezüstérem gazdája már megvan: a Ferencváros két fordulóval ezelőtt bajnokként léphetett pályára a Bp. Honvéd ellen, a legutóbbi, Újpest elleni derbi már jutalomjáték volt neki.

A Mol Vidi nem lehet sem jobb, sem rosszabb másodiknál, a Mezőkövesd pedig ötödik még lehet, számára azonban sokkal fontosabb, hogy a kiesés réme nem fenyegeti, így már nyugodtan, lényegében tét nélkül futballozhat holnap és a jövő vasárnap.

Kilenc csapat azonban még nem érte el a célját, a nekik legfontosabb kérdések ebben a két fordulóban dőlhetnek el. Kiadó a dobogó harmadik foka, amely mindenféleképpen indulási jogot ad az Európa-liga selejtezőjében, de akár a negyedik hely is járhat ezzel, attól függően, hogy a Mol Vidi vagy a Bp. Honvéd nyeri-e meg a Magyar Kupát.

A tabellának ezen a fertályán a Debrecen, az Újpest és a Bp. Honvéd tülekedik egymással, jelenleg az utóbbi három ponttal leszakadva követi az első kettőt, de ez a különbség akár már most szombaton eltűnhet.

A Debrecen a bajnok Ferencvároshoz látogat el, majd a Paksot fogadja. Herczeg András vezetőedző szerint az elsőn bravúr lenne, a másodikon viszont kötelező csapata számára a győzelem, és határozott cél a harmadik hely megszerzése.

A jelenleg ugyanannyi pontszámmal álló Újpest két kiesőjelölttel mérkőzik meg: előbb a Puskás Akadémiával otthon, majd Diósgyőrben lép pályára, ami papíron könnyebb feladatokat jelent, mint amilyeneket a Lokinak kell megoldania.

A lilák vezetőedzője, Nebojsa Vignjevics úgy fogalmaz, hogy ha törik, ha szakad, együttesének mind a hat pontot meg kell szereznie, a játék szépsége most nem érdekli, csak az eredményesség.

A Bp. Honvéd is két bennmaradásért küzdő csapattal találkozik, otthon a ­Diósgyőrrel, majd idegenben az MTK-val, és mestere, Supka Attila is tudja, a bronzéremre csak akkor lehet esélyük, ha mindkétszer sikerül nyerniük.

Ezek a kellemesebb gondok, a mezőny második fele azonban az életéért, azaz az élvonalbeli tagság megőrzéséért küzd. Ezt a legkisebb eséllyel az utolsó helyen tanyázó Haladás teszi, amelynek öt pont a hátránya, és ha győz is Mezőkövesden, majd otthon a Mol Vidi ellen, csodára lenne szüksége a kiesés elkerüléséhez.

A hetedik Puskás Akadémia áll a legtávolabb a katasztrófától, de ez a két pont előny könnyen áthidalható távolságot jelent, különösen úgy, hogy szombaton Újpesten lép pályára, zárásként pedig a Ferencvárost fogadja.

„A legutóbbi fordulóban megnyert meccset engedtünk ki a kezünkből a Honvéd ellen, ezért kell még izgulnunk – mondja Komjáti András vezetőedző.

– Az Újpest nagyon jól összerakott csapat, ám mi jó formában vagyunk, a keretünk bő ahhoz, hogy pótolhassuk a sérülteket, tehát nyerni megyünk a Szusza-stadionba. Nem is tehetünk mást, hiszen a vetélytár­saink aligha tesznek nekünk szívességet.”

A Paks és a Kisvárda egymás ellen játszik, és amelyikük nyer, az alighanem fellélegezhet. Haraszti Zsolt, a paksiak ügyvezetője azt mondta lapunknak, hogy éppen ezért egyelőre nem is foglalkoznak az utolsó, debreceni találkozóval:

„A bajnokság során hét játékosunkat is megműtötték, sok gonddal küszködtünk, de mindez most nem számít. Csak az a fontos, hogy a kezünkben van a sorsunk, hazai pályán meg kell vernünk a Kisvárdát, és akkor biztosan bennmaradunk.”

Luiz Felipe eddig remekül védte a Kisvárda kapuját, sok múlhat rajta Pakson is
Fotó: Nemzeti Sport/Kovács Anikó

A két csapat őszi paksi mérkőzését a házigazda nyerte 4-1-re, de a Kisvárda vezetőedzője, Dajka László szerint ebből semmilyen következtetést nem lehet levonni:

„Jól játszottunk, de pontrúgásokkal kikaptunk. Egyrészt ezekre most nyilván jobban figyelünk, másrészt pedig a csapatunk ma jobb, mint akkor volt. Ráadásul mi megszoktuk, hogy hol a vonal alatt, hol felette állunk a tabellán, de azok a csapatok, amelyek a hajrában sodródtak ide, nagyobb nyomás alatt futballoznak. Mindent elkövetünk, hogy megszerezzük a három pontot, ugyanakkor meglepne, ha már most szombat este lezárulna a kiesés elleni küzdelem. Lehet, a papírforma erre komoly esélyt ad, de láthattuk az utóbbi fordulókban, ez mennyit ér.”

Ha Dajka Lászlónak ebben igaza lesz, akkor együttesének az utolsó körben otthon, a Mezőkövesd ellen kell meghosszabbítania az élvonalbeli tagságát.

Az MTK szurkolói két hónapja még rémálmukban sem gondoltak arra, hogy az NB I-be egy éve visszajutott kedvenceik komoly veszélybe kerülnek. Ám ez történt, az utóbbi öt meccsükön még csak pontot sem szereztek, és kizárólag több győzelmüknek köszönhetik, hogy „csak” a tizedik helyen állnak, és nem a kiesést jelentő tizenegyediken.

A márciusban kinevezett vezetőedző, Lucsánszky Tamás korábban lapunknak elmondta: belehalna, ha nem tudná benntartani a csapatot az élvonalban. Szenvedélyes szavak, de a Mol Vidi vendégeként és a Bp. Honvéd házigazdájaként sem az MTK tűnik esélyesnek, sőt.

A Diósgyőr is roppant nehéz feladatok előtt áll, hiszen a Bp. Honvédhoz utazik, majd az Újpestet fogadja, és mint láttuk, mindkét ellenfelének kellenek a pontok a dobogóhoz.

Ugyanakkor, ha megnyeri mindkét meccsét, biztosan bennmarad, mert a Paks és a Kisvárda közül az egyik biztosan nem jut három ponthoz szombaton, és azzal a DVTK mögé kerülne.

Tamás Márk, a csapat védője így értékeli a helyzetet: „Tavaly az utolsó fordulóban vívtuk ki a bennmaradást, és most erősebbek, jobbak vagyunk. Nincs más választásunk, csak magunkra figyelve nyernünk kell, és a nagy számok törvénye alapján most meg kell szakadnia a rossz idegenbeli sorozatunknak. Szerintem a jövő héten dől el minden, és lesz slusszpoén.”

Az NB I állása:

1. Ferencváros 31 22 4 5 69-25 70

2. Mol Vidi 31 17 6 8 48-34 57

3. Debrecen 31 13 9 9 39-36 48

4. Újpest 31 12 12 7 38-24 48

5. Honvéd 31 12 9 10 38-33 45

6. Mezőkövesd 31 11 8 12 43-38 41

7. Puskás A. 31 10 6 15 34-44 36

8. Paks 31 8 12 11 31-42 36

9. Kisvárda 31 9 8 14 34-46 35

10. MTK 31 10 4 17 39-48 34

11. Diósgyőr 31 9 7 15 29-53 34

12. Haladás 31 8 5 18 30-49 29

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.