Hazai forrásból merítenek a hokisok

A péntektől vasárnapig tartó gdanski tornára a megszokottnál visszafogottabb hírverés közepette készül Jarmo Tolvanen együttese.

2019. 11. 08. 13:00
 Adorján Attila
Adorján Attila kivárta, hogy a magyar válogatott kapusa lehessen Fotó: MTI/Czagány Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rossz emlékű tavaszi világbajnokság óta az előttünk álló hét végén játszik először a magyar jégkorong-válogatott. A péntektől vasárnapig tartó gdanski tornára a megszokottnál visszafogottabb hírverés közepette készül Jarmo Tolvanen együttese. Április végén, május elején a Nurszultanban rendezett divízió I/A vb-n a magyar csapat az előzetes várakozásokhoz képest csalódást keltően szerepelt, egyetlen győzelemmel és négy vereséggel csupán az ötödik helyen végzett, a feljutás helyett annak örülhetett, hogy legalább a kiesést elkerülte.

Ettől persze nem állt meg az élet a honi jégkorongvilágban. A Fehérvár ugyanúgy az osztrák ligában vitézkedik, mint immár tizenhárom éve mindig, a DVTK és a MAC pedig az előző idényhez hasonlóan a szlovák bajnokságban próbál szerencsét. Noha a Fehérvár és a DVTK erőn felül kezdte az évadot, november elejére a magyar klubok nagyjából beálltak a helyükre, a mezőny középének hátsó fertályába.

Ebből fakadóan a válogatottól sem várhatunk gyökeres változást. A Gdanskba utazó keret összetétele mégis arról árulkodik, hogy a szakvezetők új iránnyal próbálkoznak. Majoross Gergely másodedző – aki Jarmo Tolvanen szövetségi kapitány betegsége és így távolléte miatt a vb-n ideiglenesen kapitánnyá lépett elő – a Jégkorongblognak nyilatkozva diplomatikusan úgy fogalmazott: U25-ös csapat utazik a lengyelországi tornára.

Ebből arra következtethetnénk, hogy a fiatalok kapnak lehetőséget, ám ez csak részben igaz, hiszen például ott lesz a válogatottban a magyar jégkorong legértékesebb játékosa, Sebők Balázs. Bár kétségtelen tény, hogy a finn Kalpa légiósa majd csak decemberben tölti be huszonötödik életévét.

Adorján Attila kivárta, hogy a magyar válogatott kapusa lehessen
Fotó: MTI/Czagány Balázs

Mégis helyesebb úgy fogalmazni, a magyar csapat honosított hokisok nélkül áll ki Gdanskban. Összesen két kapus, kilenc hátvéd és tizenöt csatár kapott meghívót, huszonhárom játékos hat magyar klubból érkezik, akikhez három légiós csatlakozik, a már említett Sebőkön kívül Galló Vilmos és Horváth Bálint. Más csoportosítás szerint öt újonc szerepel a keretben: a kapus Adorján Attila, a hátvéd Tóth Gergely, valamint a csatár Ritó László, Tóth Richárd és Majoross Barnabás. Az is említésre méltó, hogy a kerettagok közül öten Erdélyben születtek: Adorján mellett Fejes Nándor hátvéd, Reisz Áron, Sárpátki Tamás és Szabó Krisztián – a Székelyföld tehát továbbra is fontos forrásvidéke a magyar jégkorongnak. Adorján Attila már szerepelt a román korosztályos válogatottban, ezért ugyanúgy négy évet ki kellett hagynia, mint Becze Tihamérnak, de végre letelt a moratórium, s bemutatkozhat a magyar csapatban.

Gdanskban ma Olaszország, szombaton Japán, vasárnap pedig a házigazda Lengyelország lesz a mieink ellenfele. Az olaszok májusban meglepetésre megkapaszkodtak az elitben a szlovákiai vb-n, a japánok és a lengyelek viszont egy osztállyal alattunk, a divízió I/B-n szerepelnek.

– Egyrészt szeretnénk megnézni, hogy tesznek-e ránk komoly benyomást olyan játékosok, akik korábban nem voltak képben a válogatottnál. Másrészt arra vagyunk kíváncsiak, hogy az elkövetkezendő években kikre számíthatunk azok közül, akiket már ismerünk. Végül a mostani keret üzenet a fiataloknak: a bajnokságban nyújtott kiemelkedő teljesítménnyel bekerülhetnek a válogatottba – fogalmazta meg a szakmai stáb céljait Majoross Gergely.

A lehetőség tehát adott, tessék élni vele!

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.