Heroikus döntetlen a világbajnokkal

Ez több volt, mint helytállás. Az első félidőben négy, a másodikban három góllal is vezetett a magyar férfi-kézilabdaválogatott a világbajnoki címvédő Dánia ellen, végül 24-24 lett a végeredmény. Holnap a már páholyban lévő Izland következik az Európa-bajnokságon, a magyar válogatott már döntetlennel is továbbjut.

Szilágyi László (Malmö)
2020. 01. 13. 22:24
2020 EHF European Men's Handball Championship - Denmark v Hungary
Máthé Dominik is hatalmasat küzdött Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Balogh Zsolt, Ligetvári Patrik és Mikler Roland maradt meg hírmondónak, ők voltak ott 2017-ben az albertville-i világbajnoki középdöntőben, amikor a magyar férfi-kézilabdaválogatott legutóbb tétmérkőzésen legyőzte Dániát.

Azóta sok víz lefolyt a Dunán, a tavaly nyáron munkába állt Gulyás István szövetségi kapitány nem győzte hangsúlyozni, hogy az általa csak gyerekeknek hívott játékosai a helyén kezeljék az oroszok legyőzését az idei első Eb-csoportmeccsen, tartotta magát a már jól ismert kommunikációs csapásirányhoz, úgymint: a fiatal csapat tanulni jött az Eb-re.

A magyar válogatott az Oroszország elleni győzelemmel, Dánia vereséggel kezdett az Eb-n. Egy újabb botlás a világbajnoktól a búcsúját jelentette volna. A két csapat az Izland–Oroszország meccs végeredményének (34-23) tudatában lépett pályára a piros-fehérbe (helyenként piros-fehér-zöldbe) borult malmői arénában.

is hatalmasat küzdött
Fotó: Reuters

Mi abban bízhattunk, hogy a győzelmi kényszerben játszó világbajnok dánoknak még „hazai” közönségük előtt sem érdekük az erőfitogtatás, hiszen jobban járnak, ha a középdöntőbe visznek magukkal pontot. Ezt úgy érhették volna el, ha a magyarok a zárófordulóban több góllal nyernek Izland ellen, mint amennyivel ők legyőztek volna minket. De ez nem volt több puszta feltételezésnél.

A magyar válogatott félig nyitott védekezéssel kezdett, s ez nem ízlett a világbajnoknak: Bóka Bendegúz ott lihegett Rasmus Lauge nyakán. Támadásban a magyar együttes felállt fal ellen kicsit erőlködött, de a szélről, sőt, lerohanásból és hétméteresből is eredményes volt. Látszott, hogy alapos elemző munkát végzett a magyar stáb: Mikkel Hansen ritkán jutott labdához, tíz perc után 5-4-re vezetett a magyar csikócsapat a világklasszisokkal teletömött dánok ellen.

Megkeverte a lapokat a kapitány, Győri Mátyás helyett Nagy Bence jött be irányítani, rögtön egy felső sarkos bombával nyitott. Kár, hogy nem sült el Máthé Dominik keze: a fiatal átlövő első négy kísérletéből sem lett gól. Kezdte elkapni a ritmust a dán kapus, Niklas Landin. Ez nem hatotta meg Nagyot, aki gyorsan bezúdított még egyet. Máthé is megvillant, Nikolaj Jakobsen dán kapitány időkérése sem segített átmenetileg: 10-6-os magyar vezetésről indult a félidő utolsó harmada.

Landin bravúrjain múlott a még nagyobb különbség, ám elég volt egy-két figyelmetlenség, és pillanatok alatt elapadt az előny, Gulyás 10-9-nél nyomta meg az időkérést jelző gombot. A hajrá a magyar válogatotté volt: Szita Zoltán, majd Ligetvári Patrik bombájával 13-11-es magyar előnnyel ért véget az első félidő. Ha valaki azt előre megmondja…

A magyar csapat tudatosan nem akarta felvenni a dánok rohamtempóját, de Landinnal továbbra is meggyűlt a baja, a dán kapus halmozta a bravúrokat, igaz, Mikler sem akart lemaradni a kollégája mögött. Jakobsen a második idejét is kikérte, meg is lett az eredménye: feljött a világbajnok háromról egy gólra. Kicsit megállt a támadójáték, a dán közönség füttykoncertet rendezett minden egyes támadásunknál.

Úgy tűnt, fogy a lendület, de emberfelettit küzdve tartotta az előnyét a a magyar válogatott, 23-21-nél Balogh Zsolt kihagyott hétméterese sokba került, ahogy Bartók Donát labdaeladása is. Négy perccel a vége előtt az exveszprémi Toft Hansen góljával a vezetést szerzett Dánia, a Denmark-kórusra rázendítő közönség előtt feltámadt a poraiból, és 24-24-es döntetlenre mentette a meccset.

Még van remény a továbbjutásra, a harmadik fordulóban a magyar válogatott Izlanddal játszik, s ha legalább egy pontot szerez, Izlanddal együtt továbbjut az Európa-bajnokság középdöntőjébe.

Dánia–Magyarország 24-24 (11-13), Európa-bajnokság, csoportmérkőzés, Malmö. Az E csoport másik mérkőzésén: Izland–Oroszország 34-23.

A csoport állása: 1. Izland 4 pont, 2. Magyarország 3, 3. Dánia 1, 4. Oroszország 0.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.