Hosszú: Minden rendben

Hosszú Katinkát nem viselte meg, hogy a múlt hét végén szakított az edzőjével, Petrov Árpáddal. A Glasgow-ban szerdán megkezdődött rövid pályás úszó Európa-bajnokságon a megszokott fölénnyel nyerte meg a 400 méteres vegyesúszást. Sőt kettős magyar siker született, hiszen a háromszoros olimpiai bajnoknő mögött Jakabos csapott másodikként célba.

Magyar Nemzet
2019. 12. 05. 12:45
HOSSZÚ Katinka; JAKABOS Zsuzsanna
Jakabos Zsuzsanna (balra) gratulál az első helyezett Iron Ladynek Fotó: MTI/Illyés Tibor

Hosszú Katinkát nem viselte meg, hogy a múlt hét végén szakított az edzőjével, Petrov Árpáddal. A Glasgow-ban szerdán megkezdődött rövid pályás úszó Európa-bajnokságon a megszokott fölénnyel nyerte meg a 400 méteres vegyesúszást. Sőt kettős magyar siker született, hiszen a háromszoros olimpiai bajnoknő mögött Jakabos csapott másodikként célba.

Hosszú másfél évvel ezelőtt kísértetiesen hasonló helyzetben versenyzett Glasgow-ban. Akkor is viharos időszak végére tett pontot. A Shane Tusuppal való szakítást követően hónapokig önállóan készült, az Európa-bajnokságra már az új edzőjével, Petrov Árpáddal utazott el. Az újból mostanra régi edző lett, hiszen az Iron Lady a hét végén szakított Petrovval. Glasgow-ba ezúttal sem egyedül érkezett, bár a hivatalos akkreditáció ellenére a kedvesét, Gelencsér Mátét edzőnek azért nem neveznénk.

Mégsem ez a lényeges eltérés a másfél évvel ezelőtti kontinensviadalhoz képest. Hosszú akkor szinte felkészülés nélkül, „emlékezetből” állt rajthoz egyetlen számban, s így is megcsillogtatta klasszisát: hatalmas küzdelemben győzött 200 méter vegyesen. Most viszont kicsattan az erőtől, tegnap 400 vegyesen, ahogy mondani szokás, erődemonstrációt tartott. Pillangón és háton Jakabos Zsuzsa és az olasz Cusinato még tartotta vele a tempót, ám mellen faképnél hagyta őket, s végül tetemes, három másodperces előnnyel győzött, 4:25.10 perces idővel. Kellemes meglepetésként kettős magyar siker született, hiszen a mellen – sajnos szintén szokás szerint – leszakadt Jakabos gyorson visszakapaszkodott, s lehajrázta Cusinatót.

(balra) gratulál az első helyezett Iron Ladynek
Fotó: MTI/Illyés Tibor

A befutó után érdekes pillanatokat kaphattunk el. A két magyar, noha egymás mellett úszott – Hosszú a 4-es, Jakabos az 5-ös pályán –, rá sem hederített egymásra, Jakabos aztán a 6-os pálya felé indulva hagyta el a medencét. A kilencvenes években Egerszegi Krisztina és Szabó Tünde gyakran aratott szintén kettős győzelmet, s sohasem maradt el a közös ünneplés. Áttételesen Jakabos is érintett Petrov Árpád menesztésében, akinek a testvére, Iván az ő férje. A két magyar úszó a dobogón állva sem ölelkezett össze, de a sportemberi minimumot betartva, legalább kézfogással gratuláltak egymásnak.

–Nem akarom lenézni a rövid pályás Európa-bajnokságot, de jövőre még­iscsak olimpia, így ez inkább a felkészülés egyik állomása, tulajdonképpen edzés. Ehhez képest nem volt rossz az időeredmény – mondta a versenyről az M4 Sportnak. Az edzője elküldése utáni helyzetről beszélve hozzátette: – Furcsa úgy versenyezni, hogy én szabom meg, mit csinálok, de elég régóta versenyzem ahhoz, hogy tudjam, mire vagyok képes. Csak a versenyzésre figyelek, és eddig minden rendben.

Ami a többi magyart illeti, Szabó Szebasztián csalódásra csak a 19. időt úszta a 100 pillangó előfutamaiban, így nem jutott döntőbe. 200 háton Telegdy Ádám 1:51.59 perccel 6., Holló Balázs 400 gyorson, valamint a Lobanovszkij Maxim, Gyárfás Bence, Takács Krisztián, Szabó Szebasztián összeállítású 4×50 méteres férfigyorsváltó egyaránt 5. lett.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.