Inter, United vagy Sevilla? Erre a kérdésre várjuk a választ

Még a Bajnokok Ligájánál is nyakatekertebb feltételekkel, de öt hónapos kényszerszünet után a nyolcaddöntőkkel ma végre folytatódik a labdarúgó Európa-liga. Az esélyekről bátorság lenne szólni, de a többség az Internazionale, a Manchester United vagy a Sevilla végső sikerére fogadna.

2020. 08. 05. 8:24
Europa League - Inter Milan Training
Lukaku és társai az Interrel már Gelsenkirchenben várják a folytatást Fotó: POOL New Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha csak annyit látunk a menetrendből, hogy az Internazionale és Getafe ma este Gelsenkirchenben, a Sevilla és a Roma pedig holnap Duisburgban csap össze, miközben a többi párharcban, ahogy azt megszoktuk, a pályaválasztó otthonában rendezik a mérkőzéseket, akkor arra gondolunk, valamit nagyon elrontottak az európai szövetségnél, az UEFA-nál.

De nem, a magyarázat a következő. A fent említett kettőt leszámítva a többi nyolcaddöntőben, még márciusban, lejátszották az első mérkőzéseket, s hogy ne érje kár az akkori vendégeket, ők most hazai pályán fogadhatják az ellenfelüket. Annyira sűrű a nemzetközi futballnaptár, hogy az Internazionale–Getafe, valamint a Sevilla–Roma párban egyszerűen nincs idő oda-visszavágós rendszerben két meccset lejátszani. Az UEFA ezért azt a salamoni döntést hozta, hogy ezek a párharcok csupán egyetlen mérkőzésen dőlnek el, s hogy egyik fél se élvezzen előnyt, a találkozókat semleges helyszínen bonyolítják le. Logikusan Németországban, ott, ahol majd a negyeddöntőktől kezdve az összes meccset rendezik viszonylag kis távolságra egymástól, Kölnben, Düsseldorfban, Gerlsenkirchenben, illetve Duisburgban, tehát lényegében a Ruhr-vidéken.

Nincs kibúvó, mindenhol zárt kapu mögött játszanak

Az FC Köbenhavn a kedvező dániai járványhelyzetre tekintettel azzal a kéréssel fordult az UEFA-hoz, ugyan hadd fogadja a visszavágón nézők előtt a török Basaksehirt, de a zürichi agytröszt hajthatatlan volt, ezt a találkozót is, miként az összes többit egészen a fináléval bezárólag, zárt kapuk mögött muszáj lebonyolítani.

Lukaku és társai az Interrel már Gelsenkirchenben várják a folytatást
Fotó: Reuters

Az Európa-liga trófeáját önmagában is jegyzik, a sorozat győztese ráadásul a következő idényben a Bajnokok Ligája főtábláján találja magát. A Serie A-ban második Internazionale, a Premier League-ben harmadik Manchester United, valamint a La Ligában negyedik Sevilla erre nem tart igényt, e három együttest egyúttal a sorozat esélyeseiként is kiemelhetjük. Melléjük vehetjük még talán a Romát, amely ugyan csak ötödik lett az olasz bajnokságban, de a másik három csapathoz hasonlóan nagyon jó formában futballozott az újraindulás után. A United összesen 21, a Sevilla 17, az Inter és a Roma pedig 8-8 meccs óta veretlen. A trófea azé lesz, aki ezt a sorozatot további négy mérkőzéssel képes megtoldani.

Európa-liga, a nyolcaddöntők programja:

Szerda, egy meccses párharc:

Internazionale–Getafe, Gelsenkirchen 21.00

visszavágók (zárójelben az első mérkőzés eredménye):

FC Köbenhavn–Basaksehir 18.55 (0-1)

Sahtar Doneck–VfL Wolfsburg 18.55 (2-1)

Manchester United–Linz 21.00 (5-0).

Csütörtök, egy meccses párharc:

Sevilla–Roma, Duisburg 18.55

visszavágók:

Leverkusen–Rangers 18.55 (3-1)

Wolverhampton–Olimpiakosz 21.00 (1-1)

Basel–Eintracht Frankfurt 21.00 (3-0).

A mérkőzéseket a DigiSport közvetíti. A negyeddöntőket jövő hétfőn és kedden, az elődöntőket augusztus 16–17-én, míg a finálét augusztus 21-én rendezik Kölnben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.