Itt hagyott minket hat ország hőse, a rózsadombi George Best

Nem volt rajta kívül magyar labdarúgó, aki hat országban karriert csinált volna, méghozzá micsoda karriert! Hogy mennyire imádták Ladinszky Attilát például Spanyolországban, arra jellemző, hogy tegnapi halálhírét először a sevillai Betis honlapja tette közzé. Néhány napja aranyér-műtétre vonult kórházba az 1997 óta a rózsadombi Utas utcában éldegélő legenda, csak valami probléma adódhatott, mert – úgy tudjuk – vérmérgezést kapott, s végül az vitte el. A magyar és a nemzetközi futball utánozhatatlan figurája költözött át ezzel a mennyei futballpályákra.

Ch. Gáll András
2020. 05. 15. 9:16
null
Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ladinszky Attila a Tűzoltó Dózsában kezdte futballista pályafutását, majd Tatabányán át a Vasasig jutott, s az NB I-ben is bemutatkozott, amikor 1970-ben az ifjúsági válogatott nyugat-európai túráján – ahogy akkor mondták – disszidált. Mindezt így idézte fel a Magyar Nemzetnek adott tavaly márciusi interjúban:

– Liége-ben vendégszerepeltünk az utánpótlás-válogatottal, Lévai Pista szobájában zsugáztunk Bálint Lacival, Tóth Andrissal, amikor bejött a szobába Szepessy Laci, aki pár héttel korábban lépett le Belgiumba. „Mi lenne, ha én is kinn maradnék?” – tettem fel a költői kérdést. Majd azzal a lendülettel visszamentem a szobámba – Tóth Bálint már aludt, akár a bunda –, felvettem egy rendes nadrágot, egy inget, s ahogy voltam, ötven dollárral a zsebemben kisétáltam a szállodából. Eleinte Essenben próbálkoztam a Rot-Weissnél, tudtam, hogy valami rendkívülit kell mutatnom, ezért naponta több órán át gyakoroltam a fejelést. Felfüggesztettem a labdát egy madzagon az „akasztófára”, s miközben egyre feljebb húztam, megpróbáltam belefejelni. Meglett az eredménye, Európában senki sem fejelt nálam jobban.

Fotó: Teknős Miklós

Ladinszky azonban egy házzal odébb, Hollandiában lett befutott sztár a Feyenoordnál, a tulipánok hazájában Kovács István, az Ajax legendás erdélyi edzője is „fűzte”, akinek az álma a Rep, Cruyff, Ladinszky csatársor volt, de Attila inkább az Anderlechtnél folytatta pályafutását, majd a sevillai Betisnél félistenként tisztelték, s Puskás Panathinaikoszánál is szerencsét próbált, míg végül 1997-ben hazaköltözött, és itt éldegélt az utolsó években divattervező barátnője és Cherie nevű, menhelyről hazahozott kutyája társaságában.

A FourFourTwo futballmagazinban négy éve ugyancsak e sorok írójának tollából megjelent írás ITT olvasható.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.