Izmos törpe a Baltikumból

Műveltségi vetélkedőkben még mindig fogós kérdés lehetne, hogy a Suduva vajon egy indonéziai vulkán, cseh sörfajta vagy litván futballcsapat-e, ám amióta eldőlt, hogy a Ferencváros holnap vele meccsel idegenben az Európa-liga selejtezőjének rájátszásában, már sokan tudják a helyes választ.

2019. 08. 21. 15:42
Europa League - Play-Off Second Leg - Celtic v FK Suduva
A nyelvtörő nevű horvát Andro Svrljuka (balra) biztos pont a Suduva védelmében Fotó: Reuters/Lee Smith
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Marijampolé csupán 36 ezer fős lakosságú kisváros Litvániában, a lengyel határ közelében, de igazság szerint az itteni FK Suduva a nemzetközi futballporondon nem ismeretlen alakulat. No persze az egyszeri szurkoló egy kis csapatot legfeljebb akkor raktároz el, ha nagy dolgot visz véghez. S ugyan az 1968-ban alapított litván klub a legutóbbi két alkalommal is eljutott az Európa-liga playoff-köréig, a főtáblára egyik alkalommal sem tudta felverekedni magát. A 2017/18-as kiírásban a svájci Sion magabiztos elbúcsúztatása (3-0, 1-1) után a bolgár Ludogorec állta az útját (0-0, 0-2), tavaly pedig a skót Celtic (1-1, 0-3).

Idén a Bajnokok Ligája selejtezőjében kezdett, de a szerb Crvena Zvezda egyből átirányította a második számú nemzetközi kupába (0-0, 1-2), ahol legázolta a San Marinó-i Tre Pennét (5-0, 5-0), majd kettős győzelemmel jutott túl a jóval erősebb Maccabi Tel-Avivon (2-1, 2-1). Ez önmagában is intő jel, mert az FTC-t tavaly az Európa-liga első selejtezőkörében éppen az izraeliek ejtették ki, és a Suduva előzőleg említett eredményei is mutatják, hogy komolyan kell venni. Nem egy óriás, de legalábbis izmos törpe a Baltikumból.

A nyelvtörő nevű horvát Andro Svrljuka (balra) biztos pont a Suduva védelmében
Fotó: Reuters/Lee Smith

S ahogy a Ferencvárosnál örültek, amikor kiderült, hogy nem a Maccabival kell játszaniuk, a Suduvánál éppen olyan jó hírnek tekintették, hogy a Dinamo Zagreb helyett „csak” az FTC-t kellene legyűrniük, és történetük során először főtáblásak lehetnek a nemzetközi porondon. Az első mérkőzésen pedig (csütörtök, 19.00, tv: M4 Sport) hazai pályán, ahol szembetűnően masszívak, borítékolhatóan nagyon motiváltak lesznek a litvánok. A marijampoléi pályán nagy hangzavarra azonban nem kell számítanunk, a lelátókon 6250-en férnek el, és a Maccabi elleni visszavágón sem volt teljesen telt ház.

A mértékadó Transfermarkt az első bajnoki címét csak 2017-ben ünneplő Suduva keretét 5,33 millió euróra taksálja, a Ferencvárosét 20,40 millióra, ha csak ezt vennék alapul, a zöld-fehéreknek simán tovább kellene jutniuk. Ám láthatjuk, hogyan járt a Fradi-szintű Maccabi a maga 21,20 milliós keretével. A litván csapat legértékesebb játékosa egy 29 éves brazil támadó középpályás, Renan Oliveira (1,25 millió), aki júliusban igazolt a Suduvába. A keretben szerb, horvát, bosnyák, szlovák és osztrák légiós is akad a hazai játékosok mellett. A tavaszi–őszi lebonyolítású, már húsz fordulón túl levő litván bajnokságban a Suduva két meccsel kevesebbet játszott – a hét végén is rápihent a Fradira –, és négy pont hátránnyal a második a Zalgiris Vilnius mögött. (A fővárosiakat az Európa-liga első selejtezőkörében a Honvéd verte ki.)

A csapat első számú gólfelelőse egy langaléta bosnyák csatár, a 193 centis Mihret Topcagic, aki a bajnokságban 11 fellépésén nyolcszor talált be, a nemzetközi porondon pedig még hatékonyabb: hat meccsen öt gól a mérlege, a Crvena Zvezda és a Maccabi kapuját is bevette. Ám ahogyan a jegenyefák nem nőnek az égig, reméljük, a litvánok sem.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.