Jól áll a kard női kézben is

A jelenkori magyar kardvívás a kétszeres olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, az egyéni vb-győztes Szatmári Andrással és a düsseldorfi Eb-n holnap címvédőként pástra lépő csapatunkkal olykor már a régi nagyjaink sikerkorszakát idézi, de csütörtökön a nők kezében is jól állt a kard. A Márton Anna, Pusztai Liza, Katona Renáta, László Luca négyes ezüstérmes lett a kontinensbajnokságon, és ezzel hatalmasat lépett az olimpiai részvétel felé.

2019. 06. 21. 10:36
PUSZTAI Liza
Pusztai Lizáék okkal örülhettek Fotó: MTI/Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európa-bajnokság azért is nagyon fontos állomás a tokiói kvalifikációban, mert ennek az eredményét nem lehet „kiejteni”. Női kardcsapatunk az Eb-re az európai rangsor ötödik helyezettjeként érkezett, a kvótákért zajló tusakodásban pengeélen táncolva. Májusban nagyon rosszul indította a kvalifikációt, a tuniszi világkupán csak 13. lett, s ugyan ezt az eredményt kiejtheti, többet már nem hibázhat. (Tokióban nyolc csapat indulhat, de legalább egy hely Amerikának és Ázsiának is jut.)

Csütörtökön a nyolc közé jutásért a vártnál nehezebben, 45-40-re gyűrte a fehéroroszokat, ezután pedig az esélyesebb ukránokkal találkozott. A mérkőzés kétharmada, a hatodik asszó után 30-26-ra az ellenfél vezetett, de a hétfői egyéniben bronzérmes Márton Anna 7-5-re legyőzte Voronyinát, Katona Renáta pedig 7-1-re (!) Komascsukot, így a végén Pusztai Liza már 40-36-os magyar előnynél következett. Ám a túloldalon a szakág egyik legnagyobb alakja, a csapatban olim­piai aranyérmes, egyéniben háromszoros világ- és hatszoros Európa-bajnok Harlan (hétfőn is őt koronázták meg) állt fel, aki fordított, és 44-42-nél már csak egy tus kellett volna neki. Ehelyett azonban Pusztai talált háromszor, így a 45-44-es magyar győzelem után a mi lányaink borulhattak össze a páston.

Pusztai Lizáék okkal örülhettek
Fotó: MTI/Illyés Tibor

Sokáig nem örömködhettek, az elődöntőben a vb-címvédő, világranglista-vezető franciák vártak rájuk. A nyolcadik párig nem állt jól a mieink szénája, Márton 35-29-es hátrányban rugaszkodott neki, de valósággal lekaszabolta Querolit, 11-4-re páholta el. Így Pusztai már egytusos előnyben, 40-39-nél kötött be a Düsseldorfban egyéniben ezüstérmet Brunet ellen, és 18 éves korát meghazudtolóan, rutinos öreg rókaként oldotta meg ezt a feladatot is; csapatuk 45-40-es győzelemmel került be a fináléba.

Időközben kiderült, hogy férfi tőrözőink a nyolcadik helyen zártak, a nap végén pedig a női kardozók döntőjére a magyar és az olimpiai bajnok orosz csapat állt fel, utóbbi a riói játékok egyéni arany- és ezüstérmesével, Jegorjannal és Velikajával. Mindent elmond az ellenfél erejéről, hogy az egyéni vb-címvédő Pozdnyakova csak tartalék volt náluk. Sok szót ne is vesztegessünk a finálé alakulásra, mert az oroszok végig vezetve, 45-34-re győztek, a kilenc asszóból csak egyet nyertünk meg, ám mindez parányi folt sem lehet csapatunk fényesen csillogó ezüstérmén.

„Nagyon nagy teljesítménynek tartom a lányok ezüstjét, és hatalmasat léptek előre az olimpiai kvalifikációban” – summázott Udvarhelyi Gábor szövetségi kapitány.

A mieinkről mondjuk el, hogy Pusztai Liza a 2017-es Eb-n egyéniben bronzérmes lett – 16 évesen a magyar vívósport valaha volt legfiatalabb éremszerzője felnőtt-világeseményen –, a 24 éves Márton Anna világbajnokságon már szerzett bronzérmet, így várható volt, hogy valamikor a csapatunknak is kijön a lépés. S mivel csütörtökön az ugyancsak 24 éves Katona Renáta is remekül forgatta a pengét, ez a nap Düsseldorfban jött el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.