Kizárással kezdődött, sikerrel zárult Stoch Négysáncversenye

Kamil Stoch nyerte a síugrók hagyományos Négysáncversenyét. A lengyel klasszis stílusosan, győzelemmel biztosította be végső sikerét az utolsó állomáson, az ausztriai Bischofshofenben.

Magyar Nemzet
2021. 01. 06. 18:54
null
Fotó: Tadeusz Mieczyński Forrás: skijumping.pl
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagyon finoman fogalmazunk, ha azt írjuk, hogy nem a lengyel csapat szája íze szerint indult a 69. Négysáncverseny. Az első állomáson, a németországi Oberstdorfban Klemens Murańka koronavírustesztje pozitív eredményt hozott, ezért a lengyel válogatott valamennyi tagját kizárták a selejtezőből. A második helyszínen, Garmisch-Partenkirchenben ugyan elindulhattak volna a negatív teszttel rendelkezők, de a lényegről, az összetett győzelemről lemondhattak volna.

A kvalifikáció után, a verseny előestéjén jött a fordulat: Murańka megismételt tesztje negatív lett – a teljes lengyel válogatott egészséges volt. Ezek után nem születhetett más döntés: bár átszervezéssel járt, a lengyeleket visszavették a versenybe. Ha pedig megkapták az egyszer elvett esélyt, a lengyelek éltek is vele. Stoch Oberstdorfban második lett, majd Garmisch-Partenkirchenben az összetett címvédője, Dawid Kubacki nyert, Piotr Żyła harmadik, Stoch negyedik helyen zárt. Innsbruckban szinte lemásolták az újévi produkciót, csak a sorrend változott: Stoch nyert, Kubacki lett a harmadik, Żyła a negyedik.

Mindeközben a riválisok fokozatosan elszálltak. Markus Eisenbichler (német) rögtön az első ugrását elrontotta a turnén, Marius Lindvik (norvég) begyulladt bölcsességfoga miatt lépett vissza a második állomástól, a szezont eddig uraló Halvor Egner Granerud (norvég) és a sírepülő-világbajnok Karl Geiger (német) pedig Innsbruckban csak a 15-16. helyen követték egymást. Az utolsó, bischofshofeni állomásra Stoch tizenöt pont előnnyel érkezett Kubacki előtt, a többieknek húsz pont feletti volt a lemaradása.

Granerud a szerencsét és a szelet okolta, hogy Stoch elé került összetettben. A lengyel a negyedik sáncon csattanós választ adott: 139, majd 140 méteres ugrásával mindkét sorozatot megnyerte, és több mint húsz pontot vert a teljes mezőnyre. Granerud ráadásul csak 12. lett Bischofshofenben, így az összetett dobogóról is lemaradt Geiger és Kubacki mögött.

Kamil Stoch a 2016/17-es és a 2017/18-as kiírás után harmadszor nyerte meg a Négysáncversenyt. A második sikere alkalmával mind a négy állomáson ő volt a legjobb, ezt a bravúrt a turné történetében csak három ugró hajtotta végre. A győztesek örökranglistáján már csak a finn Janne Ahonen (öt siker) és a német Jens Weißflog (négy) jár Stoch előtt.

Stoch harminchárom évesen az első győztes, Sepp Bradl óta a Négysáncverseny legidősebb bajnoka. A lengyel klasszis 2018-ban már a síugrás történetének legidősebb egyéni olimpiai bajnoka és összetett Világkupa-győztese lett, de még mindig a csúcson tartja magát abban a sportágban, amelyben például a legtöbb Világkupa-győzelmet számláló Gregor Schlierenzauer huszonöt évesen kiégett.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.