Kapitány felmondási idővel

Kaposvári szerepvállalása miatt konfliktus alakult ki Ivkovics Sztojan férfiszövetségi kapitány és a szövetség között. A kapitány felajánlotta a lemondását, amelyet tegnap az elnökség elfogadott, de a februári Eb-selejtezőkön ő irányítja a csapatot, sőt az sincs kizárva, hogy később is ő ül majd a kispadon.

2020. 01. 29. 7:06
null
Úgy megy, hogy talán még sokáig maradhat Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ivkovics Sztojan elismeri: hibázott. Nem szándékosan, hiszen az eredeti, hét évvel ezelőtt megkötött szerződésében még nem volt benne az, hogy a szövetségi kapitány nem vállalhat szakmai munkát az élvonalban, az elnökség később hozta meg ezt a kizáró döntést, ám ez mindegy, lényegében szerződést szegett.

Január elején a kiesés ellen harcoló Kaposvárnak – amelynek addig csupán tanácsadója volt – ő lett a vezetőedzője, amit a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége természetesen zokon vett, és ennek a saját honlapján hangot is adott. Ott Bodnár Péter főtitkár így nyilatkozott: a kapitányok „díjazása ennek megfelelően került megállapításra. Ezt a szerződés egyértelműen rögzíti. Ha ez a körülmény megváltozik, a január végi elnökségi ülésen napirendre kell tűzni a szerződés, illetve a díjazás módosításának kérdését.”

Úgy megy, hogy talán még sokáig maradhat
Fotó: Teknős Miklós

A történetet kissé megcsavarta, hogy Ivkovics Sztojan ezek után írásban felajánlotta a felmondását. Erről nem nyilatkozott, de információnk szerint a tettét az indokolta, hogy a hét év alatt nem érte kifogás a munkáját, és az első hibájánál a szövetség nem vele rendezte le az ügyet, hanem máris a nyilvánosság elé vitte.

Lapunknak a konfliktus napvilágra kerülésekor ezt mondta: „A szövetségnek biztosan igaza van, de én nem szövetségi kapitánynak születtem, ez egy feladat, amelyet igyekszem ellátni, és ha az elnökség másként dönt, akkor kénytelen leszek tudomásul venni.”

A testület a tegnapi ülésén döntött, és ezt a határozatot hozta: az elnökség „megtárgyalta Sztojan Ivkovics szövetségi kapitány klubedzői feladatvállalása miatti felmondását. Az elnökség a kapitány meghallgatását követően úgy döntött, hogy elfogadja Ivkovics lemondását azzal, hogy a szerződésben rögzített felmondási időben igényt tart a munkájára, így a februári Európa-bajnoki selejtezők során ő irányítja a férfiválogatott szakmai munkáját.”

Néhány orgánum ezt tegnap már úgy tálalta, hogy a selejtezők után távozik a posztjáról a kapitány, de ez így nem igaz. Ivkovics Sztojan szerződésének a felmondási ideje hat hónap, azaz belefér a hozzá tartozó férfi U20-as válogatott júliusi B divíziós Európa-bajnoksága is Tbilisziben. Lapunk úgy tudja, az elnökség addig nem is foglalkozik a kapitánykérdéssel, majd akkor tér rá vissza, és az sincs kizárva, hogy újra Ivkovics Sztojant kéri fel a feladatra.

Az eredményeire ugyanis nem lehet panasz, hiszen a válogatott 2017-ben – 1999 után először – szerepelhetett az Európa-bajnokságon, amelyen továbbjutott a csoportjából, majd a világbajnoki selejtezőkön egészen az utolsó fordulókig élt az esélye a továbbjutásra, ráadásul az utóbbi években a csapat telt ház előtt játssza a mérkőzéseit.

A férfikosárlabdában egyébként sajátos a helyzete a kapitányoknak. A válogatott februárban két selejtezőt játszik, jön még kettő novemberben, majd jövő februárban zárul a sorozat. Közte hónapokig nincsen semmi sem.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.