Kellemetlen lett a magyar rajt

Rosszul kezdte az Európa-bajnoki selejtezőket a magyar női kosárlabda-válogatott: meglepetésre 66-56-ra kikapott tegnap Hollandiában. Különösen a támadójáték volt gyenge, a mieinknél csak Turner Yvonne nyújtott jó teljesítményt.

Pajor-Gyulai László (Amszterdam)
2019. 11. 15. 10:18
Határ Bernadett; Turner, Yvonne
Egyedül Turner Yvonne játszott jól Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Meleg lesz. A hollandok megígérték. Székely Norbert szövetségi kapitány pedig többször elmondta, nehéz mérkőzésre számít idegenben ezen az Eb-selejtezőn, de most nem a szó átvitt értelméről van szó. A Sporthallen Zuidban már a szerdai edzésen is zimankó fogadta az edzeni érkező magyar csapatot, ugyanez volt a helyzet tegnap délelőtt is, de a szervezők ígérték, a meccsre meleg lesz.

Nem lett. A kapitány például kabátban nézte végig a melegítést, és később is legfeljebb a hangulat forrósodott fel a kis csarnokban, amelyet a mintegy hétszáz néző dugig megtöltött. Nem lehetett kétséges, hogy az utóbbi évek eredményei alapján a találkozó esélyese a magyar válogatott volt. A két csapat egyébként 2011-ben találkozott utoljára egymással, a soproni Európa-bajnoki pótselejtezőn a magyar együttes 68-39-re nyert – a szövetségi kapitány akkor is Székely Norbert volt –, ám azóta a holland válogatott nagyon sokat fejlődött. Szerencsére a legutóbbi Eb-n a hetedik helyen végzett magyar is… A délelőtti edzést egyébként szép gesztus zárta le: a csapat és a stáb tagjai összeálltak a leukémia ellen küzdő korábbi – és remélhetően jövőbeli – csapattárs, a 19 éves Gereben Lívia mezét maguk elé tartva, és a képet persze el is küldték neki.

Ez volt a 2021-es, francia–spanyol rendezésű Európa-bajnokság selejtezőinek első napja, a csoportjában a magyar válogatott a hollandokkal és a szlovákokkal küzdhet meg a biztos továbbjutó első helyért (a kilencből az öt legjobb második is ünnepelhet majd). A képlet tehát roppant egyszerű volt: ha az esélyeknek megfelelően a magyar csapat nyer Amszterdamban és vasárnap Sopronban Szlovákia ellen, fél lábbal már a kontinensbajnokság mezőnyében érezheti magát.

Egyedül Turner Yvonne játszott jól
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Az már az első pillanatban kiderült, hogy roppant kemény lesz a mérkőzés. Az alacsonyabb szerkezetű házigazdák roppant agresszívan igyekeztek semlegesíteni az egész mezőnyből kiemelkedő, 208 centi magas Határ Bernadettet, ám ez csak olykor sikerült nekik. Agresszivitásért persze a magyar játékosok sem mentek a szomszédba, így aztán kevés kosár esett. Eleinte a mieink vezettek, köszönhetően Turner Yvonne ponterősségének, aki szép triplával zárta le az első negyedet. A folytatásban is inkább a harc, mint a szép játék jellemezte a mérkőzést. Turner és Határ pihent, ami meg is látszott az eredményen. A kívülről eleresztett dobások rendre célt tévesztettek, a hollandok pontosabban céloztak, és a 17. percben 23-23-nál lett egyenlő az állás. A támadójáték csapnivaló volt, a második negyedben a mezőnyből egyetlenegyszer sikerült a gyűrűbe találni, a védekezésbe is csúsztak hibák, így a szünetben döntetlen volt az eredmény (26-26).

Majd lett nyolcpontos hátrány, ennyivel jobban folytatták a hollandok. Nálunk kimaradtak a ziccerek is, náluk megnőtt az önbizalom. A magyar csapat hiába küzdött fogcsikorgatva, csupán a 20 pontig jutó Turner tudta tartani a lépést a házigazdákkal, senki sem tudott felnőni mellé. Nem sikerült reményt keltően közelebb kerülni a győzelem lehetőségére ráérző és a játék minden elemében felülkerekedő ellenfélhez, így a magyar válogatott gyenge játékkal és meglepetésre vereséggel kezdte el az Eb-selejtezőket.

Európa-bajnoki selejtező, 1. forduló: Hollandia–Magyarország 66-56 (11-19, 15-7, 24-20, 19-10).

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.