Kevés volt a nyolcból nyolc, vége az álomnak

Bár nyolcadszor is győzött a Phoenix Suns az orlandói buborékban, Damian Lillard újabb kosárzáporával életben tartotta a Portland playoff-reményeit, elbúcsúztatva Devin Bookeréket.

Ch. Gáll András
2020. 08. 14. 8:50
null
Damian Lillard ziccert dob Forrás: nba.com/blazers
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kevés volt a nyolcból nyolc, véget ért a Phoenix Suns nagy menetelése.

Érdemben befejeződött az NBA legkülönösebb alapszakasza, bár péntek este még hátravan négy mérkőzés, de ezeknek az eredménye nem oszt, nem szoroz a playoffba jutás szempontjából. Keleten már régen eldőlt, hogy a Milwaukee Bucks, a címvédő Toronto Raptors, a Boston Celtics, a Miami Heat, az Indiana Pacers, a Philadelphia 76ers, a Brooklyn Nets és az Orlando Magic folytathatja a rájátszásban, és Nyugaton is biztos volt a Los Angeles Lakers, a Los Angeles Clippers, a Denver Nuggets, az Oklahoma City Thunder, a Houston Rockets, a Utah Jazz és a Dallas Mavericks helye a playoffban. Az utolsó, nyolcadik továbbjutó helyért azonban elképesztő versenyfutás folyt és még folyik most is.

A csütörtöki játéknap előtt így állt a helyzet: amennyiben a Memphis, a Portland és a Phoenix azonos eredményt ér el, akkor a Portland a nyolcadik, és a Grizzliesszel vív szombaton és vasárnap kétmeccses tie-breaket a rájátszásba kerülésért. A Sunsnak csak akkor maradhatott esélye, ha győz, a másik két rivális közül pedig legalább az egyik kikap. Nos, ez nem következett be: mindhárman győztek, így hiába fejezte be lélegzetelállító, 8/0-s mérleggel a buborékbeli szereplést, kiesett a Suns.

A kritikus meccsek eredménye: Memphis Grizzlies–Milwaukee Bucks 119-106, Portland Trail Blazers–Brooklyn Nets 134-133, Phoenix Suns–Dallas Mavericks 128-102. Így a Nyugati főcsoport 8–10. helyén ez a végső sorrend alakult ki: 8. Portland 35/39, 9. Memphis 34/39, 10. Phoenix 34/39. (A Memphis és a Phoenix között az egymás elleni eredmények döntöttek.)

A Memphisnek és a Phoenixnek sima ügy volt a győzelem, hiszen a liga legjobb mérlegű csapatának, a Bucksnak a szupersztárja, Jannisz Antetokounmpo egymeccses eltiltása miatt nem játszott, és a Dallas ászait is pihentette a meccs nagy részében Rick Carlisle edző. A Nets viszont rettenetesen megszorongatta a Portlandet, és ha Caris LeVert dobása bemegy 0,3 másodperccel a lefújás előtt, akkor a Trail Blazers kiesik, a Suns pedig tie-breaket játszhat a Memphissel.

De nem esett be. Ismét Damian Lillard volt a mezőny legjobbja, a Portland ásza 42 pontot dobott, döbbenetes, 37,625 pontos átlaggal végzett a buborékban. A Nets ellen még a kezdőkörből, azaz az NBA logójából is betalált egy triplával, ezért is becézik Logo Lillardnak.

A többi orlandói sztár is remekelt: Luka Doncic ugyan csak 15 percet töltött a pályán, de így is tripla-duplát teljesített a buborékban 32 pontos, 11 lepattanós és 11,3 asszisztos átlaggal. Szegény Devin Booker 30,5 pontos átlaga 50%-os mezőnymutató mellett nem volt elég a Suns továbbjutásához.

A Sun Antonio Spurs 22 év után először nem jutott be a rájátszásba!

Az ESPN megválasztotta a buborék All-Star ötösét: Damian Lillard (Portland), Devin Booker (Phoenix), Luka Doncic (Dallas), T. J. Warren (Indiana), Jannisz Antetokounmpo (Milwaukee). A buborék MVP-je: Damian Lillard

Damian Lillard ziccert dob
Fotó: nba.com/blazers

A Memphis és a Portland tehát szombaton és vasárnap tie-breaket játszik a playoffba kerülésért. A Trail Blazersnek egy győzelem is elég, a Grizzliesnek mindkét meccsét meg kell nyernie. A rájátszás hétfőn kezdődik, az alábbi párosításban:

Milwaukee–Orlando, Toronto–Brooklyn, Boston–Philadelphia, Miami–Indiana, L. A. Lakers–Memphis/Portland, L. A. Clippers–Dallas, Denver–Utah, Oklahoma City–Houston

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.