Kikapott és kiesett a magyar férfi kézilabda-válogatott

A magyar férfi kézilabda-válogatott 34-26-ra kikapott Portugáliától az Európa-bajnokság középdöntőjének utolsó fordulójában, szerdán Malmőben, így nem jutott tovább csoportjából, de az olimpiai kvótaszerzésre még van elméleti esélye.

Forrás: MTI2020. 01. 22. 18:02
BÁNHIDI Bence
Bánhidi Bence iei első vb-meccsének kezdési időpontja bizonytalan Fotó: Andreas Hillergren Forrás: MTI/EPA/TT Hírügynökség
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyarok csak akkor vehetnek részt az áprilisi olimpiai selejtezőtornák egyikén, ha a hetedik helyen zárják a kontinensviadalt, és Szlovénia aranyérmes lesz.

Eredmény, középdöntő, 4. (utolsó) forduló, II. csoport:

Portugália-Magyarország 34-26 (16-14)

Malmö, v.: Geipel, Helbig (németek)

lövések/gólok: 44/34, illetve 42/26

gólok hétméteresből: 5/5, illetve 4/2

kiállítások: 6, illetve 4 perc

Magyarország:

Mikler – Bóka 4, Szita 1, Bánhidi 5, Győri 2, Balogh Zs. 5, Hornyák, cserék: Sipos, Ligetvári 4, Székely, Rosta, Máthé 4, Nagy B. 1, szövetségi kapitány: Gulyás István

A portugálok a győzelem, a magyarok a pontszerzés kényszerével léptek pályára, hiszen mindkét együttesnek reális esélye volt a továbbjutásra a középdöntő utolsó fordulója előtt.

Az ellenfél már a meccs elejétől kapus nélkül támadott, vagyis létszámfölényt alakított ki a magyar kapu előtt, ennek ellenére eleinte felváltva születtek a gólok. Az első félidő felénél a pontatlan magyar lövéseket kihasználva Portugália egy 3-0-s sorozattal ellépett, majd a 23. percben sikerült az egyenlítés.

Támadásban és védekezésben is szinte minden kipattanó labdát a portugálok szereztek meg, ráadásul az első felvonásban öt büntetőt is lőhettek, a hét a hat elleni akcióikkal alaposan megnehezítették a magyar együttes dolgát, így a szünetben 16-14-re vezettek. A magyar csapat ráadásul a hajrában elveszítette Szita Zoltánt, akinek belenyúltak a szemébe. A balátlövőnek kiesett a kontaktlencséje, és mivel a látása sem volt tökéletes, a folytatásban már nem is térhetett vissza a pályára.

A második félidő elején néggyel vezetett az ellenfél, amely sokkal frissebb és lendületesebb volt a magyaroknál, és a labdaeladásokat rendre góllal büntette. A 47. percben kialakult a kritikus, ötgólos különbség, ekkor Gulyás István szövetségi kapitány időt kért, ám a portugálok a folytatásban is rendkívül hatékonyan támadtak, és magabiztosan őrizték a számukra szükséges előnyt.

A portugálok legeredményesebb játékosa Belone Moreira volt, aki nyolc lövésből hét gólt szerzett. A magyar kapusok közül Mikler Roland 33 lövésből hetet, Székely Márton nyolcból egyet védett ki.

A két csapat hetedik alkalommal találkozott egymással, öt magyar siker mellett ez volt a második portugál győzelem.

A magyar válogatott Oroszország és Izland legyőzése, illetve az olimpiai és világbajnok Dánia elleni döntetlen után csoportgyőztesként, a maximális két ponttal jutott a középdöntőbe, ahol legyőzte Szlovéniát, és kikapott a legutóbbi két világbajnokságon egyaránt ezüstérmes Norvégiától, valamint Svédországtól és Portugáliától.

később:

Norvégia-Szlovénia 18.15

Izland-Svédország 20.30

„Ha lett volna időnk felkészülni, akkor más a végeredmény a portugálok ellen…”

Az erejével teljesen elkészülő magyar férfi kézilabda-válogatott a Portugália elleni 34-26-os vereséggel zárta az Európa-bajnokságot, s ezzel eldőlt, hogy lemaradt az Eb-elődöntőről, valamint az olimpiai selejtezőn való részvételről. A játékosok már a jövőbe tekintenek, de érthetően csalódottak.

„Nem sikerült megvalósítani az álmainkat, de nagy élmény volt az Eb. Én bizakodó vagyok, mégpedig azért, mert ugyan előfordult, hogy gyengén játszottunk, de lélektelenül soha. És erre, valamint a győzelmeinkre lehet építeni” – mondta a csapat fiatal irányítója, Győri Mátyás.

a csapat edzője szintén a jövőbe tekintett, hangsúlyozva, hogy az idei Eb-n látott ma még fiatal, tapasztalatlan csapat majd a 2022-es Eb-re érhet össze. „Tapasztalatlan csapattal jöttünk, így is rengeteg játékosunk erőn felül teljesített, a határainkat feszegettük. Én büszke vagyok a kézilabdázóinkra. Nehéz így búcsúzni, miután evés közben jött meg az étvágy, de ez van, mennünk kell előre” – fogalmazott a korábbi kiváló átlövő.

Gulyás István szövetségi kapitány a fizikai kimerültséget nevezte meg a vereség okaként. „Nem találok rá jobb szót: elfogytunk. Szita Zoli kiválásával beszűkültek a lehetőségeink. Bebizonyosodott, hogy ennek a fiatal csapatnak sok ez a hét meccs, a végén a játékosok az erejük végén járták. Portugália megérdemelten nyert.”

A kapitányhoz kapcsolódott Balogh Zsolt véleménye is. „Az utolsó pillanatig küzdöttünk, és volt esélyünk bejutni az Eb-elődöntőbe. Még friss az élmény, ezért fáj is. De majd ha átértékeljük, rá fogunk jönni, hogy milyen nagy tettet vittünk véghez” – értékelt a tatabányai átlövő.

Ligetvári Patrik is a fizikai kimerültségre vezeti vissza a vereséget, ugyanakkor kiemelte, hogy ha lett volna elég idő a tisztességes felkészülésre, akkor bizonyosan más lett volna a végeredmény. „Egy passzal frissebbek, gyorsabbak voltak a portugálok, sajnos nem volt elég időnk felkészülni a hét a hat elleni játékukra. A fáradtság döntően befolyásolta a mérkőzésünket, korábban legtöbbször tudtunk újítani a második félidőben, ma sajnos ez nem sikerült. Ha lett volna időnk tisztességesen felkészülni, akkor más eredmény születik a portugálok ellen.”

(Szilágyi László)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.