Most mindent nagyon sötétnek látok – mit sem ér az erkölcsi győzelem

Ahogy arra számítani lehetett, hatalmas hullámokat vert, hogy utólag kizárás sorsára jutott Johannes Høsflot Klæbo, aki megnyerte az 50 km-es klasszikus stílusú versenyt a vasárnap véget ért sífutó-világbajnokságon. A norvég kiválóságot lesújtotta a nemzetközi szövetség (FIS) döntése, ahogy a szavaiból kiolvasható, még az is megfordult a fejében, hogy 24 évesen hátat fordít a sportágnak.

2021. 03. 07. 22:23
Norvégia mindenképp aranyat nyert
Klaebo korán örült, elvették tőle az aranyérmet Forrás: Getty Images
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hatalmas verseny volt. Az 50 km-es sífutás – különösen klasszikus stílusban – a versenyek versenye. A sífutásban mindenképpen, de több sportággal összehasonlítva is az egyik csúcs. Johannes Høsflot Klæbo pontosan tudja ezt, ezért napjaink első számú sífutója hihetetlen elszántsággal küzdött.

A 24 éves norvégot elsősorban sprinterként könyvelik el. Pályafutása során eddig négyszer próbálkozott az 50 km-rel, de mindannyiszor felsült. Ám ő is pontosan tudja, ahhoz, hogy a legnagyobbak közé kerüljön, hogy valóban egy lapon említsék a nagy elődeivel, Bjørn Dæhlie-vel vagy éppen Petter Northuggal, a klasszikus távon is győznie kell.

Úgy tűnt, ez az ő napja. Bírta az iramot, jól taktikázott a léccserével, az utolsó körben már tisztán lehetett látni, hogy neki áll a verseny. Talán egyetlen hibát követett el, az utolsó kaptatón – szemben a váltóversennyel – maga elé engedte a legnagyobb riválisát, az orosz Alekszandr Bolsunovot.

Miért is zárták ki?

Ő is úgy okoskodhatott, ha szorosan a nyomában marad, belefér, majd a célegyenesben lehajrázza az oroszt. Igen ám, de Bolsunov szorította kifelé, nem engedte, hogy Klæbo az utolsó kanyarról a célegyenesre fordulva a külső íven megkerülje. Klæbo – utólag könnyű okoskodni – jobban jár, ha meggondolja magát, még azon az áron is, hogy kihagy egy tempót, s inkább a belső ívet választja. Lehajrázta volna a balhés oroszt, akinek idén már akadt egy incidense a célegyenesben.

Persze ebben a helyzetben nincs idő mérlegelni, kétszázas pulzussal lüktet a vér az ember agyában, szívében, izmaiban. Klæbo úgy érezte, elfér a külső íven is. Nem fért el. De hogy miért, az nehéz kérdés.

Érdemes jól meg megnézni a felvételt. Bolsunov láthatóan még kijjebb választ nyomot, mint ahogy azt addig tervezte, csak hogy elzárja az utat Klæbo előtt. A botja nem azért tört el, mert ütköztek, vagy mert Klæbo rásiklott volna, hanem mert az orosz a két lába közé botozott! A bottörés miatt tehát nem zárhatták ki a norvégot. Sokkal inkább azért, mert Bolsunov a bottörés miatt elvesztette az egyensúlyát, ezért a jobb lába kicsúszott, majdnem akasztotta az ellenfelét, aki nem tehetett mást, fél lábbal egy pillanatra a bójasoron túl siklott, tehát elhagyta a versenypályát.

De ez is sántít, hiszen nem előnyszerzés céljából tett így, hanem hogy elkerülje az ütközést, a bukást. Innen nézve, akár Bolsunovot is kizárhatták volna...

Tény, a bottörés miatt Bolsunovnak esélye sem maradt a hajrában, még Erik Iversen is megelőzte.

A kérdés azonban még napokig, sőt talán hetekig, évekig vita témája marad: helyes volt-e kizárni Klæbót?

Klaebo a felelős

Pierre Mignerey versenyigazgató, a zsűri elnöke az Expressen.se svéd portálnak a következőképpen magyarázta a döntés hátterét:

– Alexandr Bolsunov nem csinált semmi rosszat a szabályok szerint. Ő vezetett, neki volt joga megválasztani a nyomot a célegyenesre. Klæbo megpróbálta őt kívülről megelőzni, ahol viszont nem volt annyi hely, hogy ezt kontakt nélkül megtegye. A szabályok egyértelműek: a korrekt előzésért – ami azt jelenti, hogy nincs a két versenyző között érintkezés – az előzést kezdeményező versenyző felelős. Aki jelen esetben Klæbo . Ezért lett kizárva.

Iversen: Klæbo az erkölcs győztes

– Különleges dolog így világbajnokká válni, ez nem is kérdéses. Nagy nap ez számomra, gyermekkori álmom vált valóra – nyilatkozta a kizárás miatt világbajnokká koronázott Iversen az NRK norvég műsorszolgáltatónak, majd hozzátette:

– De nagyon sajnálom Johannest, én sem értek egyet a zsűri döntésével. Ő az erkölcsi győztes.

Sportszerűségből jeles.

Bolsunovot is megviselte az eset, az eredményhirdetéskor nem akarta a nyakába akasztani az ezüstérmet.

„Most mindent sötétnek látok”

Klaebo korán örült, elvették tőle az aranyérmet
Fotó: Getty Images

Johannes Høsflot Klæbo csak estére gyűjtött erőt ahhoz, hogy kommentálja a történteket. A véleményét az Instagramon tette közzé, ahol a következőket írta:

– Ez egész karrierem legnehezebb napja. Erősnek éreztem magam, úgy éreztem, uralom a versenyt. Mindenki áthatja, mi történt, ítélkezzen mindenki e szerint. Őszintének kell lennem, sok csalódás és harag van bennem a verseny miatt.

Régóta vártam ezt a versenyt, ez volt a fő célom ebben az idényben. Soha nem éreztem magam ennyire felkészültnek, nagy ambícióival versenyeztem.

Tudtam, hogy van esélyem nyerni. Először a FIS engem hirdetett ki győztesként, az esete esetet versenyeseményként kezelték, majd a FIS megváltoztatta a véleményét, és úgy döntött, hogy kizár engem. Azt hiszem, érthető, hogy ez hatalmas csalódást okozott. Óvatosan kell beszélnem arról, mit is érzek most, de rendkívül csalódott vagyok amiatt, ahogy a FIS kezelte a helyzetet, és ahogy a FIS zsűrije végül döntött. Most mindent nagyon sötétnek látok, de folytatom. Csak éppen időre van szükségem. Mindenkinek köszönöm a biztatást és a kedves üzeneteket.

A sorok között olvasva sok minden kiderül ebből. Egyrészt Klæbo is az 50 km-t tartja a legfontosabbnak, másrészt a kizárás után az is megfordult a fejében, hogy felhagy a sífutással. Szerencsére mégsem döntött így.

Bolsunov érdekes módon nem is Klæbóra haragszik.

– A győztesnek ma nekem vagy Johannesnek kellett volna lennie, semmiképp nem Iversennek. Az, hogy Klaebót kizárták, nem igazán elégtétel, nem hozza vissza az aranyérmet. Számomra ennek a döntésnek semmi értelme – idézte a nyilatkozatát az Eurosport az orosz Match TV-nek adott nyilatkozata alapján.

Egy év múlva ennél is fontosabb 50 km-es verseny vár rájuk. Pekingben, az olimpián. Ha van igazság, az kettejük között dől el.

Northug is vigasztalja

A sífutók túlnyomó többsége Klæbo mellett áll ki. A nagy előd, Petter Northug az elsők között kommentelte Klæbo poszját. „Te vagy a győztes” – írta nemes egyszerűséggel.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.