Köddé vált a boksztörténelem leghihetetlenebb világbajnoka + videó

Ki emlékszik ma már Andy Ruiz Juniorra? Pedig a boksztörténelem első mexikói-amerikai profi nehézsúlyú világbajnoka egy éve a sportág történetének talán legnagyobb szenzációját hozta az addig veretlen Anthony Joshua kiütésével. Aztán eltelt egy év, és ma azt sem tudni, hol van.

Ch. Gáll András
2020. 06. 05. 10:26
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Max Schmeling vs Joe Louis? Buster Douglas vs Mike Tyson? Andy Ruiz Jr. vs Anthony Joshua?

Nem könnyű eldönteni, melyik volt a boksztörténelem legnagyobb meglepetése, de utóbbi, a kis duci mexikói KO-győzelme a veretlen és verhetetlennek hitt szoborszerű brit világbajnok felett biztosan ott van a képzeletbeli dobogón. Ruiz beugróként szállt be a meccsbe, amelyet a New York-i Madison Square Gardenben rendeztek, miután az eredetileg kijelölt ellenfél, Jarrell Miller megbukott a doppingteszten. A kövérkés Ruiz annyira esélytelen volt, hogy egy feltett dollárra tizenötöt nyert az, aki rá fogadott. És a harmadik menet elején padlózott is, de aztán valami olyasmi történt, amit ritkán látni a profi bunyóban. Ez a három perc elnyerte az Év menete díjat:

A meglepett Joshua még négy menetet kihúzott, de a hetedikben kihirdették a technikai KO-t.

A fotó bejárta a világsajtót: Ruiz edzőjével, Manny Roblesszel ölelkezik a ringben, feje kissé hátradöntve, ökle az égnek emelve, és valamit kiabál.

„Nem hiszem el!”

Ez volt az a valami, egy nyomdafestéket nem tűrő indulatszóval kiegészítve. Mindezt már Roblestől tudjuk, akit a hihetetlen győzelem egyéves évfordulóján szólaltatott meg az ESPN riportere, aki megpróbálta elérni Ruizt. Először a bokszoló apját, egyben menedzserét, Andry Ruiz Seniort hívta többször is, sikertelenül, az apa fel sem vette a telefont. David García, Ruiz jogi képviselője kétszer is felvette a telefont, mindkétszer azt mondta, Ruiz éppen kocog, és mindjárt visszahívja az újságírót, de nem hívta vissza. A Ruiz meccseit lekötő cég, a Premier Boxing Champions képviselője azt nyilatkozta, kizárt, hogy el tudja érni a bunyóst. A PBS a közelmúltban szervezett meg egy élő Instagram-beszélgetést Ruiz és a rajongói között, de Ruiz nem jelent meg a lekötött eseményen. Manny Robles, akit januárban rúgott ki Ruiz, elárulta, az eltelt fél évben egyetlen sms-t kapott egykori versenyzőjétől, ennyi volt az összes kommunikáció kettejük között.

Egyszóval: Andy Ruiz Junior eltűnt, köddé vált.

Pontosabban elérhetetlen lett, mert azért néha-néha felrakott egy-egy videót a világhálóra, afféle kvázi edzésről, de hát ez minden volt, csak nem igazi tréning. Szlengben úgy mondanánk, hogy az addig is duci, de mostanra eszméletlenül kövérre hízott Ruiz csak „kamuzott”, nem edzett.

A helyzet az, hogy Andy Ruiz Jr. 2019. június 1., Anthony Joshua legyőzése óta egyszer sem edzett rendesen. Miután fölvette a meccsért járó ötmillió dollárt, gyorsan vásárolt egy házat szülővárosában, a mexikói határ menti Imperialban, 2006-os ütött-kopott Dodge furgonját lecserélte egy Rolls Royce-ra, és belemerült az édes életbe. No, nem züllött el, csak élvezte az életet családja körében – öt gyereke van –, evett nyakra-főre, és ahogy maga is elismerte, a kelleténél kicsit több Corona sört fogyasztott. Közben élvezte, hogy hős lett belőle, az első mexikói származású – bár amerikai állampolgár – nehézsúlyú világbajnokként meghívást kapott Mexikóvárosba Andres Manuel Lopez Obrador mexikói köztársasági elnöktől, szülővárosában pedig győzelmi parádét rendeztek a tiszteletére. Íme:

Ruizt mindenki szerette, főleg azért, mert az emberek önmaguk tükörképét látták benne. Duci volt, szemben a tökéletes felépítésű, szoborszerű Joshuával, és az emberek azt hihették, hogy ezt a bravúrt, hogy kiütik a világ legjobbját, ők is megcsinálhatják. Ruiz az átlagember világbajnoka lett.

Csakhogy közelgett a visszavágó, és edzeni kellett volna, de Andy nem igazán edzett. Pedig a gázsija ötmillióról tízmillióra emelkedett. Bár a Szaúd-Arábiában rendezett mérkőzésen kihúzta a 12 menetet, Joshua alaposan elverte a kis mexikóit, aki már az első meccsen sem volt sovány (268 font), de decemberre 283 fontra hízott. Ez 128 kiló, egy Joshuánál másfél fejjel alacsonyabb fickón. És a tizenöt pluszfont mind a hasára ment...

Persze, hogy simán kikapott:

Ez történt decemberben, és azóta Ruiz civilként éli az életét. Bár egyszer megpróbálták összehozni Teddy Atlasszal, Mike Tyson egykori trénerével, de amikor Atlas elküldte neki a feltételeit, hogy milyen diétát kellene tartania és mennyit kell majd edzenie, Ruiz nem is válaszolt az e-mailjére.

Pedig a kis mexikói még csak 30 éves, a legjobb korban van, de nagyon úgy néz ki, megmarad egy lábjegyzetnek a profi boksz végtelen történetében.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.