Kopasz Bálint felkavarná az állóvizet, beülne a négyesbe

Mi legyen Kopasz Bálinttal? Tavaly az ezer méteren egyesben szerzett világbajnoki címe óta folyamatosan ott lebeg ez a kérdés a magyar kajak-kenuban; merthogy luxus lenne, ha a világ egyik legjobb kajakosa csak egy számban indulna az olimpián. A szegedi világkupa után az érintett megadta a választ: a négyest szeretné sztrókolni Tokióban.

Novák
2020. 09. 29. 13:34
null
Megnőtt az ereje, megjött az önbizalma Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

a hétvégi szegedi világkupán ezer méteren kevéssel kikapott Fernando Pimentától – Varga Ádámot sokkal megelőzte –, ötszázon viszont nagyon megverte portugál vetélytársát. A siker jót tett az önbizalmának, és segített neki, hogy kitűzze a célját a következő, olimpiai esztendőre. Az M4 Sport Sporthíradó című műsorában újfent értékelte a szegedi versenyt, s nyíltan beszélt a terveiről is.

– Tavalyhoz képest fizikailag erősödtem, mentálisan pedig megtartottam a szintemet. Célunk, hogy továbbra is megmaradjon ez az állóképességem, mert akkor szép jövő áll előttem – jegyezte meg.

A „szép jövő” azért még rejteget bizonytalanságot. Férfikajakban Tokióban már csak négy szám (K–1 és K–2 1000, K–1 200 és K–-4 500 m) szerepel az ötkarikás programban, nemzetenként csupán hat kvóta jár, de egyesben és párosban két egység indulhat. Ami Kopaszt illeti, az ezer egyes biztos pont, s mivel a döntőket külön napokon rendezik, logikus választásnak tűnt a kettes. Csakhogy a szegedi versenyző még nem akadt ideális partnerre, idén az első számú kihívójával, Varga Ádámmal is tesztelt, de billegett alattuk a hajó. Ne vessük el, hogy jövőre újra megpróbálják, ám a világbajnok most új ötlettel állt elő.

– Anyukámnak nagyon jó szeme van hozzá, hogy nekem az első lyukban, vagyis sztrókként kellene szerepelnem négyesben. Nagyon jó dinamikával tudom vezetni a csapathajókat és nagy csapásszámot tudok diktálni, amire ötszázon szükség van, hiszen egy perc húsz másodperc körül célba érnek ezek a hajók. Össze kell válogatni azokat a kajakosokat, akik egyesben négyszáz és ötszáz méteren jó eredményre képesek – jelentette ki, s ha ez nem lenne eléggé felhívás keringőre, hozzátette: – Várom, hogy a többi magyar kajakos is szuper formát mutasson a válogatókon, mert akkor lehet kihozni egy jó négyest, ha mindenki képes hasonló csúcsidőt menni.

Már csak az a kérdés, hogy Kopasz Bálint a szövetség támogatását is élvező, jelenleg megbonthatatlannak tűnő Nádas Bence, Kuli István, Molnár Péter, összetételű kvartettbe ülne be, vagy másik hajót akar verbuválni. Éppenséggel akadna társ, mindenekelőtt talán Birkás Balázs, Noé Zsombor és Dombvári Bence személyében (az ötszázhoz Varga Ádám nem elég gyors).

Idén már aligha kapunk erre választ. Kopasz Bálint jelentkezését, felkérését azonban aligha lehet egy mozdulattal lesöpörni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.