Kovács Péternek rendkívül jólesik az elismerés

Budapest, 2020. július 15., szerda (MTI) – A XX. század legjobb férfi kézilabdázójának megválasztott Kovács Péter úgy fogalmazott, simogatja a lelkét, hogy a Kézisek kézise elnevezésű szavazáson is ő végzett az élen.

Forrás: MTI2020. 07. 15. 18:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy azt korábban megírtuk, a Nemzeti Sport, a Magyar Nemzet, az Origo.hu és a Magyar Kézilabda-szövetség közös játékában lett a második, Varga István pedig a harmadik.

„Simogatja a lelkemet, tényleg jólesik” – nyilatkozta a 65 éves Kovács Péter szerdán a Kossuth rádiónak.

Hozzátette, pályafutása kapcsán nagy hiányérzete nincs, mert a Bp. Honvéddal 1982-ben BEK-et nyert, többször volt magyar bajnok, nyert német bajnokságot és kupát is, vagyis számos szép időszaka volt a karrierjének. Azt azonban nem tagadja, nagyon szeretett volna világbajnokságot vagy olimpiát nyerni a válogatottal – Európa-bajnokság akkoriban még nem volt.

A nemzeti csapat szereplési és gólrekordere 323 meccsen 1797 gólt szerzett magyar színekben, a világválogatottban négyszer lépett pályára. A válogatottal az 1986-os világbajnokság ezüstérme a legjobb eredménye. Összesen öt vb-n szerepelt, 1978-ban a torna gólkirálya lett. A kiváló balátlövő három olimpián játszott, 1980-ban és 1988-ban is negyedik lett a csapattal.

Mint mondta, az 1984-es Los Angeles-i bojkott különösen fájdalmasan érintette, mert akkor volt a legerősebb a csapatuk, amely életkorban és összetételben is kiemelkedő volt.

Felidézte, a 70-es évek végétől a 80-as évek közepéig volt a csúcson, de mindig nyerni akart, és ezért megpróbált mindent megtenni, mert a sportban „mindig előre kell lépni és a legjobbat kell akarni”.

Edzői karrierje kapcsán megjegyezte, sajnálja, hogy sohasem tevékenykedhetett a magyar válogatott szövetségi kapitányaként.

„A környező országokban azok az emblematikus játékosok, akik sokat tettek az országukért, legalább egyszer mindig megkapták a lehetőséget, hogy hazájuk válogatottját irányítsák” – magyarázta.

Felidézte, nagyon szeretett a Pick Szegednél dolgozni, ahol Magyar Kupát nyert, kiemelte még a női juniorválogatott szövetségi edzői posztját, hiszen három korosztállyal is eredményes tudott lenni, és a Törökországban eltöltött három évre is nagyon szívesen és szeretettel emlékszik vissza.

(A csütörtöki Magyar Nemzetben interjú jelenik meg Kovács Péterrel.)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.