Kozák Danuta meglepő vallomást tett a tokiói olimpiáról

Kozák Danuta hosszú idő után állt ismét a nyilvánosság elé. Az ötszörös olimpiai bajnoknő a Magyar Kajak-Kenu Szövetség online sajtótájékoztatóján Portugáliából jelentkezett be, ahol arról is beszélt, neki jól jött, hogy elhalasztották egy évvel a tokiói nyári játékokat. A sajtótájékoztató apropóját az jelentette, hogy száz nap múlva kezdődnek meg az olimpia kajak-kenu versenyei.

2021. 04. 22. 12:36
KOZÁK Danuta
Kozák Danuta amondó korai még a triplázásról beszélni Fotó: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kozák Danutától először azt kérdezték, Tokióban is triplázásra készül-e.

– Várjunk még ezzel, előbb a kőkemény májusi válogatóra kell készülni, ott majd kiderül, egyáltalán kijutok-e Tokióba. Azt gondolom, jó úton haladok, eveztem már jó időket, de minden a válogatón, lényegében azon az egy ötszáz méteren dől el.

Április végét írjuk, mégis még mindig Portugáliában készül.

– Már két hete hazajöttünk volna, de otthon a tavasz még várat magára, itt viszont jobb az idő a szokásosnál, nincs szél, húsz fok fölött a hőmérséklet. S itt a Covid-helyzet is jobb, mint otthon, Magyarországon – indokolta a döntését.

Kozák Danuta amondó, korai még a triplázásról beszélni
Fotó: MTI

Kozák Danuta most először beszélt arról, neki jól jött, hogy egy évvel elhalasztották az olimpiát.

– A 2019-es év nekem nem sikerült, testileg és mentálisan is fáradt voltam. Ezután persze megkezdtük a felkészülést Tokióra, de sérülés miatt másfél hónapra le kellett állnom, későn tudtam vízre szállni, nehéz lett volna felkészülni a válogatóra. Jól jött tehát a leállás, végre pihenésre, regenerálódásra is jutott idő, sőt gyerekkorom óta most először voltam nyaralni.

Mindenkit beoltanak

A sajtótájékoztatón elhangzott, a magyar kajak-kenu válogatottban minden sportoló, sőt minden edző és technikai segítő személy megkapta már legalább az első, de zömében a második oltást is.

Kozák Danuta kérdésre válaszolva azt is elmondta, hiányzik neki Szabó Gabriella, akivel közösen három olimpiai aranyérmet szerzett, de aki tavaly úgy döntött, további egy évvel nem nyújtja meg a pályafutását.

– Megértettem és elfogadtam a döntését, hogy még egy évvel tovább nem bírja a készülést, a mókuskerékben való életet. Rendszeresen írunk egymásnak, tartjuk a kapcsolatot – felelte.

Kammerer társ nélkül

K-1 1000 méteren a 2019-es világbajnok megerősítette, hogy felhagyott a négyes összehozásával, amiről még tavaly ősszel beszélt, az egyes mellett K-2 1000 méteren készül az olimpiára. Méghozzá Nádas Bencével, akivel, mint mondta, technikailag összeillenek, hasonlít a mozgásuk, egyszerre adják le az erőt.

Ez azért lényeges kérdés, mert legnagyobb kihívójával, Varga Ádámmal – aki tavaly legyőzte az országos bajnokságon – éppen stabilitási, technikai problémák miatt mondtak le arról, hogy kettesben együtt evezzenek.

Varga Ádám sokáig Kammerer Zoltánnal és Béke Kornéllal is együtt készült, de mostanra döntött: utóbbival indul majd a válogatón. A 43 éves, háromszoros olimpiai bajnok veteránnak tehát új társ után kell néznie.

Még öt kvótát szerezhetünk

A maximális 18-ból a magyar kajak-kenusok eddig 13 kvótát szereztek meg. Női kajakban megvan mind a 6, férfi kajakban a 6-ból 5, női kenuban a 3-ból 2 kvóta van meg, férfi kenuban viszont eddig a lehetséges 3-ból egy sem.

A hiányzó tokiói helyeket a május 12–16. között, a Szegeden sorra kerülő európai pótkvalifikációs versenyen, egyben világkupán lehet begyűjteni. Ezt megelőzően, május 5-6-án rendezik a válogatóversenyt a pótkvalifikációs regattára férfi K-1 200 és K-2 1000 méteren, női C-1 200 méteren, valamint férfi C-1 1000 méteren (az Adolf Balázs, Fejes Dániel kenus duó már biztos induló 1000 méteren. A női C-2 500 méter pedig már válogató lesz az olimpiára.

Eb-t is rendezhetünk

A többi számban az itthoni olimpiai válogatóra az eredeti tervek szerint a júniusi, duisburgi Európa-bajnokságot megelőzően került volna sor. A németek azonban a múlt hétvégén a pandémiás helyzet miatt visszaléptek a rendezéstől, és amint Hüttner elárulta, jelenleg Poznannal zajlanak a tárgyalások az esetleges beugrásról – erről jövő hétfőn születhet döntés –, de még a szegedi rendezés sem elképzelhetetlen.

– Az Eb-nek nagy szerepe lenne a válogatási rendszerünkben, ott, illetve az azt követő héten zárnánk le az olimpiai csapatot, ezért bízunk benne, hogy nem marad el – fogalmazott a szövetségi kapitány.

Az út Tokióig

Május 5–6.: I. olimpiai válogató, pótkvalifikációs válogatóverseny, Szeged

Május 12–16.: Európai pótkvalifikációs verseny és I. világkupa, Szeged

Május 20–23.: II. világkupa, olimpiai pótkvalifikációs verseny, Barnaul

Május 28–30.: II. olimpiai, illetve Eb-válogató, Szeged

Június 3–6.: Európa-bajnokság

Augusztus 2–7.: olimpiai kajak-kenu regatta, Tokió

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.